Keskustelut Harrastukset Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

  • This topic has 436 vastausta, 37 voices, and was last updated 2 months, ago by Gla.
Viewing 10 replies - 391 through 400 (of 435 total)
  • Haitat nykyisestä hirvenmetsästyksen pyyntilupajärjestelmästä

    Nykyinen hirvien pyyntilupajärjestelmä on vuonna 2005 saanut paljon arvostelua mm. valtiontalouden tarkastusvirastolta (VTV:n hirvitarkastus 100/2005). Hirvitarkastuksessa todetaan, että valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta.

    Hyötyjä en näe muuta kuin valtavan hirvenlihan paljouden. Siinäkin on se varjopuoli, että sen saanti on laskennallisesti hyvin tappiollista. Eihän valtio saa siitä verotuloja. Huomioitavaa on se, että muut hyödyt säilyisivät vaikka pyyntiluvista luovuttaisiin.

    Muissa hirviaiheisissa ketjuissa on haittoja yksilöity, mutta haittojen luettelointi tarvitsee mielestäni oman otsikon.

    (Otsikkoa muutettu)

  • suorittava porras

    Otin tuon luontaisen kannan käsittelyyn siksi ,että siitä on tullut esille tutkittua tietoa. Hirvien suuresta määrästä on syytetty yksipuolisesti vain metsästäjiä ja riistahallintoa ja unohdettu asiaan enemmän vaikuttavat kannan kasvulle suotuisat olosuhteet kokonaan. Metsästäjien toimet eivät todellakaan kasvata hirvikantaa. Hirvikanta vain elpyy kohti luonnollista tasoaan ,kun metsästyspaine laskee. Siitä olen huolissani ,jos painetta ei  jostakin syystä voida pitää enää yllä.

    Monen kirjoittelijan tilannekuva hirviasioissa on osoittautunut vajavaiseksi. Vaaditaan toimenpiteitä ,jotka on käytännössä jo toteutettu tai toteutumassa. Tästä räikeimpinä esimerkkeinä nimimerkit ”Mehänpoika” ja ”Planter” , joista jälkimmäinen haukkui väärää puuta lähes kymmenen vuotta. Valituskierre alkoi aikaan ,jolloin hirvikanta oli pudotettu alimmilleen verrattuna sitä edeltävään 20 vuoteen. Pari sattumalta taimikkoon talvehtimaan eksynyttä vasaa sai aikaan 10 vuotisen valitussirkuksen. ”Mehänpoika” jatkaa samaa rataa. Nyt on saatu taas hirvet vähemmäksi ,mutta virsi säilyy samana:” Mäntyä eikä koivua voi istuttaa!” Milloin sitten ,jos ei nyt , kun kanta on alhaalla. Siitäkään ei ole mainittu halaistua sanaa ,että hirviä on kolmannes vähemmän verrattuna kuusi vuotta sitten vallinneeseen tilanteeseen. Silloin kaadettiin lähes 60 000 hirveä , mutta viime kaudella oli tarvetta kaataa enää runsas 30 000 yksilöä. Asetetut tavoitteet oli pääosin saavutettu.

    Mitä tulee susien jahtaamiseen , olen kannattamassa lakimuutosta ,jossa olisi paikallisesti harkittavissa , kuinka suurta petokantaa halutaan pitää yllä. EU:sta ei ole aikaa kysellä pyyntilupia ,kun tilanne on päällä. Kotieläinvahingon torjuminen on voitava tehdä juuri sillä hetkellä , kun uhka on ilmeinen ja vaikka tarvittaessa toimittamalla uhka paremmille metsästysmaille enempää kyselemättä. Laajempaa jahtisirkusta en kaipaa ellei tilanne ole riistäytymäsdä hallinnasta. Petoja ei kuitenkaan tarvita enää yhtään lisää ,mikäli halutaan ,että hirvikantaa voidaan hallita metsästyksen avulla. Koira on operaatiossa tärkeimmässä roolissa. Koirasta ei ole hyötyä ,jos se on pidettävä petouhan vuoksi kotona tai sitä ei edes hankita edellä mainitusta syystä.

    Visakallo

    Itä-Häme: Sudelta vaikuttava eläin jäi viime yönä auton alle Nelostiellä Hartolassa. Onnettomuus tapahtui puolen yön ja kello neljän välisenä aikana Hepo-ojantien kohdalla.

    On tämä elämä aika erikoiseksi kieltämättä mennyt. Aika paljon pitää täällä jotain muuta tapahtua, että poliisit tänne asti saisi tulemaan. Miten tuossa mahtaa autoilijaparan käydä?

    suorittava porras

    Pahimmassa tapauksessa saa syytteen rauhoitetun eläimen tappamisesta.?

    Metsuri motokuski

    Ei käy autoilijalle mitenkään.  Mutta jos minä ammun suden kun se hyppää koiratarhaan ja tappaa koiran niin aseet lähtevät. Sitten kun oikeus ratkaisee että olisinko voinut häätää sen pois ilman tappamista niin saan joko sakot tai saan aseet takaisin. Auto on paras tappokalu.

    Nostokoukku

    Jos Helsingin liepeillä on oletettu susihavainto, poliisi antaa tilanteesta välittömästi tiedotteen. Jos Sotkamossa tai Savukoskella nähdään susi, ei tiedotteita näy. Eikö Hartolan autoilijalle ollut kelloa? Aika iso toleranssi kolarin ajoittamisessa, puolenyön ja klo neljän välillä. Joskus sattui samanlaisia ajoituksia, kun metsästin kolarihirviä. Kerrankin autoilija ajoi yöllä 150 kilometrin päähän kotiin ja ilmoitti vasta sitten hirvikolarista. Paikka ilmoituksessa noin kymmenen kilometrin tarkkuudella. Meni vähän hakemiseksi. Vasta päivännäöllä löydettiin tienvarren heinikosta vilkunsiruja ja löydettiin hirvi.

    suorittava porras

    Olin kerran tilanteessa ,jossa piti lähteä jäljittämään kolarihirveä. Poliisi paikalla ja siviilin autossa kurttuja. Kuljettaja näytti epämääräisesti paikkaa ,jossa kertoi törmänneensä hirveen. Sitkeistä etsiskelyistä huolimatta ei löytynyt karvoja eikä jälkiä, mutta…..aamulla noin yhdeksän tuntia aikaisemmin srva-kaverit (joita tuurasin) olivat löytäneet kuolleen hirven kilometrin päässä paikasta ,josta haravoin autoilijan osoittamaa kolaripaikkaa, mutta eivät toista osapuolta. En jäänyt kyselemään , menikö kurttujen korjaaminen vakuutuksen piikkiin ja oliko poliisilla mahdollisesti lisäkysymyksiä autonkuljettajalle.

    Gla

    Suorittava: ”Hirvien suuresta määrästä on syytetty yksipuolisesti vain metsästäjiä ja riistahallintoa ja unohdettu asiaan enemmän vaikuttavat kannan kasvulle suotuisat olosuhteet kokonaan. Metsästäjien toimet eivät todellakaan kasvata hirvikantaa. Hirvikanta vain elpyy kohti luonnollista tasoaan ,kun metsästyspaine laskee.”

    Joko taas? Montako kertaa olen muistuttanut siitä, että Suomen laki määrittää hirvikannan hallinnan tapahtuvan metsästyksen keinoin. Kun tavoitekannan asetannassa pitää ottaa huomioon sidosryhmien mielipide, mutta päätös on pääsääntöisesti ollut tätä suurempi, tottahan silloin voidaan puhua kannan kasvattamisesta. Samoin silloin, kun tavoitehaarukassa olevaa kantaa halutaan nostaa. Keskustelun kannalta on turha vedota luonnon kykyyn tuottaa suurempi kanta kuin metsästyksen jälkeinen olisi.

    ”Tästä räikeimpinä esimerkkeinä nimimerkit ”Mehänpoika” ja ”Planter” , joista jälkimmäinen haukkui väärää puuta lähes kymmenen vuotta.”

    Poissaolevaa on helppo haukkua.

    ”Siitäkään ei ole mainittu halaistua sanaa ,että hirviä on kolmannes vähemmän verrattuna kuusi vuotta sitten vallinneeseen tilanteeseen.”

    Kuusi vuotta sitten n. 100 000 ja nyt 84 000. Kolmannes on liioittelua.

    ”Mitä tulee susien jahtaamiseen , olen kannattamassa lakimuutosta ,jossa olisi paikallisesti harkittavissa , kuinka suurta petokantaa halutaan pitää yllä.”

    Tiedän sen ja tämä on varmaan enemmistönkin kanta. Kettutytöt vaan osaa pitää meteliä. Mutta nytpä sinulla ei olekaan halua tuoda keskusteluun muita näkökulmia, kuten hirvien kohdalla. Ei esim. sitä, miten susien määrä voisi kasvaa reippaasti ja silti se olisi vielä alle aen, mihin kanta luontaisesti voisi kasvaa.

    Perustelusi luontaisen hirvikannan esittämisestä on keppihevonen.

    suorittava porras

    Ainahan ongelmat kääntyvät metsästäjien syyksi. Harvalukuinen porukka toi valkohännätkin suomeen ,mutta koko metsästäjäkunta sai syyt niskoilleen ,kun tämän pienen porukan toiminnan tuloksena homma ei pysynytkään hanskassa. Ruokintaa pidettiin pääsyyllisenä vhp-kannan kasvuun. Parantuneet elinolosuhteet tuovat saman vaikutuksen hirven kohdalla koko maahan . Tähänkin yksin syyllinen on metsästäjä , vaikka kannan sopivana pitäminen on vapaaehtoispohjalta hyvin haastavaa. On onneksi lupa toimia ja nykyinen järjestelmä on tuottanut tulosta.

    Voiko Gla väittää ,että esimerkiksi keskusteluissa kielteistä mainosta saaneella hirvitalousalue Uu kakkosella ei olisi tehty mitään? Kuusi vuotta sitten alueelta on kaadettu kaksinkertainen määrä hirviä siihen määrään verrattuna ,mitä nyt virallisesti on laskettu olevan jäljellä. Kummasti uutiskynnys on ylittynyt vain siinä suhteessa , että niitä on kaksinkertainen määrä metsästäjien arvioon verrattuna. Kuusi vuotta sitten kaadettiin seitsemän hirveä tuhannelta , kuluneella kaudella vain yksi. Kannan hupeneminen ei jää kolmannekseen. Lupia on tilastojen mukaan käytetty viimeisen kolmen vuoden aikana vain puolet tarjolla olleista.

    Esitänkin vastakysymyksen , onko järjestelmä ollut rajoittamassa kannan alentamista? Mikä olisi parempi vaihtoehto?

    Gla ilmeisesti haluaisi ,että pedot hoitaisivat hirvisavotan. Siihen tilanteeseen todennäköisesti päädytään , kun metsästyksen tärkein elementti eli koira käy käyttökelvottomaksi petovaaran takia. Ketä syytät sitten ,kun pedot eivät onnistukaan savotassaan ja hirvikanta kehittyy sille luontaiselle tasolleen? Tutkimuskohteessa petojen aiheuttama hävikki oli 10% kannasta , mutta Suomen olosuhteissa hirvikanta voi kasvaa kaksinkertaiseksi jopa jo kolmessa vuodessa. Tuloksissa pedot vastaan nykyinen järjestelmä on kohtalaisen iso ero. Jos petomäärän annetaan kasvaa nykyisestään, saa kotieläintaloudelle heittää hyvästit monilla alueilla. Pedot opettavat jälkipolvensa tappamaan saalistamalla kotieläimiä. Hirvi on vielä opetusvaiheessa liian iso kohde.

     

    A.Jalkanen

    Se uusi tieto saatiin Kanadasta että että luonnonmetsissäkin hirvikanta voi olla välillä todella korkea ja että se vaihtelee paljon. Ravintoa löytyy soilta ja metsätuhojen jälkeisistä taimikoista. Saati sitten meillä, missä taimikoita on paljon tarjolla. Suot on tosin ojitettu mutta tämä ”puute” on korvattu ruhtinaallisesti. Ruotsista saatiin uusi tieto siitä millä hirvikannan tasolla luonnonlaidunten kantokyky ylittyy ja kasvillisuus alkaa ränsistyä. Tuo taso on paljon korkeampi kuin meidän hoidettu hirvikanta.

    Eli kun jotkut ehdottavat että annetaan petojen hoitaa hirvikanta, niin saataisiin ehkä tulokseksi: suuria hirvimääriä, paljon vaihtelua ja ränsistyneet taimikot, paljon liikenne- ja kotieläinvahinkoja. Paljon suuremmat haitat kuin nykyisessä järjestelmässä.

    Miten lupavapaa metsästyskään olisi parempi vaihtoehto, kun siinäkin metsästys pitäisi järjestää jotenkin. Läheskään kaikki maanomistajat eivät metsästä itse.

    Metsuri motokuski

    Eihän tuo petojen hirvikannan hoito ole niin yksinkertainen.  Kyllä pedot ottavat ravinnon sieltä mistä se helpoiten saa ja vähemmällä riskillä. Tästähän on hyviä esimerkkejä paljon. On käyty hevosten ja lampaiden kimppuun vaikka metsissä syötävääkin riittäisi.

Viewing 10 replies - 391 through 400 (of 435 total)