Keskustelut Metsänhoito Alikasvoksen säästäminen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 224)
 • Alikasvoksen säästäminen

  Naapuritilan omistaja päätehakkasi noin hehtaarin rauduskoivikkonsa ja oli teettänyt hakkuun manuhakkuuna. Samassa yhteydessä hakattiin männikköä motolla. Mitä etuja tässä saavutetaan? Koivikon alla ollut kuusialikasvos oli säilytetty, mutta onnistuuko alikasvoksen suojelu lopulta paremmin metsurityönä vai motolla? Onko metsurityöllä muita puoltavia tekijöitä?

 • Metsuri motokuski

  Kyllä se yleensä on että paremmin säästyy metsurityönä mutta hyvin se onnistuu konehakkuuna jos poistettavat koivut eivät ole liian suuria. Ongelma konehakkuussa on että ainakin osa rungosta vedetään ajouran varteen joka tuhoaa kuusikkoa. Paras onnistuminen tapahtuu jos ei nyt ihan kovimmilla pakkasilla hakkuuta tee. Talvinen suojailma on yleensä aika hyvä tuohon työhön.

  suorittava porras suorittava porras

  Myös koneen saatavuus juuri sopivaan aikaan voi olla haastavaa. Tehtaiden tarpeet määräävät mitä hakataan ja milloin. Ylispuuhommat tehdään ,kun kohdalle sattuu kelistä riippumatta.

  rompe

  Mitä aliskasvoksilla tarkoitetaan, lyhyitä kitukasvuisia  käkkäröitä vai hyvässä kasvussa olevia taimia joita on 1000kpl hehtaarilla tasaisesti jakautunut

  jussu

  kyllä asia noin on kuin edelliset kommentoi. metsurin etuna vapaampi kaatosuuntien valinta,kuin uralla etenevällä motolla,eikä kaikkia runkoja tarvitse oksineen kiskoa uraa kohti. sopivan lauha keli,mutta ei pitkä suojajaksokaan talvella paras mahdollinen,jos jo kuitu kokoista kuusta alla,niin kuori vauriot herkemmässä kuin hivenen pakkasen puolella. pikku taimikossa toki suojakin kelpo keli

  jussu

  korjaus äskeiseen..siis osaa rungoista tarvitse motolla oksineen kiskoa uraa koihti

  Jätkä

  Normaalissa ylispuuhakkuussa  puut kaatuvat melko vaarattomasti aluspuiden väliin. Ei kannata kaataa ylimääräisiä aluskuusia pois ennen ylispuun kaatoa, koska vaurioituneet kuitenkin kannattaa poistaa.

  Iso-oksainenkin koivu karsitaan paikkaansa ja normaalisti ajokone pystyy nostamaan kasan miltä kohdalta vain, eli sitä ei vedellä juuriston päällä. Tottakai metsurityönä jälki tulee parempi, mutta kyllä sen motollakin pystyy tekemään hyvällä koneella, hyvä kuski ja oikea ajankohta.

  suorittava porras suorittava porras

  Lahoa syntyy yllättävän paljon jääviin havupuihin ,jos ylispuut ovat isoja . Mutamia tapauksia on kohdalle osunut. Puusto epätasainen ja ylispuun aiheuttaman reijän ympäristössä runsaasti korjuuvaurioita. Näitä olen tavannut myös metsurin jäljiltä. Oksainen lehtipuun latvus ottaa oman tilansa puuta kaadettaessa ja se näkyy ympäröivissä puissa .

  mehtäukko

  Mehtäukko räknäsi niin, että maanmuokkauksen,taimien ja kymmenkunnan vuoden kasvatusetumatka pakotti sahan kahvoihin. Järeiden koivujen sahakaato ja karsinta sekä suunnitellut korjuu-urat paksulla lumipeitteellä sekä hakkuutähteiden ajo taimikon päältä tekivät kyllä lopputuloksen, joka oli vaivansa väärti. Motolla muutoin korjatut ja kaikki mittaan ajettuina.

  jpjulku jpjulku

  Suorittava miten näet lahoa syntyvän jos toimenpide ajoittuu talveen?

  Metsuri motokuski

  Eihän talvi tee lahoa vaan hakkuusta aiheutuneet vauriot jäävälle puustolle. Joskus hakkasin helvetin moisia haapoja kuusikon päältä ja konekkin oli alimitoitettu sen kokoisille puille. Kuusikkoo vaurioitui aika huolella ja osa puista tuli tuupattua kouralla pystyyn. Itse olisin mieluimmin jättänyt haavat pystyyn mutta kun mhy metsäneuvoja oli sitä mieltä että ne kaadetaan niin sitten kaadetaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 224)