Tuhkalle uutta buustia metkasta, tukea lähes 300 euroa hehtaarille

”Metkassa tukea saa karummillekin kohteille, jos puustoa on vähintään 70 kuutiota hehtaarilla.”

Tuhkaa levitetään 3 000–5 000 kiloa hehtaarille. Se on noin kymmenkertainen määrä keinolannoitteisiin verrattuna, joten käsityönä tuhkan levitys on raskasta. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Tuhkaa levitetään 3 000–5 000 kiloa hehtaarille. Se on noin kymmenkertainen määrä keinolannoitteisiin verrattuna, joten käsityönä tuhkan levitys on raskasta. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Maaliskuussa käyttöönotettua terveyslannoituksen metka-tukea voi saada turvemaiden tuhkalannoitukseen 270 euroa hehtaarille. Boorilannoituksessa tuki on 155 euroa hehtaarille.

Uusien tukiehtojen mukaan terveyslannoituskohteen pinta-alan täytyy olla yhteensä vähintään kaksi hehtaaria, mutta se voi koostua useista pienistä kuvioista. Kuvion minimikokoa ei ole määritelty.

Osa metsänomistajista on jo pohtinut yksittäisten pienten suometsäkuvioiden yhdistämistä tukikelpoiseksi tuhkalannoitushankkeeksi.

Tuhkaa levitetään yleensä 3 000­–5 000 kiloa hehtaarille, joten käsipelillä levitys on työlästä. Keväthangilta se voi kuitenkin onnistua sinnikkäältä tekijältä esimerkiksi moottorikelkkaa apuna käyttäen. Tuntipalkkaa ei toinna laskea. Myös maatalouteen tarkoitettuja apulannanlevittimiä on kokeiltu tuhkan levitykseen, onnistuneestikin.

Omatoimituhkaajalle helpoin valinta on rakeistettu tuhka, jota saa nykyisin Yaralta YaraSuna Horus -tuotemerkillä 700:n ja 1 000 kilon suursäkeissä tai irtotavarana. Maatalouskauppiaat ja metsäalan toimijat jälleenmyyvät tuotetta. Verkkokaupoista Horusta löytyy pikaisen googlettamisen perusteella noin 120 euron verolliseen tonnihintaan.

Paikallisten lämpölaitostenkin tuhkia voidaan hyödyntää metsälannoitteena, mutta se vaatii käyttäjältä perehtyneisyyttä. Tuhkan tuottajan tulee olla rekisteröity lannoitteiden valmistajaksi ja tuhkan sisältämien ravinteiden määrät on oltava tiedossa. Ravinteet määrittävät lopulta kasvuvasteen suuruuden.

Lentolevityksessä minimikoko hehtaari

Lannoituspalveluiden tuottajien näkökulmasta tästä talvesta on tuhkalannoituksessa tullut osin välivuosi. Kemeran ja metkan saumakohdassa uusia hankkeita ei ole laitettu vireille.

”Teemme tuhkalannoituksia tänä talvena 30–40 prosenttia tavallista vähemmän. Odotan kuitenkin, että tuhkalannoituksen kysyntä kasvaa metkan myötä”, kertoo Forest-Vital Oy:n toimitusjohtaja Petri Jykylä.

Metka parantaa tukitasoja ja tuo aiempaa karumpia kohteita tuen piiriin.

”Kemerassa vaatimuksena oli vähintään puolukkatyypin ravinteisuus tuhkalannoituskohteelle, mutta metkassa tukea saa karummillekin kohteille, jos puustoa on vähintään 70 kuutiota hehtaarilla.”

Pienet kuviot eivät Jykylän mukaan ole ongelma maalevityksessä, kunhan hankkeen pinta-ala on kokonaisuudessaan ainakin neljä hehtaaria. Lentolevityksessä yksittäisen kuvion minimikoko on noin hehtaari.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito