Keskustelut Metsänhoito Ensiharvennus metsurityönä ja ajo pienajokoneella

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 105)
 • Ensiharvennus metsurityönä ja ajo pienajokoneella

  Onko kokemuksia, tilausta ja tekijöitä ?

  Eli olen pohtinut tuota ensiharvennusta sahalla ja ajokoneena 2-2,5m raideleveydeltä oleva kone. Esim. Logbullet,Allstor,Kinetic. Olisiko kuinka 2. harvennuksessa tukkia enemmän ?

  Suht’tasaisella pohjalla, ravinteikkailla pohjilla, metsänomistaja tuntee vetoa moiseen.

  Mielenkiinnosta asiaan nostin aiheen tänne. Kuinka sahaus ja ajokonetaksat – elääkö kuinka ? Entä kuinka paljon metsänomistaja haluaisi/kannattaisi maksaa korjuusta.

 • Berza

  Jos kasvupohja on heikko, ensiharvennuksen voi tehdä kerralla tuohon tuhannen kantturaan. Silloinhan ajourien leveydellä ei ole merkitystä.

  Kun taasen rehevällä maapohjalla, etenkin männyn kasvatuksessa runkoja voi jättää helposti 1300. Kyllä tässä tapauksessa ajouran kapeus auttaa tiliä parantamaan. Seuraava harvennus sitten 900 runkoon. Eli kolme harvennusta ennen päätehakkuuta.

  Hämis

  Tuossa kun harvensin enskaa 50 v männikköä missä paljon tavaraa ( lukijan kuvissa Ensiharvennus heti) niin vanhat urat paikkapaikoin just löysi. Pienen traktorin ja tuskin kärryäkään perässä. Siinä vaan huomasi että urilta tulee nyt reilunkokoosta tavaraa kun ajokoneelle niitä leventää. Uraväli jäi paikoin 30m jos katsoin että keskellä vähemmän otettavaa. Ja kyseessä kovakasvuinen pohja. Nyt jää paljon tavaraa 2. harvennukseen. Eihän näin tietenkään voi suuressa mittakaavassa metsiä hoitaa, ainakaan omin käsin, mutta en pidä ihan hölmöläisenhommanakaan.

  Puuki

  Kuusikossa eh:n ajourat vähentää kasvua n. 8 % 2.harvennukseen mennessä.  Ajourille menee n. 20 % pinta-alasta . Sen verran on eroa.   Jäävän puuston epätasaisuus voi vielä lisätä tuottotappiota jonkin verran. (tai sitten se sisältyy tuohon 8:%:iin)

  Petkeles

  Ja jos puhutaan saamatta jäävästä tuotosta (tuottotappio- termiä ei tunne Googlekaan) eikä kasvutappiosta, on se vielä pienempi kuin tuo 8 prosenttia.

  Puuki

  Niin. Tuotokseen tulee se vähennys , ei kasvuun . Jos Google ei jotain sanaa tunne, niin silloin voi kokeilla ajatella omilla hoksottimillakin mitä tarkoittaa,  asiayhteyden mukaan.

  A.Jalkanen

  Tuotto on euroja, tuotos on motteja.

  Puuki

  Tuotos on yleensä  myyntitilanteessa  tukkia+kuitupuuta. Siitä sitä pääsee euroihinkin kätevästi.

  Visakallo

  Puuki: ”Kuusikossa eh:n ajourat vähentää kasvua n. 8 % 2.harvennukseen mennessä. Ajourille menee n. 20 % pinta-alasta .”

  Onko tuossa 8%:ssa  huomioitu ajouran lähelle jäävien puiden paremman kuutiokasvun lisäksi myös niiden arvokasvu? Ne järeytyvät tukkipuiksi paljon nopeammin kuin urien väliin jäävät puut.

  Puuki

  N. 1 m³/v 15 vuoden ajan vähenee  E-Suomalaisessa kuusikossa keskimäärin kasvu 4 m eh:n ajourien takia tutkim. mukaan.    Ajourilta hakatut laadukkaat puu ei kasva tukeiksi ja kun yleensä urien välit jää liian tiheiksi ja reunat liian harvoiksi , niin lopputulos on se mikä on.

  mehtäukko

  Jossain vähenee, jossain ei. Kun ollaan kuitenkin tekemisessä hyvin monen kompromissin kanssa metsätaloudessa, jokin ratkaisu ei ole yksiselitteisesti plussaa tai miinusta. Luonnon olosuhteet heittelevät, kantohinta eri tekijöiden mukaan jne. Tulos on mikä on…

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 105)