Tv-sarja pohtii metsien vaikutusta suomalaisiin

Suomalaisessa metsäsuhteessa hyödyn ja nautinnon tavoittelu ovat kulkeneet käsi kädessä, käsikirjoittaja Marjo Vilkko arvioi.

Suomi on metsäläinen -sarjaa tehtäessä Vilkon oma suhde metsään muuttui tasapainoisemmaksi. (Kuvaaja: Seppo Samuli)
Suomi on metsäläinen -sarjaa tehtäessä Vilkon oma suhde metsään muuttui tasapainoisemmaksi. (Kuvaaja: Seppo Samuli)

Miten metsät ovat muovanneet ja muovaavat kansallisidentiteettiämme, maatamme ja historiaamme? Tähän kysymykseen etsii vastauksia Yleisradion uusi sarja Suomi on metsäläinen.

Kahdeksanosaisessa sarjassa pureudutaan niin suomalaiseen metsäsuhteeseen, mytologiaan, metsien hyötykäyttöön kuin metsäkiistoihin.

”Se kertoo kansasta, joka käyttää ja hoitaa metsiään. Suomalaisessa metsäsuhteessa hyödyn ja nautinnon, ja siinä sivussa kauneudenkin, tavoittelu ovat kulkeneet käsi kädessä”, summaa sarjan käsikirjoittaja Marjo Vilkko.

Sarja on jatkoa Vilkon aikaisemmin käsikirjoittamalle sarjatrilogialle Suomi on suomalainen, Suomi on venäläinen ja Suomi on ruotsalainen. Tuotannon edellisiin osiin historioitsijan koulutus antoi Vilkolle hyvät pohjatiedot, tällä kertaa käsikirjoittaja sai asiantuntija-apua muun muassa Metsälehdeltä.

”Olen oppinut enemmän uutta kuin missään aikaisemmassa sarjassa”, Vilkko kertoo.

Metsäsuhde myllerryksessä

Sarja on kuvattu pääosin viime kesänä Nuuksion kansallispuistossa, Helsingin keskuspuistossa sekä Itä- ja Kaakkois-Suomen metsämaisemissa.

Samaan aikaan, kun sarjassa syvennyttiin metsien moninaisiin vaikutuksiin ja rooleihin, Vilkko koki oman metsäsuhteensa muuttuneen. Lapsuudessa Rudolf Koivun satukirjojen ja mökkiseikkailujen siivittämänä syntynyt henkinen suhde metsiin väistyi.

”Metsäsuhteeni on rumasti sanottuna kyynistynyt, neutraalimmin sanottuna tasapainottunut.”

Suomi on metsäläinen esitetään Ylen kanavalla TV1 maanantaisin 14.1.–4.3.2019 klo 21.25–21.55, uusinta tiistaisin klo 16.15.

Koko artikkeli julkaistaan Metsälehdessä 1/2019.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat