Keskustelut Metsänhoito Hankintahakkuun kannattavuus

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 173)
  • Hankintahakkuun kannattavuus

    Merkitty: 

    Katselin YouTubesta Kiuruveden Metsolan videoita hankintahakkuun kannattavuudesta(4.1.2019). Joku katsoja kirjoitti jo videon kommenteissa ihmettelynsä määrästä, mitä pitäisi päivässä hakata, että työ olisi kannattavaa. Samaa ihmettelen minäkin. Toppi sanoo videossa seuraavaa:”Fakta on se,et ensharvennuksella, oli se nyt se se rungon koko mikä tahhaan,niin se hakkuun päivätuotos pitäs olla yli 15 kiintoo päivässä. Jo sanotaan tuommosella satalitrasella puulla ja mitä pienempään puuhun mennään, niin tottakai sitä isompi.” Pidän kymmeniä vuosia ammattimetsurina työskennelleenä tuota vaatimusta melko järjettömänä. Päteekö tuo vaatimus kaikissa olosuhteissa? Talvella metrin lumessa ja kun puusto on lumista? Päivinä, kun valoisaa on vain muutama tunti? Kun ensiharvennusta tehdään metsässä, josta lähtee vain muutamia kymmeniä kiintoja? Pienempää puuta pitäisi siis saada vielä enemmän?? Jokainen, joka on vähänkin hakannut, tietää, että rungon pienentyessä myös tuotos pienenee, se on fakta. Tuo , mitä Toppi piti vähimmäisvaatimuksena hankintahakkaajalle, on mielestäni hyvä tulos ammattimetsurille ensiharvennuksella hyvissä olosuhteissa. Hankintahakkaajalle ei ole mitään kannattavuusrajaa. Itse tein joskus hankintahakkuun, jossa sain 6 kiintoa päivälle(samalla raivailin moottorisahalla karkeasti). Sain mieleiseni työjäljen, ja pidin hakkuuta myös taloudellisesti kannattavana. Toisessa, samaan asiaan liittyvässä videossa Toppi näyttää käytännössä, miten kannattavuutta saadaan lisättyä. Lähtökohta on tietysti ykkösluokan, melko järeä ensiharvennuskuusikko. Ensin kaadetaan yksi puu siirtelykaadolla. Tyvipölli karsitaan ja katkotaa, latva jää tekemättä. Seuraavaksi kaadetaan toinen runko,tämä ensimmäisen päälle vinottain ristiin ja siinäpä se käytännön opetus onkin. Tempoa pitää kuulemma lisätä. Olisi mielenkiintoista nähdä opetusvideo, ilman mitään välikommentointia, millaista tuhon tuohon yli 15 kiinnon päivävauhtiin johtava työskentely on. Kommentointi sitten jakson lopussa. Parinkymmenen minuutin pätkä riittäisi.

  • Petkeles Petkeles

    Vaadin nähdä raadin omat karsintakotivideot 🍿👏

    Tolopainen

    Luultavasti sillä ei ole mitään tekemistä kannattavaisuuden kanssa paljonko metsänomistaja omassa metsässään laittaa puuta pinoon päivässä. Minulle on aivan sama kustannus, vaikka teen metsässä yhden kiinnon tai kymmenen päivässä. Jos lopputulos on 125 kiintoa tai vähemmän, tili maksetaan puumäärästä.

    Sellaista koko elämän pituista innostusta hankintatyöhön kuitenkin aika harvalta löytyy kuin Pessiseltä ja tuskin se on tarpellistakaan. Hän hakkasi 500 kiintoa kuukaudessa.

    Kannattaa yleensä luottaa omiin havaintohin siinä mitä tekee. Hakkuu tuloksen näkee mittaustodistuksesta ja sen millainen puusto jää, voi katsoa omilla silmillä. Ei tuohon mitään videoa tarvita tai Kalevalaa. Omat arviot ja havainnot on ne tärkeimmät ja se tunne, että miltä tämä homma tuntuu. Jos tuntuu siltä, että tämä on mukavaa työtä, silloin sitä kannattaa tehdä.

    pihkatappi pihkatappi

    Hanki hidastaa liikkumista. Jos lunta on polveen asti, välillä uppoaa ja välillä pysyy oksien päällä, liikkuminen on raskasta ja erillisiä askelia tulee lopulta suunniteltua. Mulla ollut muutaman päivän lumikengät jalassa hakkuulla ja pinnalla on pysytty, varmaan on kömpelön näköistä, kun siltä se tuntuukin, onneksi karsittavaa on vähän ja aurinko paistaa.

    Topin videot ovat hyvälaatuisia ja opettavaisia. Edestakaiseen kävelyyn sitä aikaa tärvääntyy ja kun lunta on enempi, liikkuminen vielä hidastuu. Toppi halusi tehdä yhtä hitaasti kaikki tekniikat, jotta voitaisiin vertailla ajanmenekkiä tekniikoiden välillä. Laittakaa tosiaan oma vastaava video, missä homma tehdään kätevästi, täällä sitten neuvomme tekniikan entistä paremmaksi.

    Jätkä

    Minä kyllä arvasin, millainen huutomyrsky syntyy, kun Toppin tekniikkaa sanallakaan arvostelee. Möly lähtee aina ”kädettömien” suunnasta, joilla ei ole minkäänlaista oikeaa tekniikkaa mihinkään työhön.

    Jos haluatte nähdä, kuinka Jätkä tekee sahan kanssa hakkuuta, tonkikaa esiin TV-elokuva: Kirvesvarresta se alkoi – Niinä näette, miten vastaavankokoinen runko kaadetaan ja karsitaan, katkotaan ja suoritaan , mutta olkaa tarkkana! Se tapahtuu niin nopeasti ja sujuvasti, että jää kankeasilmäisiltä huomaamatta.

    pihkatappi pihkatappi

    Niin mutta me tehdään enempi ja puhutaan vähempi paskaa. Ainut asia tuossa videossa häiritsi, että karsittiin vain runko, jolloin vertailu oli varsin suppea, ilmeisesti Topille olisi tullut kylmä jos olisi tehnyt tuota tahtia pitempään.

    Haba Haba

    Toppimaisesti demottu tarina. Seutukunnalla n.70 cm lunta, itsellä sitten ei minkäänlaista mielenkiintoa tehdä edes tuonkaan vertaa tulevalla kampiakselin laakeri vikaisella sahalla.

    Mettämakuri

    Höbötti Sulla oo muuta puuta kuin cocktaili tikkuja  ja ainut saha jota oot käyttänyt on luonnonpuiston liiterissä.

    Perko

    Jätkä, antaisitko paremman vihjeen pls!. En osannut tuolla tiedolla hakea ”Tarzan Jätkä” kuvaa.   Muotoilijan tekstit löytyi ei muuta.

    Jätkä

    Olen kysynyt tuota pätkää rouvalta, joka toimi silloin muistaakseni YLEllä aluetoimittajana ja hänkään ei osannut sanoa, missä tuo alkuperäinen filmi on. Se esitettiin silloin televisiossa tuolla nimellä: – Kirvesvarresta se alkoi. Kertoi metsäopetuksen kehityksestä armaassa Suomen maassa. Ja myös metsätyön kehityksestä, jonka huippua edusti silloin nimimerkki Jätkä. Filmi oli aikoinaan minulla VHS-kasetilla, mutta aika on hukannut kasetit ja taisi mennä nauhuritkin eteenpäin jossain vaiheessa. Jostain löytyy varmasti ”arkistojen helmi”.

    Eräs työkaveri filmasi aikoinaan MS-kilpailussa Jätkän karsintasuorituksen, jolla otettiin karsinnassa ylivoimainen voitto. Silloin vielä puu oli oikeilla oksilla varustettu ja näytöstasoinen suoritus oli kyllä hyvä – Toiseksi paras Jätkän tekemistä.

    Rane

    En löydä Jätkän videota mutta seuraavan filmin päähenkilö on ollut ihan todistettavasti maailman paras metsuri.

    Jouko Keskiaho Metsuri 1979 – YouTube

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 173)