Keskustelut Metsänomistus EU:n metsäpolitiikkaa

Viewing 10 replies - 1,211 through 1,220 (of 2,139 total)
  • EU:n metsäpolitiikkaa

    Hamuaako EU jo kohtuuttoman paljon päätösvaltaa sen suhteen, miten Suomen metsiä käytännön tasolla hoidetaan, metsäneuvos Heikki Granholm?

    http://areena.yle.fi/audio/1-50799758

    EU:sta on tulossa paljon lainsäädäntöä joka koskee metsiä: LULUCF-asetuksen tarkennus, biodiversiteettistrategia (mm. suojelupinta-alan tavoite 30 %), kestävän rahoituksen kriteerit ja ilmastopaketti. Haastattelussa taustaa.

  • Scientist

    Aika näyttää miten tämän taksonomian kanssa käy. Parhaimmillaan ehkä niin kuin rakennusten E-luvulle. Hiipuu vähitellen pois käytöstä ? Suomalaiset metsäyhtiöt (kolme suurta) ovat nyt hyvin vakavaraisia, kyllä ne saavat velkarahaa tarvittaessa.

    Enemmän olen huolestunut tästä valmisteilla olevasta komission biodiversiteettiä koskevasta strategiasta. Jos siihen tulee esim 20% suojeluvaatimus metsänomistajalle, niin sen merkitys on suuri.

    A.Jalkanen

    Lukija Hesarissa:

    ”Jos ei metsänomistaja itse vielä tajua suojelutarvetta ja varsinkaan vesistöjen suojakaistojen merkitystä, niin on todellakin aika että siitä määrätään lainsäädännöllä. Pelkästä rahasta kiinnostuneiden luonnontuhoajien mielipiteille ei pidä antaa minkäänlaista arvoa.”

    Kommentoin:

    ”…vesien suojelu, monimuotoisuus ja hiilen sidonta säännellään ja raportoidaan jo metsäsertifioinnissa. Taksonomia on sille päällekkäinen systeemi ja paljon byrokratiaa lisäävä. Tilakohtainen hiilen sidonnan laskenta jota taksonomia vaatii, on järjetön: oikea tarkastelumittakaava on valtio.

    Toivoisi kommentoijien hieman perehtyvän nykyisiin käytäntöihin. Ei meidän metsätalous ole takapajuista.”

    http://www.hs.fi/politiikka/art-2000008454269.html

     

     

    derHorst

    Tässä keskustelussa mennään mielestäni taas vähän pieleen, jos katse käännetään heti suojeluprosentteihin tai keskitytään EUn haukkumiseen ymmärtämättömyydestä suomalaista metsätaloutta kohtaan. Kyse noissa kaikissa vaateissa on siinä, että niiden avulla pyritään pysäyttämään metsäelinympäristöjen ja -lajien heikentyminen. Keinojen valikoimassa on varmasti paljon vaihtoehtoja. Itse näen asian niin, että metsätalous ja luonnon monimuotoisuus on yhdistettävissä, jos tahtoa on.

    Sen sijaan että syyteltäisiin ’ulkopuolista uhkaa’ (ts. EUta, taksonomian kautta peliin tulevia markkinavoimia, vihreitä politikkoja tai jotakin muuta), niin hedelmällisempää olisi ehkä miettiä sitä, miten asioita voitaisiin Suomessa tehdä paremmin, ettemme olisi aina tämän saman luupin alla kansainvälisissä ympyröissä. Eri metsäfirmojen monimuotoisuusohjelmat ovat mielestäni esimerkki siitä, että firmojen puolella asiaan on kyllä herätty. Meillä on myös tutkimuslaitoskaupalla tutkijaa, osa jopa tällä palstalla, niin sieltä pitäisi mielestäni tulla toimintasuostuksia tämänkin ongelman ratkaisemiseen.

    Jos nyt tilanne on se, että monimuotoisuus heikkenee (=pääasiallinen ongelma, jota noilla eri säännöillä on lähdetty taklaamaan) ja metsätaloudella on siihen omat vaikutuksensa, niin ensin pitää avata konkreettisesti, millä mekanismilla tuo vaikutus tulee missäkin tilanteessa. Kun se tiedetään, niin selvitellään, millä keinoin noita vaikutuksia voidaan pienentää tai jopa poistaa. Loppu onkin sitten tahtotilaa ja politiikkaa siitä, minkä verran monimuotoisuutta tai sen heikentymistä halutaan painottaa suomalaisessa metsätaloudessa.

    Ja tuosta viimeisestä johtuu sitten se, paljonko suomalainen metsätalous saa kritiikkiä maailmalta. Kritiikin perusteella se kuuluisa markkinavoima päättää, onko sillä mitään merkitystä esim. metsästä saatavien tuotteiden menekkiin vaikkapa suhteessa kilpailijamaihin. Eli asian voi nähdä joko uhkana tai mahdollisuutena.

    Maailma muuttuu vääjäämättä ympäristötietoisemmaksi, kun talouskasvun negatiiviset vaikutukset näkyvät yhä konkreettisemmin ihmisten arjessa. Ei suomalainen metsätalous tai metsäteollisuus ole mikään erillinen linnake, jota tuo ennemmin tai myöhemmin koskisi. Fiksumpaa olisi aina miettiä asioita etukäteen kuin reagoida ongelman ilmetessä.

    A.Jalkanen

    Aivan oikein, mutta emmekö ole jo aika pitkään tehneet juuri der Horstin toivomalla tavalla? Ollaan perustettu METSO- ja Helmi-ohjelmat, lakikohteet ja muut tärkeät elinympäristöt sekä talousmetsien luonnonhoito: säästöpuuryhmät jne. Ihan oikeat palikat käsissä, tarvitaan vain lisää määrää ja laatua.

    Se mistä metsänomistajan ahdistus kumpuaa, tulee ensiksi päätösvallan luisumisesta pois omista käsistä ja toiseksi meille sopimattomista kriteereistä kuten avohakkuiden kielto. EU:nkin päättäjien pitäisi nämä tajuta. Pakko on huono konsultti, vapaaehtoisuus ja kannustimet parempi?

    http://www.mtk.fi/-/aavistushakkuut-eivät-ole-metsänomistajan-edun-mukaisia

    Puuki

    Taksonomiassa jatkosääntelyineen on juuri se ongelma metsäpuolella, että tuodaan uusi lisävaatimuskokoelma kontrollointeineen vaikka Suomessa on jo olemassa hyvin toimivat vast. metsälaki, ls-laki ja sertifikaatit.  Valtapyrkimys paistaa läpi koska EU-sopimuksen mukaan metsäasiat kuuluu kunkin maan omaan päätäntävaltaan.

    HS:n kommentoijan mielipide siitä miten mo:t ei osaa huolehtia vesien suojelun suojakaistoista ilman EU:n opastusta kuvaa hyvin miten ohutta on ns. suuren yleisön tietämys nykykäytännöistä metsissä.

    Nykyisissä sertisäännöissä on vain vähän parannettavaa koska niissä ei ole mainintoja päätehakatun rantametsän tutkitusti parhaasta vesiensuojelutavasta eli  muokkaamattoman kaistan ja suojametsän yhdistelmästä.  Lehtipuiden harvennusmahdollisuus  rantakaistoilla saisi olla myös FSC-sertin keinovalikoimissa selvemmin mukana juuri vesien paremman suojelun takia.

    A.Jalkanen

    Puuki voisit viestitellä nuo vesiensuojelunäkökohdat (ja tutkimustuloksiin viitteet) PEFC Suomelle.

    Kurki

    Itse näen asian niin, että metsätalous ja luonnon monimuotoisuus on yhdistettävissä, jos tahtoa on.

    Näin varmasti on.

    Ja siihen helppo ja halpa menetelmäkin.

    Lainaus kejusta ”Monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään”

    Vanhojen metsien lajina pidettävän karvaorakkaan kaikki kasvupaikat on suojeltuja, mutta yllättäen sitä löytyy kuusi vuotta sitten hakatusta metsästä Janakkalasta.

    Turhaan ovat karvaorakkaan kasvupaikat suojeltu, kun niitä löytyy mistä tahansa aukolta. Noille suoleualueillehan voisi viedä lahopuupökkelöitä ja levittää niitä sitten vaikka minkälaisiin metsiin ja lopettaa nuo suojelualueet turhina, kun karvaosrakas menestyy missä vain. Miksi karavaosakkaalle pitäisi perustaa suojelualueita? Järjetöntä.

    https://www.msn.com/fi-fi/

    käpysonni

    Kyllä te olette hirveän sinisilmäisiä. Ettekö ymmärrä että ympäristöväelle ei mikään riitä.

    Vuosien mittaan he ovat esittäneet erilaisia vaatimuksia metsätaloudelle, niitä on toteutettu, monimuotoisuustoimenpiteitä on tehty, on suojelualueita lisätty, on suojakaistaa, kymppipykälää ja ties mitä, mutta ei nämä ole saaneet luontofundamentalisteja hiljaisiksi, aina vaan esitetään uusia vaatimuksia.

    Uskokaa nyt, ettei luonnonsuojeluväki ole tyytyväisiä, ennen kuin KAIKKI METSÄT ON 100% TOTAALI SUOJELTUJA. Sitten vasta vaatimukset loppuu.

    Metsäsektorin ihmiset on hyväuskoisia hölmöjä tuon ympäristöväen suhteen.

    mehtäukko

    Onhan tämä vyörytys nähty pohjoisessa. Mikään ei tosiaan riitä.

    Miksi teollisuus, kuluttajat ja markkinat taipuu viherrosvojen edessä? Tiedotusvälineistä ja niiden tehoista ei voi ottaa kiinni.

    jees h-valta

    Varsinkin kun olen varma että kuluttaja ostaa juuri sitä mitä sieltä kaupan hyllystä löytyy. Vaikka siellä ei olisi minkään valtakunnan sertejä tai taksonomiatodisteita.

Viewing 10 replies - 1,211 through 1,220 (of 2,139 total)