Keskustelut Metsänhoito Ensiharvennus metsurityönä ja ajo pienajokoneella

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 105)
 • Ensiharvennus metsurityönä ja ajo pienajokoneella

  Onko kokemuksia, tilausta ja tekijöitä ?

  Eli olen pohtinut tuota ensiharvennusta sahalla ja ajokoneena 2-2,5m raideleveydeltä oleva kone. Esim. Logbullet,Allstor,Kinetic. Olisiko kuinka 2. harvennuksessa tukkia enemmän ?

  Suht’tasaisella pohjalla, ravinteikkailla pohjilla, metsänomistaja tuntee vetoa moiseen.

  Mielenkiinnosta asiaan nostin aiheen tänne. Kuinka sahaus ja ajokonetaksat – elääkö kuinka ? Entä kuinka paljon metsänomistaja haluaisi/kannattaisi maksaa korjuusta.

 • Berza

  Jostain luin tähän liippaavan tutkimuksen ajourista ja harvennusjäljistä. Juuri näin, mitä Puuki kirjoitti oli tulos. Ajourien varret yleensä olivat liian harvoiksi harvennettu ja urien välissä oli liikaakin runkoja. Loppupäätelmä oli, että nämä runkomäärät pitäisi olla toisin päin.

  Rane

  ”Onko tuossa 8%:ssa  huomioitu ajouran lähelle jäävien puiden paremman kuutiokasvun lisäksi myös niiden arvokasvu? Ne järeytyvät tukkipuiksi paljon nopeammin kuin urien väliin jäävät puut.”

  Tästä voisi päätellä että jos metsässä olisikin enemmän ajouria niin puut järeytyisivät nopeammin ja tasaisemmin.Entä jos ajourien väliin tekisi pari vaikkapa ”haamu-uriksi” kutsuttavia uria?

  mehtäukko

  Niinpä siinä puntarisampoilla tuppaa käymään. Käytännössä sen pujottelu ”haamu-urilla” ei ole ollenkaan sellaista, etteikö laadukkaita kasvatettavaksi jätettäviä puita jouduta poistamaan.

  Ja takkiin tulee (tuulee).

  Hämis

  Katselin tuossa videoita ja mitä itsellä oli yksi pieni kuvio 500m3/ha kuusta niin on siellä runkoo tiheässä vierekkäin. Aattelin että pitäisikö tilata lisää istutustiheyttä 8 ha:n alalle( kaupat tehty 1800 kuusi) omt ja aurinkoa riittää. Tuhojen varalta.

  A.Jalkanen

  1800 riittää kuuselle. Tulee elinvoimaisempi metsä jos antaa tulla sekapuuksi lehtipuita.

  Jätkä

  Joo- mehtäukko. Hakataan kuuden metrin ajourat kymmenen metrin välein ja ronkitaa väliltä sen verran, että hehtaarille jää sopiva runkoluku. Kun vielä osaisi laskea runkolukuja ja viitsisi ottaa pohjapinta-aloja katsoen harvennusmallia Tapion taskukirjan taulukoista. (Ei sovi Harjavallan ääliölle, mutta ehkä joku muu)

  Noin tehden on kaikki puut ajouran  ”melkein reunapuita”.

  mehtäukko

  Vai että 6 metrin… Nyt ei voi olla puhe samasta asiasta.

  Mehtäukko on opettanut omat pojat moton puikkoihin, eikä taatusti jälki ole edellä kuvatunlaista!

  jees h-valta

  Sekö on Jätkän ihanne että ajouran reunapuita piisaa? Kyllä kai puun kasvulle on turvallisempaa ettei aivan hirmukuormilla surffailla sen juurien päällä. Kun se iso ajoura tietää vain huolettomampaa ajokonekuskin työstöä eli kone seilaa missä sattuu ja milloin saattuu. Joskus lipsuu vielä joku puu alle siinäkin kun sattuu älyluurissa olemaan mielenkiintoisempaa tiirailua kuin työ.

  Hämis

  Olen kuullut, että jotkut isännät ovat maksaneet max. 5e/m3 enskassa metsurilisää koneen korjuutaksaan nähden. Kyllä se varmaan joissain tapauksissa voi totta olla.

  Jätkä

  Olisi pitänyt arvata, että Harjavallan pyykkinaru on ulkona ja pysyy! Kun ei ymmärrä mitään, niin tulosta tulee!

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 105)