Keskustelut Metsänhoito Alikasvoksen säästäminen

  • Tämä aihe sisältää 224 vastausta, 31 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta sitten AvatarJovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 224)
  • Alikasvoksen säästäminen

    Naapuritilan omistaja päätehakkasi noin hehtaarin rauduskoivikkonsa ja oli teettänyt hakkuun manuhakkuuna. Samassa yhteydessä hakattiin männikköä motolla. Mitä etuja tässä saavutetaan? Koivikon alla ollut kuusialikasvos oli säilytetty, mutta onnistuuko alikasvoksen suojelu lopulta paremmin metsurityönä vai motolla? Onko metsurityöllä muita puoltavia tekijöitä?

  • Jätkä

    Paras koivuviilu tulee koivun tyvestä, jossa ei ole esim ruskotäpläkärpäsen pilkkuja. Niitä ei yleensä ole Hieskoivussa, josta siis saa puhdasta koivuviilua vanerin pintakerrokseen ja puusepän koivu-huonekaluihin.

    Hies kasvaa hyvin isoksikin, ei toki samalla nopeudella kuin parhaat raudukset, mutta voittaa yleensä havupuun kasvunopeudessa. olemme kaataneet hieskoivuja, joiden D 1,3 on ollut 60 cm luokkaa.

    Kyllä hies hyvällä pohjalla kasvaa ihan hyvin ja tuottaa puuta siinä kuin muutkin lajit. Pohjanmaalla vain koivuviha on aiheuttanut sen, että kaikki parhaat hieskoivutkin on pieksetty maahan, vaikka maaperä on täysin sopiva vain hiekselle.

    Pohjanmaan KEPU:-laisisännät eivät ole muutenkaan puuntuottamisesta ”kärryillä”

    jees h-valta

    Jätkältä aivan oikeaa analyysiä pohjanmaalaisista, senverran on sentään joitain kokemuksia heistäkin. Ja mailtani löytyy myös tuon jätkän mainitsemaa rinnankorkeusmitalta sopivan pulleaa hiestä. Eikä ole mitään ikivanhaa puustoa, edellisen hakkuun jääntöä noin kymmenkunta vuotta sitten. Kun pääsivät vanhan metsän puristuksesta oli kyllä kasvu mahtavaa. Pitääpä muistaa ottaa kuvauslistalle kesän mittaan. Ja vaikka siementävät hurjasti ei haittaa kun alla kasvaa haavikko. Ei sen puhtoisempaa metsää kuljeksia olekkaan.

    Jovain

    Koivikot ovat yleensä peltoon istutettuja tai muuten aukkoon siemensyntyisiä tai istutettuja koivikoita, joiden alle kuusikko taimettuu. Kuusen alikasvokset ovat yleensä säästettäviä ja hyvin kehittyviä, joiden päältä koivun (ylispuiden) korjuu motolla onnistuu hyvin. Näin keväällä tähän aikaan on paras korjuun aika, säästettävät kuuset ovat sulat ei jäässä ja alusta on lumen ja roudan suojaama.

    Viljelyn säästö on jopa tuhansia euroja ja saavutettu etu jopa kymmeniä vuosia, mitä tulee kuusikon kehitysvaiheeseen ja puumäärään. Tietysti manu, mutta mikä se muukaan voi olla kuin moto korjuussa, jolla voi ohjailla ja nostella puita ja valmista syntyy siinä kuin muussakin hakkuussa, eikä kustannuksissa ja hakkuutavassa ole suurtakaan eroa.

    Metsänhoito kannattaa suunnata säästettävälle kuusikolle ja on hyväkin vaihtoehto perinteiselle alikasvoksen raivuulle ja varsinainen säästettävän kuusikon siistimistoimien aika on hakkuun jälkeen.

    Tolopainen

    Hieskoivun kasvatuksella ei  rikastu, hiekset alkavat latvasta lahota vanhetessaan eikä tukille ole markkinaa, jos määrä jää hakkuussa alle rekkakuorman nykyisin kaikki menee kuiduksi kuidun hinnalla. Jos aikoo myydä rekkakuorman hyvälaatuista tukkia, niitä pitää kaataa viiden  kuorman verran, tukkiprosenti on 20% paikkeilla.

    sitolkka

    Kyllä hieskoivikkoon huolellisella hoidolla tukkeja saa jonkun verran. Nuorena tiheässä hetki ja sen jälkeen tiheään jatkuvaa laatuharvennusta. Liian harvassa haaroo ja mutkii kovasti. Hieskoivu kun menettää kerran latvuksensa ja kasvukykynsä sen toipumiskyky on olematon. Lopulliseen harvuuteen huomattavasti nuorempana kuin raudus. Hieskoivun jalostus on mielestäni laiminlyöty. Joskus harvennuksilla tulee vastaan erittäin hyväkasvuisia ja runkomuodoltaan hyviä hieskoivutukkeja. Sitä ajattelee, että jos kaikki metsän koivut olisivat samaa perimää niin olisi tukkia kovastikin.

    Jovain

    Hieskoivu on laatupuu siinä kuin rauduskin. Sen uudistaminen on kuitenkin luontaisen uudistamisen varassa ja toimii sopivissa olosuhteissa todella hyvin. Sen sijaan kasvatettavat koivuntaimet ovat yleensä raudusta, samoin kylvöissä käytettävä siemen. Myös luonto siementää siemenpuista ja ympäristöstä.

    Tuskin kannattaa koivun kasvatusta väheksyä. Koivutukistakin maksetaan ja tuo tukkisaanto koivikolla voi olla 50-80 %. Laatutyvistä kotimaassa maksetaan ainakin 70 euroa ja vientilaatuna jopa yli 150 euroa. Klapina päästään samaan ja alikasvoksesta saadaan tämän esimerkin mukaisesti tuottava metsä ilmaiseksi.

    Tolopainen

    Mistä noita mielikuvitustarinoita hieskoivutukeista riittää, olen jokusen  vuoden ajan laittanut kaikki koivutukit laadusta riippumatta kuitupinoon. Kun tukkien kanssa pelaamisesta ei ole mitään taloudellista tulosta. Ylispuukoivikosta löytyisi laadukasta tukki hehtaarilta pari kiintoa.

    Jovain

    Henkilökohtainen koivuviha on huono yhdistelmä kasvattaa koivua ja eihän niitä luontaisesti syntyneitä tai viljeltyjä  rauduskoivikoita tahdo olla. Varsinkaan, kun yleisesti koivua on vihattu ja vihataan edelleen. Koivikoita kaadetaan armotta pihkapuiden kasvatuksen tieltä. Voisi niitä säästääkin.

    Toki koivikoita myös kasvatetaan ja koivun kasvatuksella tehdäänkin hyvää tulosta. Koivu ei kuitenkaan sovellu kaikkialle, varsinkaan rauduskoivu, vaan jotain tuonne päin. Hyvä raudus mäellä virtaavien vesien ja vesistöjen äärellä ja hies notkossa seisovien vesien äärellä.

    Koivua tuodaan mieluummin venäjältä, vaikka kotimaassa on runsaasti tarjolla massan raaka-ainetta. Myös vanerin ja tukin raaka-ainetta, josta ei tarvitse edes kilpailla. Voidaan ottaa vapaasti 20 sentin latvaläpimittaan ja kovilla laatuvaatimuksilla, tuollaisena hakkuun sivutuotteena. Saanto on sitten mitä on ja hintakin on sen mukainen. Ei taloudellista tulosta.

    Jätkä

    Oppilaitoksen sahaustoiminta oli minun vastuualuettani. Opetutoiminnassa ei päätarkoitus ole valtavan tuotemäärän tuottaminen, vaan oppiminen.

    Sahauksessa tuli niin vähän sahatavaraa, että varsinaisia eriä ei pystynyt toimittamaan. Meille kuitenkin avautui väylä tuottaa puusepänlaatua oman konsernin konepuuseppien ja hieman myös rakennusosaton tarpeisiin.

    Koivua tuppeensahattuna 50 mottia vuodessa ja Mäntyä saman verran, se tosin särmättynä, mutta myös leveänä.

    Koivuviha oli purrut aikoinaan ja sen seurauksena oppilaitoksen opetusmetsissä oli sekapuuna koivua – etupäässä hieskoivua. Järeää! Puusepät ottivat sahatavaraa n 2 m – 6 m:n pituuksille. Järeimmät piti katkaista, koska nuoret puuseppäoppilaat eivät jaksaneet niitä käsitellä.

    Mäntynä sahasimme lähinnä tyvilumppeja, joissa oli vika, jonka takia ei saatu minimipituista tukkia. Kyllä tuli upeaa sahatavaraa. Hieskoivut olivat järeitä, oksattomia tyvitukkeja, yleisin pituus oli 6m. Latvaläpimitta aina yli 23 cm. Ei ollut ruskotäpläkärpäsen jälkiä.

    Kyllä joukossa oli myös rauduksia, eikä sekametsässä kasvaneissa ollut niissäkään täpliä.

    Männylle laskimme kantohinnaksi saman, minkä yhtiö maksoi kuidusta. Koivutukeille kantohinnaksi laskimme satasen. Myyntihinta sahatavarana oli 300 € kuutio + ALV.

    Puuki

    Kyllä hieskoivukin kasvaa sopivalla paikalla tukiksi kohtuu ajassa.  Osa rauduskoivutukeiksi luulluista sahatukeista on hieskoivuja. Ei niitä ole aina kovin helppo erottaa toisistaan.(Koivutukkitutkimuksesta on tieto peräisin)

    Siitä ei ole oikein tietoa (ainakaan minulla), risteytyykö raudus ja hies keskenään, ja jos risteytyy niin miten yleistä se on.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 224)