Keskustelut Luonto Alkuperäisluonto paineessa

 • Alkuperäisluonto paineessa

  Olen puuntuotantometsän/talousmetsän vastapainoksi yrittänyt suojella muutaman aarin lehtotilkkua. 30 vuotta sitten raivasin kuuset pois. Jäljelle jäi mm. vaahteroita, saarnia, raitoja,  ja monipuolinen aluskasvillisuus.

  Alueelle ilmestyi esimerkiksi valkolehdokkia. Joka levittää notkoon juhannuksen aikaan yöllä huumaavaa tuoksua. Olen kalkitsemalla ja heinäämällä saanut esiintymän leviämään. Valkolehdokki on täysin rauhoitettu kasvi. Muutama vuosi sitten kaikki kukinnot oli poimittu, myös seuraava vuonna. Sitten laitoin riistakameran, syylliset löytyivät. Valkohäntäpeurat. Samoin ne popsivat kaikki jalojen lehtipuiden luontaisesti syntyneet taimet ja lähes kaikki kukkivat kasvit mm. kellokasvit. Yritin verkkoaidalla suojat aluetta, mutta ensin ne menivät yli kun korotin, sitten ali ja lopuksi läpi särkemällä ja kaatamalla aidan. Eräs naapuri yritti suojella puutarhaansa sähköaidalla, mutta juttu, ei onnistu.

  Sitten alueelle ilmestyi ilveksiä ja ajattelin, että tilanne alkaisi helpottua, mutta yllättäen jossain päätettiin, että ilveskantaa pitää harventaa. Linkin kartta kertoo jotain kannan suuruudesta.

  http://www.motouutiset.fi/fi/moottoripyorat/matkalla/4588/Kartta-kertoo-miss%C3%A4-peurakolarit-on-ajettu—uskomaton-tiheys-karttoja-lis%C3%A4tty.htm

   

 • Puuki

  Sehän on juuri lisää monimuotoisuutta, jos alueelle tulee vähän harvinaisempia eliöitä. Eikä norm. metsänhoito niitä ”uusia” sienilajeja tms. mihinkään hävitä.  Lehtipuulehtojakin pittää hoitaa harventamalla havupuita pois,  jos aikoo säilyttää sen kasvupaikan ominaispiirteet ja jalot lehtipuut elossa.   Ne kuusettuu muuten luontaisesti itsestään kuin Perkon jk:n metsät ja lopulta kuusipora hoitaa juurikäävältä säästyneet loput puut e-puuksi. Tuottoa ei saa semmosesta metsästä kuin jovain kun se ainoana muistaa ottaa kuitit ja alv:t talteen kierrätykseen.