Tulossa hyvä sienivuosi

Tattikeisari Loreno Dalla Valle ennustaa hyvää sienisatoa, kunhan saadaan lisää vettä.

Loreno Dalla Valle
Loreno Dalla Valle on ostanut sieniä suoraan poimijoilta vuodesta 1995 lähtien. Itse hän ei enää ehdi parhaimman satokauden aikana metsään. (Kuvaaja: Miska Korpelainen)

Kuivaa ja paikoitellen kylmää heinäkuuta seuranneet elokuiset sateet tulivat kuin tilauksesta sienestäjille.

”Odotetaan hyvää sienivuotta. Kaikkia sieniä nousee. Toki lisää vettä pitää tulla aina välillä, mutta hyvältä näyttää”, ar­vioi Euroopan suurimmaksi sienten ostajaksi lukeutuvan Dalla Valle Oy:n toimitusjohtaja Loreno Dalla Valle.

Kiivain sesonki ajoittuu elokuun loppuun ja syyskuun alkuun. Erityisesti kannattaa etsiä herkkutatteja, kantarelleja, lampaankääpiä, haaparouskuja, mustatorvisieniä, hän luettelee.

”Metsään kannattaa mennä joka päivä tarkistamaan. Sieni on sellainen, että yhtenä päivänä ei löydy mitään ja seuraavana metsä on täynnä.”

Helle poiki ennätyksen

Suomalaisia herkkutatteja Eurooppaan 35 vuotta myynyt Dalla Valle tietää kokemuksesta, että heinäkuiset hellepäivät ja elokuussa oikeaan aikaan osuvat sateet lupaavat hyvää sienisadolle. Kuivuuskaan ei haittaa, kunhan sateet osuvat kohdilleen.

”Lämpö on myös sienille tärkeää”, tattikeisariksikin tituleerattu Dalla Valle muistuttaa.

Esimerkiksi historiallista sienivuotta 2003 edelsi kesäkuun lopusta elokuun alkuun ajoittunut neljänkymmenen päivän helleputki.

Kauko Salo ennusti, ettei varmasti tule minkäänlaista sienisatoa, mutta minä olen aina ollut eri mieltä”, Dalla Valle nauraa.

Helteet päätti tuolloin viiden päivän yhtäjaksoinen saderintama, jota seurasi ennätysmäinen herkkutattisato. Tavallisesti poimijat keräävät Dalla Vallelle noin 300 000 kiloa herkkutatteja, mutta vuonna 2003 tatteja päätyi ulkomaille toimitettavaksi peräti 1,1 miljoonaa kiloa.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 15/2019.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset