Ladataan...
Takaisin tauolta
Blogitaukoni venähti huomaamatta viiden kuukauden mittaiseksi. Kellon viisareiden nopeus senkun kiihtyy vuosi vuodelta.
Tilaajille

Blogitaukoni venähti huomaamatta viiden kuukauden mittaiseksi. Kellon viisareiden nopeus senkun kiihtyy vuosi vuodelta.
Kannattavuuden kannalta tekisin e-puuhakkuun koska pientä puuta on paljon. Jos olisi siihen erikoistunut koneketju alueella (keskikokoiset/pienehköt koneet) niin aina parempi jäävän puuston kannalta.
Manuhakkuu olis paras mutta liian kallista nykyään. Laatuharvennus muuten mutta koivuja kannattaisi jättää veden haihdunnan säilyttämiseksi suht. paljon pystyyn.
Kiitos Puuki hyvistä kommenteistasi. Pohdintani jatkuu. Katsotaan mihin päädyn.
En ota kantaa varsinaiseen kysymykseen, mutta tuohon poimintahakkuuseen. Siis tavoittelet jatkuvaa kasvatusta. Missä on tarvittava taimikko? Ei ainakaan meillä päin synny tuon näköiseen metsään.
Kerran tehtiin tuon näköinen harvennus kuusikkoon. Puita kaatui kuten sinunkin metsässäsi. Lisäksi muutama kuusi kuoli saatuaan liikaa aurinkoa. Pari vuotta katseltiin ja sitten tilattiin moto paikalle tekemään aukko. Päätettiin, ettei tuollaisia viritelmiä koskaan enää meidän metsiin.
Sitten kysymykseen. Naapurissa on vähän samanlainen entinen niittypalsta. Siellä poistettiin pääosa koivuista energiapuuhakkuulla ja jätettiin kuuset kasvamaan. Niin minäkin tekisin. Jättäisin kuusten lisäksi n 80 kunnollista koivua hehtaarille.
Hyvät kommentit Timppa
Kuvien paikalla ollut aika tiheä kuusikko. Pienaukoissa on aikaisemmin syntynyt ihan kivasti taimia, uskon edelleen että muuallekin syntyy kunhan valoa tulee riittävästi, mutta niinkuin sanotaan ”jää nähtäväksi”.
80 koivua /ha tuntuu vähältä, etenkin kun tavoitteena vesitalouden pysyminen kurissa, olisiko haihdutus riittävää?
Tietysti riippuu tilanteesta paljonko koivuja jättää.
Metsänhoidollisessa mielessä mielestäni mielenkiintoinen, mutta sangen selkeä kohde ja on yhdentekevää, millä nimellä savottaa kutsutaan ja korjataanko silloin energia- vai kuitupuuta.
Sanoisin, että hieskoivikko harvennetaan niin, että parhaimpia runkoja jäisi pystyyn ehkä noin 200 – 400 kpl/ha riippuen koivujen laadusta ja kuusten määrästä. Koivut aukkopaikkoihin ja vaneritukkiaihioita myös haihduttamaan ylimääräistä vettä. Kuusikko tuuheutuu ja lähtee hyvään kasvuun. Ainespuun mitoissa olevaa kuusta voi toiki harventaa myös riippuen ostajan ja konekuskin näkemyksestä ja viitseliäisyydestä.
Seuraava savotta 10 – 15 vuotta myöhemmin, koivut nurin. Riippuen alkutilanteesta vaneritukkia saattaa lähteä jopa puolet koivun kertymästä. Samalla harvennetaan kuusikkoa ja vaihtoehdot on auki: mahdollisuus hakea tasaista metsikkörakennetta tai vaihtoehtoisesti viedä metsikköä eri-ikäisrakenteiseen suuntaan. Joka tapauksessa edellytykset erirakenteiselle metsänkasvatukselle vaikuttaisivat olevan erinomaiset. Tosin puhdas kuusikko on luvassa.
Korpisoiden uudistamismenetelmä, jossa avohakkuun jälkeen annetaan hieskoivikon nousta paikalle ja alikasvoskuusikko nousee aikanaanaan koivikon alle, on myös kuvattu (Hyvän) Metsänhoidon suosituksissa nykyään.
Burl, kiitos hyvistä vinkeistä. Täytyykin katsoa metsänhoidon suosituksista ko. kohta. Täytynee tutkailla myös mikä on puumäärä, joka riittävästi haihduttaa kosteimmilla kohdilla. Nyt kesällä ovat kyllä ojat olleet aivan kuivia (tosin kesäkin oli harvinaisen kuiva alueella). Toisaankin tulee nähdä myös nykyistä seuraavan metsänkäsittelyn toteutustapa.