Metsänomistaja kesälomalla – Taimikon perkausta

Metsänomistaja Johanna Hytösen matkassa 17.7.2017 klo 07.17 raivaamassa taimikkoa.

Oikeista töistä kun on lomalla mikäs sen mukavampaa kuin mennä metsään. Konttorirotan mieltä lämmittää kovasti nähdä kättensä jälki sitä mukaan kun työtä tekee. Tänä vuonna kesälomalle ohjelmaa järjesti taimikko.

Muutamia vuosia sitten istutin talkoovoimin parille kuviolle kuusen taimia. Lehtipuut, pajut ja vattupuskat kasvavat aukkoihin hurjaa vauhtia, paljon nopeammin kuin havupuiden taimet. Keväällä kun tein metsänhoidon vuosisuunnitelmaa, kävin tarkistamassa taimikot. Vaikka tilanne ei pahalta näyttänytkään, arvasin kesän mittaan aukon pusikoituvan.

Tänä kesänä olen tehnyt taimikon perkausta ja kaatanut istutettujen kuusen taimien ja luonnostaan kasvaneiden männyn taimien ympäriltä nopeasti kasvavaa lehtipuuta pois. Koivuja ei kannata surkutella. Niitä ja muuta lehtipuuta jätetään sinne missä ne eivät häiritse ostettujen taimien kasvua. Lehtipuuta ehtii kasvaa vielä moneen kertaan ja yltää kuusta korkeammalle.

 

 

Vinkit uudelle metsänomistajalle miten nopeutat taimikon perkausta:

 1. Tarkista raivaussahan toimivuus
  Ennen metsään lähtemistä tee koekäynnistys raivaussahalle, jottei tarvitse metsässä todeta ettei se lähde käyntiin. Videolla revin raivaussahaa käyntiin, mutta ryyppy ei ollut päällä. Muista siis painella kaikkia nappuloita. Sekä muista ottaa kaikki vehkeet mukaan metsään!
 2. Säädä valjaat sopiviksi
  Raivaussahan työskentely on suht kevyttä ja helppoa kunhan valjaat on säädetty sopiviksi. Säädä valjaita joka kerta, sillä vaatetus tai vaikka mahan turvotus vaikuttaa säätöihin. Valjaiden pitää olla istuvat ja etenkin vyötärölle tuleva kiinnitys pitää olla napakka. Näin raivaussaha ei roiku hartioiden varassa eikä hartiat kipeydy.
 3. Eväs- ja huoltopiste
  Laita eväs- ja huoltopiste hieman etäämmälle aloituspisteestä. Kun työ etenee ja jo vähän väsyttää, on eväät lähempänä eikä tarvitse kävellä aloituspisteeseen. Siirrä eväs- ja huoltopistettä työn etenemisen mukaan. Mulla tankillinen kestää noin kaksi tuntia, joten tämän mukaan pystyy suunnittelemaan kuinka kauan aikoo työtä tehdä ja paljonko polttoainetta tarvitaan mukaan. Mulla on metsäreppu, jossa on aina tarvittavat huoltovälineet matkassa. Vara tulppaa ei ole, mikä olisi hyvä olla.
 4. Ole järjestelmällinen
  Aloita perkaus taimikon reunasta. Ota kiintopiste toiselta laidalta ja etene sitä kohden suoraan. Leveys on oikealta ja vasemmalta sen verran mitä raivaussaha yltää. Käänny takaisin ja jatka työtä edellisen kierroksen reunasta. Kierrä järjestelmällisesti koko taimikko.
 5. Pidä teräkunnossa
  Ota metsään mukaan teroitusvehkeet, sillä oman kokemukseni mukaan joka tankillisen jälkeen on hyvä viilata terä. Terävällä terällä työ sujuu ilman muuta nopeammin. Pidä mukana varulta vaihtoterää, sillä puskissa saattaa lymytä kiviä. Jos terä hipaisee kiveä, teroita terä. Mutta jos jos kunnolla karahtaa, voi olla syytä vaihtaa koko terä. Älä käytä rikkinäistä terää.
 6. Pelasta istutetut taimet
  Kaksi taimea vierekkäin. Kumpi jää? No, se joka on rahalla ostettu ja vaivalla istutettu. Toki jos istutettu taimi on huonossa kunnossa ja vieressä kasvaa komea luonnon taimi niin antaa sen paremman kasvaa.
 7. Suurpiirteisyys on hyvästä
  Jossain asiassa heikkous voi olla toisessa asiassa vahvuus. Suurpiirteisyys on hyväksi taimikon perkauksessa. Tarkoitus ei ole kaataa kaikkea muuta kasvillisuutta pois vaan pelkästään ne, jotka haittaavat istutettujen taimien kasvua.

 

Kesälomalla ehdin tekemään kaikkea muutakin kuin tätä, joten jäi vielä parille syysviikonlopulle hommaa taimikkoon. Mitä metsätöitä sinä teit kesälomalla?

Syysiltoja jo odotellessa!🍃

Johanna

Kirjoittaja on uusi metsänomistaja

Lue lisää aiheesta: Lehtipuut pois taimikosta

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito