Voiko roustetaimen pelastaa toukokuussa?

Rousteen nostama taimi voi toipua, jos sen istuttaa uudelleen. Takeita taimen selviämisestä ei kuitenkaan ole.

Kysymys: Lämpötilat sahasivat Etelä-Suomen lumettomassa talvessa nollan molemmin puolin. Pienissä taimikoissa on monin paikoin pintaroudan eli rousteen aiheuttamia vaurioita: routiva maa on pullautellut taimia ylös maasta juuripaakkuineen. Voiko maasta juurineen ylös nousseen taimen istuttaa uudelleen?

Rousteen nostama taimi voi toipua, jos sen istuttaa uudelleen, mutta takeita taimen selviämisestä ei ole, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Jaana Luoranen. Juuripaakkuineen ylös noussut taimi kannattaa painaa takaisin maahan heti, kun maa on sulanut.

Näin toukokuun alussa taimen pelastamiseen on vielä hyvät mahdollisuudet jos ei aivan eteläisimmässä niin ainakin keskisessä Suomessa. Jos pienen taimen antaa maata juuret näkyvissä kesäkuuhun asti, taimi on jo todennäköisesti kuivanut ja kuollut.

”Jos juuripaakusta on säilynyt edes pari senttiä maan alla, se parantaa taimen selviämismahdollisuuksia”, Luoranen kertoo.

Kevään sää ratkaisee

Roustetaimen suurin riski on kuivuminen. Vaikka suhteellisen hyväkuntoiselta näyttävän taimen saisikin takaisin maahan, puun juuristo on joka tapauksessa vaurioitunut pakkasessa maan pinnalla. Jos kevät on lämmin ja vähäsateinen, vaurioituneesta juuristosta kärsivä roustetaimi kuolee suurella todennäköisyydellä veden puutteeseen.

(Taimen juuristo on elossa, jos maan pinnalle nousseessa juuripaakussa näkyy raaputtamalla valkoisia juurenpäitä ja nestevirtauksen merkkejä. Kauttaaltaan kuivanruskea juuristo on kuollut.)

Rousteella on suurin voima hienojakoisilla metsämailla eli esimerkiksi savensekaisilla alueilla. Eniten havaintoja rousteen nostamista taimista tehdään istutuskuusikoissa, mutta rouste on uhka myös koivuntaimille sekä kylvetyistä siemenistä nousseille hentoisille männyntaimille.

”Erityisesti kannattaa käydä tarkistamassa syksyllä istutetut taimet”, Luoranen sanoo.

Luorasen mukaan uudelleen istutettujen roustetaimien kohtalo selvinnee juhannukseen mennessä. Jos taimessa on silloin vielä vihreitä neulasia, on hyvä mahdollisuus, että pelastusyritys onnistuu. Muutoin edessä voi olla täydennysistutuksia.

Julkaistu Metsälehdessä 9/2020.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat