Kommentti: Vieraslaji valtion suojeluksessa

Valkohäntäpeura on Suomen haitallisin vieraslaji, toimittaja Mikko Riikilä kirjoittaa kommentissaan.

Kauriskannat ovat vahvistumassa, mikä tarkoittaa lisää taimikkotuhoja. (Kuva: Wikimedia Commons)
Kauriskannat ovat vahvistumassa, mikä tarkoittaa lisää taimikkotuhoja. (Kuva: Wikimedia Commons)

Metsälehdessä (18/2023) esitellään Sorkka-hanketta, jonka ehdotuksissa kuuluu vahvasti metsästäjien ääni. Juuriltani lounaissuomalaisena minun on pakko muistuttaa valkohäntäpeuran erityissuojeluksesta. Oli joltinenkin voimannäyttö metsästäjä- ja riistajärjestöiltä taikoa maamme ehdottomasti haitallisin vieraslaji riistaeläimeksi.

En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun maanomistajat velvoitetaan hävittämään jättibalsamit sun muut kurtturuusut mailtaan, ja samaan aikaan valkohäntäpeurat vaeltelevat sakeina laumoina kuin antiloopit Afrikan savanneilla.

Pelti rytisee ja ylisuuret peurakannat tuhoavat jopa mustikanvarvikot. Samalla kauriskannatkin ovat vahvistumassa. Se tarkoittaa myös eneneviä taimikkotuhoja.

Mitä tekee riistahallinto samaan aikaan? Myöntää lisää ”kannanhoidollisia” ilveksenkaatolupia. Mitähän ilveskannalle tapahtuisi ilman kannanhoitoa – ihan niin kuin tv:n Avarassa luonnossa, kanta mukautuisi tarjolla olevan ravinnon mukaan.

Ja ravintoa riittää. Mikä muu elikko kuin ilves jahtaa supikoiria, jotka tuhoavat kanalintujen pesiä? Samalla ilvekset saalistaisivat peurojen ja kauriiden vasoja. Ehkäpä ilveskannan vahvistaminen säästäisi jopa kotitaloni pihamaalla kasvavat vuorenkilvet.

Lisää aiheesta: Hirvistä koituu järkyttävä hintalappu

Korjattu artikkelin lopusta peikonlehdet vuorenkilviksi (17.10. 2023).

Kommentit (1)

 1. Riikilältä oikeat kommentit. Typeryys on vallannut riistapäättäjät.

  Hirvieläintuhot tuntuvat olevan valtiovallan erityissuojeluksessa.
  Pääsin itse keskustelemaan MM ministerin kanssa asiasta ja ehdotin rakenteellisia muutoksia Suomen hirvieläinpolitiikkaan.
  Näitä tarvitaan kipeästi, jos yli mijardin kulujen ja lähes 20 eri haittalajin riesoja halutaan yhtään kuriin.
  En valitettavasti saanut tukea topakammille toimille. ”Asioita seurataan”.

  Omien metsienikin arvokasvu on muutaman kymmenen tuhatta euroa/v alemmalla tasolla hirvieläinten takia.
  Väitän, että Suomessa metsien arvokasvu olisi luokkaa 20 % eli 800 milj. € nykyistä enemmän ilman hirvien n. 5 milj. tonnin vuosittaista kerkkien ja latvusten syöntiä.
  Kaiken lisäksi metsästysjärjestelmä on epädemokraattinen, jossa omaisuuden suojaa ja metsänomistajien oikeutta määrätä omilla maillaan loukataan karkeasti ulkopuolisten toimesta.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat