Keskustelut Metsänhoito Hankintahakkuun kannattavuus

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 173)
  • Hankintahakkuun kannattavuus

    Merkitty: 

    Katselin YouTubesta Kiuruveden Metsolan videoita hankintahakkuun kannattavuudesta(4.1.2019). Joku katsoja kirjoitti jo videon kommenteissa ihmettelynsä määrästä, mitä pitäisi päivässä hakata, että työ olisi kannattavaa. Samaa ihmettelen minäkin. Toppi sanoo videossa seuraavaa:”Fakta on se,et ensharvennuksella, oli se nyt se se rungon koko mikä tahhaan,niin se hakkuun päivätuotos pitäs olla yli 15 kiintoo päivässä. Jo sanotaan tuommosella satalitrasella puulla ja mitä pienempään puuhun mennään, niin tottakai sitä isompi.” Pidän kymmeniä vuosia ammattimetsurina työskennelleenä tuota vaatimusta melko järjettömänä. Päteekö tuo vaatimus kaikissa olosuhteissa? Talvella metrin lumessa ja kun puusto on lumista? Päivinä, kun valoisaa on vain muutama tunti? Kun ensiharvennusta tehdään metsässä, josta lähtee vain muutamia kymmeniä kiintoja? Pienempää puuta pitäisi siis saada vielä enemmän?? Jokainen, joka on vähänkin hakannut, tietää, että rungon pienentyessä myös tuotos pienenee, se on fakta. Tuo , mitä Toppi piti vähimmäisvaatimuksena hankintahakkaajalle, on mielestäni hyvä tulos ammattimetsurille ensiharvennuksella hyvissä olosuhteissa. Hankintahakkaajalle ei ole mitään kannattavuusrajaa. Itse tein joskus hankintahakkuun, jossa sain 6 kiintoa päivälle(samalla raivailin moottorisahalla karkeasti). Sain mieleiseni työjäljen, ja pidin hakkuuta myös taloudellisesti kannattavana. Toisessa, samaan asiaan liittyvässä videossa Toppi näyttää käytännössä, miten kannattavuutta saadaan lisättyä. Lähtökohta on tietysti ykkösluokan, melko järeä ensiharvennuskuusikko. Ensin kaadetaan yksi puu siirtelykaadolla. Tyvipölli karsitaan ja katkotaa, latva jää tekemättä. Seuraavaksi kaadetaan toinen runko,tämä ensimmäisen päälle vinottain ristiin ja siinäpä se käytännön opetus onkin. Tempoa pitää kuulemma lisätä. Olisi mielenkiintoista nähdä opetusvideo, ilman mitään välikommentointia, millaista tuhon tuohon yli 15 kiinnon päivävauhtiin johtava työskentely on. Kommentointi sitten jakson lopussa. Parinkymmenen minuutin pätkä riittäisi.

  • Jätkä

    Vilkaisin tuo karsintavideon. Kyllä se itseasiassa vetää sanattomaksi…

    Menninkäinen

    Paljonhan se kaluston kestävyys on käyttäjästä kiinni. Pitää tietää vehkeitten rajat eikä repiä menemään liian isolla vauhdilla ja kuormalla. Oli sitten kyseessä kunnon ajokone tai pienempi vehje.

    Mehtuuri

    Hakkuutekniikasta päätellen videolla esiintyvä ”metsuri” ei varmasti ole koskaan elättänyt itseään metsätöillä.

    jees h-valta

    Vaikka itekkin harrastajapohjalla työstän lupaan tuosta kyllä hiukan jopa parantaa. Minusta aika kömpelöä työstöä. Kyllähän tuossa juuri muutama kuusi tuli jonnain viikonloppuna käytyä karsimassa pikkutilhillä ja sahattua irti juuripaakuistaan. En tiedä mikä sitten oli erona työstössä kun se tulee tehtyä jo niin automaattina ettei itse kiinnitä mitään huomiota tekemiseensä enää. Mutta joku tuossa kyllä mätti. Hidasta ja jopa kömpelön näköistäkin. Saha huusi koko ajan hyvillä kierroksilla kyllä mutta minusta aika turhaan. Tulos puuttui.

    Metsänmies

    Jätkä:”Vilkaisin tuo karsintavideon. Kyllä se itseasiassa vetää sanattomaksi…” Kysyn vielä, että myönteisessä, vai kielteisessä mielessä?

    Metsänmies

    Pakko myöntää, että olen Mehtuurin ja jees h-vallan kanssa samaa mieltä. Tekniikka oli kömpelöä.

    Jätkä

    Jeessi sanoi tuossa sen, mitä itsekin ajattelin, mutta en oikein kehtaisi sanoa mitään, kun Jouni on muuten niin mukavan oloinen mies.

     

    puhveli

    Selvennykseksi .Minä en ole aikaisemmassa viestissäni ottanut kantaa siihen onko karsinta tekniikka hallussa (näkyvällä videolla ). Ainoastaan siihen kuinka eri karsintatekniikat  vaikuttavat tuottavuuteen.

    Hämis

    Erittäin hyvä testi-pätkä. Ei mitään mittausta haittaavaa hapuilua eri tekniikoiden välillä. Varmaa tekemistä. Ei helpoin pohja työskennellä eikä ihan pystyynkarsiutuneita riukujakaan.

    Katsoisin että tämä ei ollut tarkoitettu miksikään  kohellusvideoksi.  Videon sahaajalla pitkänajan keskiarvo kuituhakkuussa 18m3/pv. Pääseekö siihen tuottoon kömpelöt ?

    Jätkä

    Karsintakniikoiden erot tulisivat parhaiten esiin, jos osaisi nuo eri tekniikat – ja osaisi ne YHTÄ hyvin (tai yhtä huonosti).

    Nuori metsurikurssin käynyt kaveri hakkasi pikku-Tilhillä n. 50 – 60 litraista männikköä, tankillisella keskimäärin 60 runkoa. Pyyhkäisykarsinnalla, mutta opetettuna vain kolmeen pyyhkäisyyn kohdallaan, ei turhaa paluuta tyvelle jne.

    Lyhyitä päiviä, n. kuusi tankillista / pv. Ja kaveri ei ollut vielä käynyt edes sotaväkeä, ei edes kutsunnoissa.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 173)