Koivusta tuoksua saunaan ja juotavaa syksylle

Olen pohdiskellut, missä järjestyksessä esittelen puuhastelun tuotoksia ja päädyin aloittamaan lempipuulajistani koivusta.

Tuo syksyllä kauniisti lehtensä värjäävä puu on muuten todella monikäyttöinen. Koivusta tehdään erilaisia huonekaluja ja käyttöesineitä, mutta myös sen lehtiä ja oksia on hyödynnetty monipuolisesti kautta aikojen. Jouluihmisenä, olen suunnannut katseeni jo jouluun ja koivua olen hyödyntämässä useissa itsetehdyissä joululahjoissa.

Uskoisin, että koivunlehtiyrittijuomalla pysyy flunssat kaukana!

Toukokuussa, juuri ennen kuin aloitin bloggaamaan, keräsin mahlaa pakkaseen. Mahla on hyvän makuista sellaisenaankin, mutta ajattelin syksyllä kokeilla tehdä karpaloista ja mahlasta juotavaa. Lisäksi olen pakastanut koivunlehtiä, joita on tarkoitus keittää yrttijuomaksi syksyllä. Uskoisin, että koivunlehtiyrittijuomalla pysyy flunssat kaukana!

Oma lemppari käyttökohteeni koivunoksista on ehdottomasti saunavasta! Juhannusviikolla meillä oli isän kanssa vastantekotalkoot, jotta joulusaunassa ei tarvitsisi ilman vastaa kylpeä. Vastan teko-ohjeita on netti pullollaan, joten niitä seuraamalla kuka tahansa onnistuu varmasti. Metsälehdelläkin on pari vuotta sitten tehty todella selkeä video aiheesta. Myös koivunoksien kerääminen on nopeaa, jos sattuu tietämään sopivan rauduskoivikon ja maanomistajalta on keräämislupa. Ja mikäli sopivaa koivikkoa ja keräyslupaa ei löytynyt, voi vastan onneksi ostaa esimerkiksi markkinoilta! Meidän tekemät vastat ovat nyt varastossa kuivumassa ja odottamassa joulua.

 

 

Mikäli saunan siivoamien vastan käytön jäljiltä ei innosta, voi koivunlehtiä kuivata ja kerätä hengittäviin pusseihin, joista sitten tuoksu leviää ihanasti sotkematta saunaa. Itse tein kokeeksi pari tuoksupussia, joihin kuivasin sekä hies-, että rauduskoivun lehtiä. Meillä oli kotona jotakin harsokangasta, josta väkersin pussukan, mutta toki sellaisen voi tehdä vaikka suodatinpussista tai kangaspaloista. Tuoksupussit on todella helppoja tehdä ja mielestäni oikein käypä lahjaksi metsän tuoksusta pitäville!

Seuraavassa blogipostauksessa koivu-teema jatkuu, kun vääntelehdin tuohitöiden parissa!
terkuin Elisa

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset