Kuusivarkaissa – Kuinka valitsen joulukuusen metsästä?

Epätäydellinen on kaunista - myös joulukuusessa

Saan joka joulu tekstiviestin “Lähdemme nyt kuusivarkaisiin”. Se on veljeni, joka ystävällisesti ilmoittaa kohta katoavasta ja heidän olohuoneeseen ilmestyvästä joulukuusesta. Tänä vuonna uhkailin järjestää heidän kuusen hakumatkalle jännitystä, että nousisi edes vähän kylmän hikeä niskaan. Mitähän sitä keksisi?

Tätä kaveriporukassa ideoitiin ja mopo lähti tietysti keulimaan. Syntyi siinä hötäkässä kuitenkin yksi hyväkin idea, jonka toteutin. Kävin viemässä metsääni kortit kolmeen (joulu)kuuseen, jotka valitsin metsänhoidollisista näkökulmista. Alla video, joka tosin loppui lyhyeen akun loputtua. Taas.

Miten valita joulukuusi metsänhoidollisesti?

 1. Ykkönen on aina kuusi, johon sinulla on metsänomistajan lupa. Jokamiehenoikeuksilla ei saa kaataa tai katkoa puita, oksia, varpuja, jäkälää tai sammalta eikä myöskään kaatuneita tai kuivuneita puita saa ottaa.
 2. Ojista ja pientareilta, koska niihin puuta kasvaa hanakasti.
 3. Liian läheltä peltoa. Liian lähellä kasvava kuusi alkaa jossain vaiheessa haittaamaan maanviljelystä kuitenkin niin se on hyvä napata joulukuuseksi.
 4. Tiheään kasvaneet kuuset. Varsinkin ne reunimmaiset yksilöt on hyviä, koska yleensä toinen puoli on parempi ja kuusen asettelu nurkkaan tai seinän viereen piilottaa harvan puolen.
 5. Känkkyrät, vänkkyrät, kaksilatvaiset tai muuten vaurioituneet. Jos sattuvat olemaan lähellä valioyksilöä niin varmasti jäävät kakkoseksi joka tapauksessa. Joten ota se persoonallisempi (Jope-äänellä rumempi).
 6. Kerro kommenttikentässä millä perusteella sinä valitset joulukuusen metsästä.

Hankit joulukuusen sitten tavalla tai toisella, mieluusti luvan kanssa, arvosta kuustasi. Joulukuusi-mitassa olevat kuuset ovat noin 10-vuotiaita, joten ihan hetkessä ne eivät ole kasvaneet vaikka lapsukaisia puun eliniässä vielä ovatkin. Kaatajan muistilista löytyy Joulupuuseura ry:n sivulta.

Nauti kuusesta ja ota ilo irti! Nuuskuta, nuuhki, ihaile ja nauti perinteisestä joulun tunnelmasta.

Luvan kanssa kuusivarkaissa

Jotta hommassa olisi edes jotain jännitystä julkaisen merkitsemieni kuusien koordinaatit, jotka ovat 62.495078, 25.355546. Onhan se toki jännempää hipsiä salaa joreenissa, sahata hiki päässä, tunkea kuusta autoon kuin viimeistä päivää ja jättää vain kengänjäljet hankeen, mutta toivottavasti samaan fiilikseen pääsee Joulupukin kohtaamisesta aattoiltana.

Toivoo Johanna

Kommentit (4)

 1. Kyllähän se naapurin puolelta ”pelastettu” joulukuusi aina oman kuusikaunottaren voittaa. Vähän niinkuin vieraissakäynti. Hih hih

 2. Johanna Teräväinen

  Kyllähän siitä toki se jännitysmomentti puuttuu seppä ilmari. Koitetaan kuitenkin pysytellä omalla puolella niin metsätöissä kuin parisuhteissa. 😀

  Ensimmäistä kertaa kun painelin metsään raivaussahan kera naapurin miekkonen sattui olemaan oman metsikkönsä reunassa. Jotakin minulle huuteli, että saapi hänenkin puolellensa hoitotöitä tehdä. Osoitin tietämättäni omaa metsääni ja sanoin että liekö kenen tuokin tuossa. Hyvät naurut saatiin siitä myöhemmin kun tajusin tilanteen. 😀

 3. Johanna Teräväinen

  Hahaa Svedu Petteri! Hyvä biisi tähän kohtaan. 😀

Metsänomistus Metsänomistus