Keskustelut Puukauppa CLT tehdas Kauhajoelle??

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 93)
  • CLT tehdas Kauhajoelle??

    Merkitty: 

    Pohjalaisen uutissivuilla on tänään tälläinen juttu:

    ”Puurakentamiseen tarkoitettuja CLT-levyjä valmistava tehdas nousee Kauhajoelle tulevan vuoden aikana.

    Luvassa on Pohjoismaiden suurin CLT-levyjen tuottaja.

    Jos kaikki menee suunnitellusti, ristiinliimattuja massiivipuisia rakennuslevyjä valmistava tehdas aloittaa toimintansa vuoden kuluttua syksyllä ja keväällä 2018 markkinoilla on Kauhajoella valmistettuja CLT-levyjä.

    Toiminta tuo seudulle työpaikkoja jopa 150. Näistä tehtaalla olisi 30-40. Loput syntyvät alihankinnasta sekä erilaisiin tukitoimintoihin.

    ”Kauhajoella tartutaan puurakentamisen uuteen aaltoon oikeaan aikaan. Puurakentaminen on nousussa yhtenä hallituksen kärkihankkeista. Ekologinen rakentaminen kiinnostaa kotimaassa ja maailmalla.

    – Tulevaisuuden rakentamisessa aletaan vaatia yhä enemmän hiilijalanjäljen huomioimista. Puu sitoo valtavan hiilivarannon ja sen hiilijalanjälki on negatiivinen, tehtaan taustalla olevan CLT Plant Oy:n hallituksen puheenjohtaja Keijo Ullakko sanoo.

    Erityisen hyvin CLT-levyt sopivat suurten puukerrostalojen rakentamiseen.

    AUNE WARONEN”

    Uutinen sisältää hyvin vähän tietoa? Itse asiassa se avaa vain isoin joukon vastausta odottavia kysymyksiä?

    Jos olis huhtikuun eka päivä niin tämä sopis siihen kuin nenä päähän.
    Kauhajoella ei ole minkäänlaista toimivaa sahaakaan jonka yhteyteen tuo tulisi?
    Toivotaan että on tottakin vielä!

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Jätkä

    Jostain syystä massiivihirsiseinäkin, vaikka on uunissa kuivatusta puusta tehty, pakkaa homehtumaan ulkopinnaltaan, mutta sisäpinnassa ei sellaisia merkkejä näy. Tämä siis silloin, kun pintaa ei ole käsitelty homehtumisen estoaineella.

    Ainakaan kaikissa tapauksissa ei ole kyseessä ohut hirsi, vaan esim yli 300 millinen pyöröhirsi taikka 280 millinen pelkkahirsi.

    Normaali hirsiseinä falskaa saumoistaan, joten kosteus liikkuu myös saumojen kautta. Lämmityskaudella sisäpuolen ilma on huomattavan kuivaa, jolloin tasapainotus tuo pikkuhiljaa vettä puun solukkoa pitkin, ellei solukkoa ole tukittu kyllästämisen tapaisella menetelmällä.

    Esim pystylamelloitu hirsi on liimattu verkon muotoisilla liimaharsoilla, jolloin se päästää veden läpi kuin kalaverkko.

    kuusessa ollaan

    Juu, hengittävyys hirsitaloissa ei tarkoita, että seinät olisivat siivilät…vaikka vanhemmissa saattavat nurkat olla kuurassa ja varaukset vuotaa.

    Ongelmia aiheuttaa se, että nyt on pakolla (energiansäästö) menty koneelliseen ilmanvaihtoon. Se kun pysähtyy tai menee epäkuntoon, aiheuttaa erittäin nopeasti rakenteisiin muodostuvan kastepisteen, johon kerääntyy huoneilman kosteus ja alkaa myyräntyönsä. Tästä syystä vanhat tiili+olkieriste koulutkin homehtuvat, painovoimainen ilmanvaihto muutettu koneelliseksi ja sitten puupäät laittavat säästösyistä viikonlopuiksi ilmanvaihdon seis. Oppilaita ei ole, mutta kosteus on…sitten lämmöt päälle ja kosteus alkaa muodostamaan hometta. Samoin käy kaikille kivivillataloille, naapurissa peruskorjataan kerrostaloa, jossa lähekkäisten ikkunoiden väleissä olevat, peltipinnoitteisten kohtien villat vaihdetaan. Kaikki avattujen kohtien villat reunoistaan mustassa homeessa.

    Burl

    Menee taas ilmastointi ja ilmanvaihto sekaisin. Kumma juttu sinällään, että vaihtoautoa etsiskellessä kaikki kyllä ymmärtää, mitä ilmastointi tarkoittaa (jäähdytysominaisuus mukana), mutta rakennusten ilmanvaihdosta puhuttaessa käsitteiden tarkkuus unohtuu.

    Jätkä kirjoitti ”Esim pystylamelloitu hirsi on liimattu verkon muotoisilla liimaharsoilla, jolloin se päästää veden läpi kuin kalaverkko.” Tuo lienee ihan markkinamiesten juttuja. Liimanlevityskone saattaa ruiskuttaa liiman verkon muotoon, mitä voidaan kuvissa esitellä, mutta kun liimasauma puristetaan kiinni, leviää liima tasaisesti. Asialla nyt ei käytännön kannalta liene mitään merkitystä, kun liimasauma on höyryn liikkeiden kannalta merkityksettömän ohut.

    CLT (cross laminated timber) on kosteuden hallinnan kannalta siinä mielessä sangen haastava materiaali, että siinä lamellit on liimattu syysuunnaltaan ristiin. Jo pienet kosteusmuutokset aiheuttaa ankaria jännitystiloja kappaleeseen, kun puun pituus-, säteen- ja tangentin suuntainen käyttäytyminen kosteustilan funktiona poikkeaa rajusti toisistaan (lauta ei juuri pituussuunnassa kutistu kuivuessaan, mutta lappeen suunnassa lähemmäs 10 %, kuten kaikki sahatavaran kuivumista tarkkailleet tietää).

    Näin ollen CLT-elementin kappaleiden on oltava jo liimausvaiheessa hyvin tarkalleen loppukäyttöososuhteita vastaavassa kosteudessa, eikä se saa kastua rakennusvaiheessa tai myöhemmin valmiissa talossa, tai liimasaumoilla on vaarana alkaa ratkeilla. Tällaisen rakenteen rakennusfysikaaliset vaatimukset ovat jo lähtökohtaisesti niin kovat, että perinteisiin puurakenteisiin liitetyt vaatimukset ”hengittävyydestä” ym. (hallitsemattomista vesihöyryn liikkeistä) ovat kokoluokkaa isompia ja näin ollen merkityksettömiä. Seinärakenteen on pysyttävä kuivana tilanteessa kuin tilanteessa.

    Edit: kirjoitusvirheitä pois

    MaalaisSeppo

    Koulujen sisäilman vesipitoisuus on suurimmillaan, kun oppilaat ovat paikalla, jolloin myös ilmanvaihto toimii. Kun koulu tyhjenee, ilmanvaihto yleensä pysäytetään jonkin ajan kuluttua. Kosteiden tilojen poistoja lukuunottamatta.

    Siis kertauksena: koulujen sisäilman vesisisältö on korkein, kun oppilaat ovat paikalla ja ilmanvaihto on toiminnassa. Jos koulu homehtuu, vaikka ilmanvaihto toimii päivisin normaalisti, on syy jossain muussa kuin ilmanvaihdossa. Esim. vesivuodoissa, huonoissa kosteussuluissa, salaojituksessa jne. Joskus siivoojat lutraa vettä holtittomasti. Työpaikallanikin huomasin kerran valuvan vettä yläkerrasta toimiston käytävälle. Syynä oli siivoojien yletön veden käyttö.

    Jätkä

    Kauhajokelaisten hommat taitavat jäädä tuumailuksi, Alajärveltä alkaa kohta tulla CLT: tä oikein rekkakuormittain. Ei ole jääty kehuskelemaan, vaan koneistot ovat valmiina iskuun???

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Niinkin voi käydä. Osakepääomaa ainakinn kerättiin pitkään.

    Toisaalta mikään muu ilmoitettu aikataulu ei vielä ole pettänyt, saa nähdä miten jatkossa käy.

    Se että Alajärvellä homma on pitemmällä ei ole mikään uutinen. Heillähän oli koneitten asennus jo lopuillaan, silloin kun Kauhajoen hankkeesta ilmoitettiin ensimmäinen aietieto, 30.9.2016.

    Ans kattoo ny.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Levytehdas sopii hyvinkin Alajärvelle, jossa on kohtalaisen vahva hirsirakennusteollisuus ja näin ollen syntyy huonolaatuista sahatavaraa pelkkahirsien sivutuotteena. Samoin kyllä syntyy myös huippulaatuista tavaraa tyvitukkien ”poskista”.

    Kauhajoen talotehtaallekin voi olla todellinen potku eteenpäin, jos ymmärtävät käyttää kunnon materiaalejakin pahvin sijaan ja vielä pistää seiniin oikeat lämpöeristeet.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Alajärven hirsiteollisuus on muisto vain, menneiltä vuosikymmeniltä. Kylävainiot ostivat loput ja nyt elvyttävät sahausta ja rakensivat lisäksi CLT tehtaan.

    Onkos Jätkää joku valmistalokauppias päässyt naruttamaan vai mikä möläys tuo oli?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Lähinaapuri osti Kauhajoelta ihan nätin talon, mutta nyt jo on aloittanut ulkoseinien korjaamisen. Manailee kehnoa laatua.

    Käskin kyllä tekemään oikein virallisen reklamaation, mutta ei ole saanut äntiin edes lämpökamerakuvausta.

    Finlamellilla näyttäisi menevän ainakin ihan kohtuudella!

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kerro samalla valmistajakin!

    Tiedän Kauhajoella kaksi. Älvbyhus ja Kymmppitalo on se pienempi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 93)