Keskustelut Metsänhoito Alikasvoksen säästäminen

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 224)
 • Alikasvoksen säästäminen

  Naapuritilan omistaja päätehakkasi noin hehtaarin rauduskoivikkonsa ja oli teettänyt hakkuun manuhakkuuna. Samassa yhteydessä hakattiin männikköä motolla. Mitä etuja tässä saavutetaan? Koivikon alla ollut kuusialikasvos oli säilytetty, mutta onnistuuko alikasvoksen suojelu lopulta paremmin metsurityönä vai motolla? Onko metsurityöllä muita puoltavia tekijöitä?

 • suorittava porras suorittava porras

  Kuten edellä kerrottiin ,oksainen latvus aiheuttaa vaurioita oli korjuun aikana suoja tai pakkanen. Olen joskus tipauttanut pelkän latvuksen alas väljempään kohtaan vaurioiden välttämiseksi,mutta sekään ei aina pelasta.

  Viimeksi tänään hakkasin palstaa, josta oli rassattu ylispuukoivikkoa nurin noin vuosikymmen sitten. Naarmuja rungoissa ja lahoa esiintyi paljon .Kaikkia vikaisia puita ei voinut poistaa ,koska palsta olisi jäänyt puustoltaan liian harvaksi . Kaksivaiheinen kasvatus sisältää aina riskejä ja sitä enemmän ,mitä myöhemmin ylispuut poistetaan.

  MaalaisSeppo

  Ensi kesänä olisi tarkoitus hakkuuttaa n 3 ha ylispuukoivikkoa (keskikoko n 32 cm, pituutta 27 m runkoluku n 350/ha. Alla nyt 3 – 6 m kuusen taimikko. Samat kaverit harvensivat motolla koivikon kesällä 10 v sitten. Silloin kuuset olivat lyhempiä, muttei vaurioita silloinkaan juuri tullut. Katsotaan, miten onnistuu.

  Koivujen tyviltä aloitan kuusien raivauksen pikapuoliin.

  jpjulku jpjulku

  Suorittava, puun vaurio ei ole yhtä kuin lahovika. Se, että lahoa esiintyy palstalla, josta ylispuut on hakattu, ei tarkoita että laho olisi ylispuiden poiston aiheuttamaa.

  jees h-valta

  Onhan siinä kuitenkin hyvin varaa myös myöhemmin poistaa pahemmin kärsineitä joten pienet vauriot eivät haittaa. Kyllä, olen tyytyväinen edelleen ylispuuhakkuun onnistumiseen. (Tänään muuten koottiin sitten maastosta aikamoinen puumäärä läjiin mukaan).

  jpjulku jpjulku

  MaalaisSeppo kuulostaa hienolta kohteelta, mutta kannattaako kuusia juurikaan raivailla ennen kuin hakkuu on tehty. No ihan tyveltä varmaankin pakko, mutta kun niitä alikasvoskuusia kuitenkin jonkun verran tuhoutuu, niin olisin varovainen etukäteen raivaamaan mitään.

  jees h-valta

  Jpjulkun linjoilla, ei yhtään enempää kuin vain moton kouran häiritsevät pois.

  MaalaisSeppo

  Moton kouran tilan vaatimuksen mukaiset + vikaantuneet + vänkyrät vain pois. Harvennus myöhemmin ensi kevättalvella.

  jpjulku jpjulku

  Vikaantuneista ja vänkyröistäkin voi kuitua kasvatella jos vaihtoehtona on aukko.

  MaalaisSeppo

  Vikaantuneisiin iskee laho ja vänkyröihin 3 – 4 m tyvimutka. Jos aukkopaikkoja tulee istutan niihin koivua kokeeksi.

  Tolopainen

  Kun kuusikon päältä kaadetaan koivuja saattapi aina alikasvosta tuhoutua, jos se tehdään motolla tulee ajourat ja kuusia tuhoutuu enemmän. Puut pitää kuitenkin viedä ajokoneella pois, eli vaurioita tulee aina. Ongelma noissa aina on että milloin on oikea aika tehdä ko toimenpide. Yleensä perusvirhe on, että koivuja on jätetty liikaa ja ovat hiestä, jotka joutuu myymään kuituna. Nuo säästökoivut on jätetty yleensä 80-luvulla, jolloin koivutukilla on ollut huomattavasti parempi hinta ja markkinat, enää sekapuustoa ei taloudellisesti kannata suosia, jokainen koivu yleensä kaatuu nykyisin jo raivaussahalla.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 224)