Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 420)
  • Energiapuuharvennus

    Ainakin nimimerkki Visakallo on kertonut kasvattaneensa taimikoita (männiköitä?) siten, että varhaisperkauksen jälkeen ei tehdä enää raivaussahahommia vaan seuraava harvennus on motolla tehtävä energiapuuharvennus.

    Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksia. Ajatushan on erittäin houkutteleva, jos taimikonhoito/-harvennus voidaan jättää väliin. Kuitenkaan energiapuuharvennuksesta ei puhuta juuri ollenkaan ja taimikonharvennusta pidetään itsestäänselvyytenä.

    Minkä kokoiseen nuoreen metsään energiapuuharvennus voidaan tehdä (menee kauapaksi) ja mihin suuntaan rahaa liikkuu ja kuinka paljon vai liikkuuko?

    Entä paljonko tyypillisesti jätetään runkoja hehtaarille? Miksi taimikonharvennus raivaussahalla olisi järkevämpää kuin energiapuuharvennus?

  • Panu Panu

    Ketolalla ei varmaan ole ihan pieniä kuvioita ja jos joitakin on niin ne varmasti kannattaa käsitellä raivaussahalla, jotta voidaan harventaa muiden hakkuiden yhteydessä.

    mehtäukko

    Giljotiinissa ei tietääkseni kantokäsittelyä. Havupuut jäävät siten vain talvikorjuiksi.

    Panu Panu

    Giljotiinissa voi olla kantokäsittelylaite mutta ei varmasti aina ole. Käntokäsittely ei välttämättä myöskään onnistu yhtä hyvin kuin sahaavalla kouralla. Toisaalta runkoläpimitat ovat pieniä ja lehtipuun osuus yleensä korkea.

    Risupedossa ei  taida olla kantokäsittelylaitetta.

    Apli

    Liika tiheys on hyvin tapauskohtaista, toki ei pidä päästää pahasti riukuuntumaan silloin riski hakkuun jälkeen lumi ja tuulituhoille on iso. Monesti hyvissä ajoin tehty energiapuu kohde kasvaa nopeasti kakkos harvennukseen josta jo saa pikkutukkia, parrua, kuitua yms. Kokopuu korjuuta en harrasta risut ja latva saa jäädä lannoitteeksi. Tällä hetkellä energiapuulla kuten myös kuitupuulla on erinomainen kysyntä ja hinta taso nouseva, ainut miinus on pätevien tekijöiden puute.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Visakallo voi täsmentää mutta ymmärsin aiemmista keskusteluista niin että kyllä normaalit varhaishoito ja taimikonhoito tehdään heillä ennen energiaharvennusta. Jos uuden Metkan enimmäismäärä on se 2500 alle 8 metriä pitkässä taimikossa, sinne voi tehdä myöhemmin energiaharvennuksen tai normaalin enskan ja korjattavat puut eivät ole ihan risuja.

    Visakallo Visakallo

    A.J. on ymmärtänyt aivan oikein. Varhaishoito ja taimikonhoito on aina tehty. Suurin osa energiapuukohteista ovat olleet kylvömänniköitä, joissa on hirvien takia pidetty isompaa runkolukua energiapuuharvennukseen asti. Samoin on yleensä menetelty myös koivikoissa. Kun verrataan energiapuusta saatavaa hintaa, pitää myös muistaa vaihtoehtona olevan raivauksen hinta. Nyrkkisääntö on ollut, että energiapuilla saa suunnilleen sen verran rahaa, mitä raivaus maksaisi. Tämän lisäksi tulee vielä kemera. Metsää omistamattomilta ”konsulteilta” tämä asia aivan ymmärrettävästi unohtuu. Ketola on tehnyt aivan samoja johtopäätöksiä kuin minäkin. Metsänomistajan on aina katsottava, mitä viivan alle jää. ”Konsultit” eivät sitä metsänomistajan puolesta tee.

    suorittava porras suorittava porras

    Kun taimikonhoidot tehdään oikeaan aikaan, ei ennakkoraivaukselle ole monestikaan tarvetta eikä myöskään tarvetta turvautua energiapuuhakkuisiin ,jotka käytännössä olisi tehtävä hyvin pienikokoiseen puustoon ,mikäli kasvutappioilta halutaan välttyä.

    Visakallo on ottanut visusti kemerat kotiin ,joten varhaisperkauksia tuskin on tehty ajallaan ennen vuotta 2015. Vain muutama vuosi tätä ennen tarjottiin yhtenä vaihtoehtona taimikoiden ja nuorien metsien kohdalla ”raivaussahavapaata” vaihtoehtoa , jolloin hoitotoimiksi riitti pelkkä energiapuuhakkuu. Nyt nautitaan sen vaihtoehdon seurauksista.

    Taimikoita hoidetaan edelleen laiskasti työn kalleuteen vedoten. Kertauksena vain ,että työn hinta kasvaa viivästyessään vähintään 10%:n vuosivauhdilla. Kun toimeen ryhdytään vasta tekemällä energiapuuhakkuu ,ovat kustannukset käytännössä jo tapissa ja puuston kehitys kärsinyt huomattavasti.

    En ymmärrä vieläkään sitä logikkaa ,että metsä lasketaan huonoon kuntoon, vahinkoa paikataan ulkopuolisen tekemällä talkootyöllä ja hänelle ,joka on vastuussa metsän tilasta , maksetaan risukontuotantopalkkio. Rahalle olisi parempaakin käyttöä nykypäivinä. Työstä sen tekijälle aiheutuviin lisäkustannuksiin ei tunnu rahat enää riittävän.

     

    Visakallo Visakallo

    Eipä näytä suorittava vieläkään ymmärtävän luettua tekstiä. Kyllä minä olen viimeiset 40 vuotta aina tehnyt tai teettänyt metsiini varhaisperkauksen ja taimikonhoidon. Jos joku muuta väittää, valehtelee. Kun metsät sijaitsevat hirvien talvehtimisalueilla, olen joutunut jonkin verran soveltamaan runkolukuja. Näinkään selvä asia ei tunnu suorittavan päähän mahtuvan ei sitten millään.

    Puuki

    Taimikoiden th tiheään asentoon oli 2000-luvun alussa ohje energiapuukohteisiin.  Onnistuu karummilla mailla. Korjuu niiltä osin kuin on tarpeen kokopuukorjuuna.

    suorittava porras suorittava porras

    Varhaisperkaukset tehtiin  tunnollisemmin siihen aikaan ,kun vakuustalletukset olivat käytössä. Vakiintumistarkastus ja kunnossa oleva taimikko vapauttivat vakuustalletukset maanomistajan käyttöön. Mutta miten Visa onnistui tekemään varhaisperkaukset ilman kemeraa sen jälkeen ,kun vakuustalletuksista luovuttiin? Kaikkiin hoitohommiin olet keronut tukea käyttäväsi. Kemerakelpoista varhaisperkaus on ollut vasta vuodesta 2015 alkaen. Vakuustalletus pois käytöstä vuosia tätä ennen.

    Energiapuuasioita olen käsitellyt enemmän laajemmassa mittakaavassa ja toiminnan vaikutusta koko toimintaketjun kannattavuuteen ja tuloksiin.

    Ensimmäinen viimeinen ,joka huonosta strategiasta kärsii on maanomistaja itse. Viivyttely maksaa ja todistetusti aiheuttaa kasvutappioita metsissä. Ihmettelin tällä palstalla jo yli 10 vuotta sitten energiapuuhakkuun lopputuloksia ,joissa jäävä puusto oli määrältään niukka ja laadultaan heikko ,vaikka hakkuussa poistettiin vain kasvatuskelvoton puuaines.

    Senkin totesin , että palstalle ajauduttiin monesti ennen aikojaan ajouria tekemään. Varsinkin kokopuukorjuussa tarvittiin reilusti tilaa ja kunnon urat. Nyt samoihin asioihin on puuttunut harvennuksia tarkastava viranomainenkin. Hakkuu on tehty tulosten perusteella monissa tapauksissa liian aikaisin ,mutta latvuksen supistumisen takia jo vähän myöhässä. Kasvatuskelpoisia puita on jäänyt jatkamaan eloaan liian vähän.

    Herääkin edelleen kysymys ,kuinka paljon biologisesti väärin kohdistetuilla tuilla ja palkkioilla on ollut osuutta asiaan? Kuitenkin ajatus taimikonhoidon korvaamisesta energiapuuhakkuin ja hakkuun markkinointi hoitotoimenpiteenä on joidenkin mielessä kovasti voimissaan ja ainoa oikea tapa toimia ,kun siitä maksetaan . Raha ei ratkaise kaikkea. Järkeäkin on lupa käyttää. Energiapuuhakkuussa on monesti kysymys vain kalliista tehohoidosta , jonka tuloksena saadaan potilas pysymään vain välttävästi hengissä. Työn tuottaman lisäarvon perään on turha haikailla. Sitä harvoin tulee.

     

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 420)