Keskustelut Luonto Haapa

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 62)
 • Haapa

  Hyvä puu lisääntymään ja kahisee lehret tuulissa kivasti, tarttis se kyllä muutakin hyöty käyttöä, kuin tikkojen kolopuina vain lahota 🐦🐿️🦨

 • Gla Gla

  Ehkä haapojen oksaisuus indikoi puun yleistä järeyttä juuristo mukaanlukien. Ja sehän puoli on jättöpuuhavoilla kunnossa, kun usein oksistakin saisi järeyden puolesta kuitupuuta.

  Puuki

  Juuret on haavalla paksuja ja pitkiä.  10-15  m päässä alkuperäisestä puusta ranteen vahvuisia juuria joka paikka täynnä pellolla jonne vesakko valtautui metsän puolelta.  Haapa kestää maapuuna ja kelona pidempään lahoamatta kuin koivu.   Rakennuspuunakin se on lahokestävämpi kuin koivu. Ei tarvi edes käsitellä seinää eikä lahoa  , jos on norm.räystään alla ja hyvällä perustuksella.

  Jätkä

  Paras aika kaulata, on keväällä, kun kasvukausi on alkanut ja kuori on irti. Puu imee juuristostaan kaiken lehtivihreän pintapuuta pitkin oksistoonsa, mutta ei saa syksyllä sitä palautettua Kuorinnassa hyvä työväline on esim vesuri, jolla kuori katkaistaan ja revitään käsin nilan kanssa alas. Puuhun ei saa jäädä yhtään edes sitä valkoista kuoren nilaa.

  En ole nähnyt kaulattujen haapojen ympärillä yhtään juurivesaa. Hirvien puremien vaikutusta en ole haapojen ympärillä huomannut vesottumisena, koro kyllä on syntynyt puremajälkeen.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Meillä ei mökillä onnistunut kaulaus kun poistettiin haavasta pelkkä kuori. Piti kaivautua syvemmälle eli katkaista myös veden kulku ylös eikä vain sokereiden kulku alas.

  Visakallo Visakallo

  Miksi tehdä niin vaikeasti? Helpoiten ja nopeiten kaulaus tapahtuu moottorisahalla surauttamalla haapa ympäriinsä parin cm syvyyteen. Aikaa siihen menee puun koosta riippuen 10-15 sekuntia.

  jees h-valta

  Kun ostimme tuon nykyisen mökin oli edellinen (puutarhuri) ilmeisen tarkkaan tappanut myrkyillä ja kaatamalla joka ainoan haavan tontilta. Nyt kun olemme muutaman vuoden asustaneet sitä olen ilokseni taas takapihan puolelta uusia vesoja löytänyt. Nyt jo kaksi kpl aika hyvässä kasvussa eli noin parimetrisiä. Poistan koivuja päältä että pääsevät suoraan kasvuun. Oletan kuitenkin toimivaakin juurta sinne jääneen ja siten uuden kasvun taas turvanneen. Sitkeä puu. Itse olen vienyt toiselle rajalle neljä hybridihaapaa että kyllä olo kotoistuu Jaalassa.

  Visakallo Visakallo

  – Ja suhteet naapuriin sen kuin paranevat!

  Gla Gla

  ”Helpoiten ja nopeiten kaulaus tapahtuu moottorisahalla surauttamalla haapa ympäriinsä parin cm syvyyteen. Aikaa siihen menee puun koosta riippuen 10-15 sekuntia.”

  Eikös tuo ole juuri se keino, jolla haapa laitetaan vesomaan.

  kim1

  Hyvin onnistui kaulaus moottorisahalla..,varmasti se 2 senttiä ainakin tuli vedettyä niistä..,mutta yksi haapa oli kummajainen..taisi vasta kolmantena kesänä luovuttaa…,ensimmäisenä kesänä ei juurikaan merkkejä kuivamisesta.. ,toisenakin vielä puolet lehdistä vihreitä..,vähän sitä ihmettelin..

  Jätkä

  Anneli:”Meillä ei mökillä onnistunut kaulaus kun poistettiin haavasta pelkkä kuori. Piti kaivautua syvemmälle eli katkaista myös veden kulku ylös eikä vain sokereiden kulku alas.”

  Aivan takuulla on tehty virhe tuossa projektissa. Tietenkin, jos tarkoitus on, että haavan lehdet ruskistuvat muutaman viikon sisällä, niin pintapuukin on katkaistava. Seurauksena tosin on, että  Ja puu on silloin käytännössä vain katkaistu pitkään kantoon. Ja pitkä kantohan siitä tulee, jos ”Kaulaus” on tehty noin tissinkorkeudelta ja jyrsitty puu lähes oikki. Tuulenpuuskahan sen katkaisee viimeistään syksyllä.

  Myös se, että porailee runkoon reikiä, joihin holvataan roundUppia, on turhaa touhua. Taskutus tehdään ohjeen mukaan siten , että torjaisuaine (1 ml / tasku) tirskautetaan kuoren ja puun väliin = taskuun. 1 tasku / läpimitan tuuma (=2,5 cm) eripuolille runkoa.

  Jos ja kun puussa vielä kolmantena kesänä on vihreitä lehtiä, se ei ole kuollut, eli jos sen kaataa jo silloin, juuriversot luultavasti ilmestyvät ainakin jossain määrin.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 62)