Työssä metsässä | ”Nyt raivataan läpi talven”

Etelä-Suomen metsurien ei kannata säästellä lomia vuoden lumisimpaan aikaan, sillä talvea ei välttämättä tule, kertoo Mikko Saarinen.

(Kuvaaja: Seppo Samuli)

”Talvi on nykyisin pitkä syksy. Olen ollut vakinaisena metsurina Uudenmaan metsänhoitoyhdistyksessä vuodesta 2016, mutta raivaustyöt aloitin 10 vuotta sitten. Muutos on tapahtunut sinä aikana.

Jos ennen sanottiin, että metsurin lomat kannattaa säästää talven lumisimpaan aikaan, kun töitä on vähiten, nyt raivataan läpi talven ja ollaan tukalan helteinen heinäkuu lomalla.

Talvella ei ole kuuma, ei ampiaisia, eikä paarmoja tai hirvikärpäsiä. Tapaturma-alttius kasvaa vuodenvaihteen jälkeen, jos lumen määrä lisääntyy. Sulalla maalla raivaaminen on paljon nopeampaa kuin lumisessa maastossa. Siinä mielessä ilmastonmuutos ja vähälumiset talvet palvelevat Etelä-Suomen metsureita.

Kahdeksan tunnin työpäivän ehtii tehdä vielä joulukuun alussa ilman keinovalojen tarvetta. Vaikka raivaussahassa on lämpökahvat, hanskoja kannattaa vaihtaa useaan kertaan päivässä märällä talvikelillä.

Jo metsurikoulussa sanottiin, että vaikka puulajit ovat kaikkialla samoja, raivattavat kohteet ovat aina erilaisia. Olisi tullut jo kouluttauduttua pidemmälle, jos raivaus ei olisi näin vaihtelevaa työtä. Se pitää mielenkiinnon yllä.

Kivihiilen käytön loppuminen näkyy, sillä energiapuun menekki tuntuu olevan Uudellamaalla selvässä kasvussa. Se helpottaa metsurien työtä, sillä energiapuukohteet ovat pahimpia pöheiköitä, jos ne täytyisi raivata kokonaan. Nyt riittää ennakkoraivaus ennen energiapuun koneellista korjuuta.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito