Metsäni – neuvonantajani

Metsänomistaja Johanna Teräväinen perehtyi metsänomistajan luontoyhteyden syventämiseen ja löysi mielenkiintoisen havainnon: voiko metsä toimia neuvonantajana?

(Kuva: Päivi Mikkola)
(Kuva: Päivi Mikkola)

Metsä ja sauna ovat suomalaisten sielunkumppaneita, meidän kulttuurin ytimessä ja osa meitä. Tutkimusten mukaankin luonto, ja sauna, vaikuttavat meihin moniaistisesti lisäten elpymistä, hyvinvointia ja terveyttä monellakin tapaa. Se varmaan juontaa juurensa historiaamme, jossa olimme yhtä luonnon kanssa.

“Puut ovat viisaita opettajia, jotka odottavat, että me kuulisimme mitä heillä on sanottavaa ja annettavaa”. Sinikka Piippo: Puiden kertomaa

Kuulun niihin ihmisiin, jotka ensisijaisesti puuhaavat metsässä jotain. Marjastan, teen metsätöitä, retkeilen. Menen metsään myös selvittämään ajatuksia, vähentämään stressiä ja hakemaan mittasuhteita elämääni ja turvaa epävarmuuteen. Kirjoitinkin korona-ajan alussa metsän tuovan turvaa ja toivoa. Kyllähän me olemme tienneet metsän vaikutukset luissa ja ytimissä asti jo kauan, ja kansanperinteemme mukaan metsä oli vapauttava surujen ja murheiden pakopaikka. Meillä on muun muassa vanhat sanonnat, että huolia on kuin kuusessa käpyjä tai petäjässä pipareita. 

Luonnosta voi kerätä elementtejä omaan aarrekarttaan. Millaista elämää haluan elää, mitä arvoja vaalia? (Kuva: Johanna Teräväinen)

Askel metsän siimekseen, askeleen syvemmälle itseeni

Luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista on tehty paljon tutkimusta. 2023 on julkaistu muun muassa Luonnonvarakeskuksen Terveysmetsätoiminta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja parhaillaan tutkitaan esimerkiksi, miten luontoyhteys vaikuttaa ympäristöystävälliseen käyttäytymiseen. Kirjoitin aiemmin blogiin myös fyysisestä metsäkosketuksen terveyshyödyistä.

Metsänomistajana tämä aihe kiehtoo minua todella paljon ja aihe onkin vetäissyt minut mukaansa. Valmistuin marraskuussa 2023 Tampereen kesäyliopistosta Luonnosta virtaa -ohjaajaksi. Luonnosta Virtaa (LuoVi) -menetelmäkokonaisuus on suomalaisten psykologien kehittämä, näyttöön perustuva luontolähtöinen menetelmä, jossa tavoitteellisesti lisätään osallistujien terveyttä, hyvinvointia ja luontosuhdetta. Se sisältää myös Green Caren perusteet.

Luontomielipaikassa voi käydä lataamassa itsensä. (Kuva: Johanna Teräväinen)

Olen omakohtaisesti vaikuttunut siitä, kuinka tietoisesti havainnoimalla luontoa saammekin syvällisemmän yhteyden itseemme. Se todella toimii! Mitä siihen vaaditaan? Oman kokemukseni mukaan siihen tarvitaan avointa mieltä, huomion kiinnittämistä itsestämme luontoon, kaikilla aisteillamme havainnointia, luonnon peilaamista itseemme, vastavuoroisuutta. Luonto toimii luotettavana kumppanina, neuvonantajana, ystävänä. Metsänomistajana olen kokenut, että olen saanut uuden kerrostuman omaan luontosuhteeseeni ja metsänomistamiseeni Luonnosta virtaa -menetelmien myötä. Askel metsän siimekseen, askeleen syvemmälle itseeni. 

Lähdin yhtenä päivänä kävelylle metsään. Polun vieressä oli rivissä pieniä kuusen alkuja, jotka uinuivat rauhallisesti lumikinosten alla keräten voimia kevättä ja kasvukautta varten. Pikkulapsiarjen ainaisen hälinän ja säätämisen keskellä minua alkoi houkuttamaan tuo lumisten kuusten olemus ja huomasin kuusirivin keskellä tyhjän paikan. Se oli kuin kutsu minulle. Istahdin siihen lumihankeen isossa toppatakissani, painoin hupun päähän, suljin silmät ja hetken uinuin ja keräsin voimia kuten nuo pienet kuuset rinnallani. Noustessani kiitin ja poistuin kotiini hymyssä suin pikkaisen voimia keränneenä.

Kannattaa myös kokeilla, miltä tuntuu matkia luontoa. Miltä tuntuu olla uinuva puu, entä tanssiva kuusi? (Kuva: Johanna Teräväinen)

Metsänomistamiseen erilaista syvyyttä

Halusin myös kuulla, miten muut metsänomistajat kokevat Luonnosta virtaa -ohjauksen ja pidin LadyForest-naismetsänomistajat Facebook-yhteisölle Minä ja metsäni -harjoituksen, jossa osallistujat etsivät omista metsistään mielipaikat ja pohdimme, mitä kukin tarvitsee juuri nyt. Mielenkiintoista oli kuulla, miten metsänomistajat näkevät oman metsänsä, mitä merkityksiä sillä heille on. Eräs metsänomistaja kertoi, että hän kulkee mieluusti polkuja, usein metsäneläinten tekemiä, ja suuntaa aina korkealle paikalle, josta näkee kauas. Pohdimme miltä eri vuodenajat tuntuvat meissä, talven luminen metsä on rauhallinen. Kaiken kaikkiaan harjoitus koettiin tarpeellisena, mielenkiintoisena ja se herätti uteliaisuutta omaa metsää kohtaan.

Rohkaisenkin sinua menemään talven lumiseen metsään ihmettelemään ja kuulostelemaan mitä siellä pulpahtelee mieleen. Miltä lähes mustavalkoinen metsä tuntuu, entä pilkkopimeä? 

Millaisia hyvinvointivaikutuksia sinä olet huomannut itsessäsi, kun olet metsässä? Rentoutuvatko hartiat, käykö askel kevyemmäksi, alkaako hymyilyttämään?

Onko täällä lukijoissa muita, jotka menevät metsään selvittämään ajatuksia, ratkomaan ongelmia? 

Kerrohan ihmeessä, mieluusti kuulisin lisää!

Johanna

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus