Syke: Perhoismäärä nousi puolella

Nokkosperhonen on ollut laskennoissa kesän runsaslukuisin päiväperhonen. (Kuvaaja: Riku Lumiaro)

Tästä kesästä on tulossa paria edellistä parempi perhoskesä, Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) kerrotaan. Ennakkotietojen mukaan havaitut perhosmäärät nousivat viime kesästä 50 prosenttia. Yleisimmissä päiväperhoslajeissa on huomattavasti enemmän edelliskesästä runsastuneita (31 lajia) kuin vähentyneitä (14 lajia).

Nokkosperhonen on ollut laskennoissa kesän runsaslukuisin päiväperhonen. Aikuistalvehtijoista myös neito- ja sitruunaperhosen sekä suruvaipan kannat ovat runsastuneet.

Edelliskesään verrattuna vahvimmin ovat runsastuneet vaeltavat perhoslajit, etenkin amiraali ja ohdakeperhonen. Niiden määrät ovat silti olleet enintään keskimääräistä tasoa, sillä kesä 2020 oli vaeltaville perhoslajeille vaisu.

Kesä- ja heinäkuun pitkäkestoiset helteet suosivat aikuisten perhosten lentoa ja pariutumista. Helteet aiheuttivat kuitenkin monin paikoin kuivuutta, mikä saattoi heikentää perhosten lisääntymistulosta.

Hellekesän ansiosta tavanomaista useampi laji pystynee kehittämään elo-syyskuun aikana ylimääräisen sukupolven yksilöitä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Artikkelit

Kuvat