Keskustelut Metsänhoito Hakkuut liian voimakkaita

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 121)
  • Hakkuut liian voimakkaita

    mikäli uskomme tutkijoita ja miksemme uskoisi;
    ”Mehtätalon ja Pukkalan mukaan kasvun hyytymiseen vaikuttavat myös aikaistuneet päätehakkuut ja voimaperäisemmät harvennushakkuut. Mehtätalon arvion mukaan harvennuksissa metsästä poistuu nyt noin kolmannes puista, kun aikaisemmin se oli jopa puolta vähemmän. Väistämättä, kun päätehakkuita aikaistetaan ja voimistetaan harvennuksia, kasvu pienenee, hän sanoo.”
    Metsälehden asiantuntijat ovat toista mieltä.  Kasvu vain paranee heidän mukaansa jos harvennetaan voimakkaasti. Ja usein.

    niin tämä viite on ylen artikkelista mutta sehän  ei pidä paikkaansa tietenkään, vai mitä ?

  • Puuki

    Hyvin aiemin hoidetun metsän ”oikeaoppinen” yläharvennus ei johda kasvun eikä tuloksen taantumaan havupuilla.  Ei se ole vain parhaiden puiden poistoa eli alle jääneiden puiden jatkokasvatusta, jos tehdään oikein ja sopivaan kohteeseen.

    Kuusikkoon sopii hyvin väljennyshakkuu. Männikössä vanhan metsän harvennus johtaa muistaakseni liian suureen kasvutaantumaan herkemmin.

    mehtäukko

    Tuli vaan vkl kahtena päivänä eh:lta puuta tienvarteen kahdessa tuurissa kuskin kanssa lähes 400 mottia. Siihen saa tämänkin palsta punikkitrollit ja mölyapinat kokeilla kykenevyyttään?!

    V-JJalkasen malli arveluttaa…Onko puiden ikä vielä siinä,että ”superharvennus” kannattaa? Aurinko alkaa ruskistella, myrskyvaara,lumivaara,kuusipora. Lisääntyvä valo metsäpohjaan heinittää ja vesottaa herkästi. Uudistamisen työläys??!!

    Puuki

    Aikasemmn jo harvennettu , sulkeutunut havupuumetsä kasvaa yleensä enää vähän tai ei ollenkaan lehtipuuta ja vesakkoa mutta heinittyminen voi tulla haitolle uudistamisessa, kun maata paljastuu latvusten väleihin.  Ellei ole suojuspuuhakkuukohde jossa ku-taimia on tullut jo sopivasti valmiiksi ennen päätehakkuuta.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Täällä on aikaisemmin keskusteltu siitä, että yli 50 vuotiaan kuusikon harvennuksessa riskit kasvat. Kuivasia, kirjanpainajaa ja kuten edellä mehtäukko listaa sun muuta, on syitä siihen, että en suosittelisi ilman hyvää syytä.

    mehtäukko

    ” Ellei ole suojuspuuhakkuukohde jossa ku-taimia on tullut jo sopivasti valmiiksi ennen päätehakkuuta.”

    Jos on tosiaan parin motin kuuset kaadettavina tai vähän pienemmätkin, niistä tulee kaataissa ja tehdessä rutua ”taimikolle”. Oksakasat peittävät loput. Voipipa jäädä kokonaan uudelleen viljely ainoaksi järkeväksi ratkaisuksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Onko joku jossain joskus onnistunut uudistamaan kuusikon suojuspuuhakkuu avulla?

    Timppa

    Kerran kyselin viisaammilta ja sanoivat, on ainakin hidas systeemi  Kysele Anneli uudelleen 100 vuoden kuluttua.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Sisareni perheineen osti kerran tilan, jossa oli muutaman hehtaarin ala siemenkuusiasennossa. Maata oli muokattukin, jolloin taimia oli jonkin verran syntynyt. Yliskuuset poistettiin ja alueelle tehtiin paikkomuokkausta ja istutusta. Puolella taimimäärällä selvittiin, eikä vielä suht pienehköt luonnostaan syntyneet kärsineet korjuussa pahemmin.

    Hämis

    Mieluummin tuollaista omistaisi kuin jotain laihaa ja harvaa parintukin männikköä.

    Tomperi

    ”Manniköiden voimakkaat harvennukset …”

    Joskus kirjoitin tällä palstalla että harvennukset vähentävät kasvua, ei kuulema vähennä vain päinvastoin ja parantavat hiilitasetta, ja nyt metsälehti hehkuttaa että voimakkaat harvennukset selittävät metsien kokonaiskasvun alenemaa…. tää on tätä.

     

    Muistan kun hyvän harvennushakkuun, ensiharvennukset tehtiin aikoinaan, ajouraleveys alle 4 metriä, kertymät noin kolmekymmentä kiintoa pinomitalla.  Nyt pyrkinys yli viidenkymmenen kiinnon kertymiin, ajouran leveys  4 viiva kuus metriä jopa mutkitellen…  yks kaks harvennuskertaa korkeintaan ja k  kuten metsäorganisaation metsäasiantuntija asian sanoiksi saattoi että heidän metsissään uudistuskypsyys saavutettu kun kasvu prosentti putoaa alle viiden prosentin, en tiedä miten se lasketaan heidän organisaatiossaan vissiin iän perusteella tai jotenkin muuten kuin sädekasvun perusteella….  ja metsänomistajia viedään kuin pässi lanpaan luo jolla  saparo vispaa….

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 121)