Keskustelut Metsänhoito Hankintahakkuun kannattavuus

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 173)
  • Hankintahakkuun kannattavuus

    Merkitty: 

    Katselin YouTubesta Kiuruveden Metsolan videoita hankintahakkuun kannattavuudesta(4.1.2019). Joku katsoja kirjoitti jo videon kommenteissa ihmettelynsä määrästä, mitä pitäisi päivässä hakata, että työ olisi kannattavaa. Samaa ihmettelen minäkin. Toppi sanoo videossa seuraavaa:”Fakta on se,et ensharvennuksella, oli se nyt se se rungon koko mikä tahhaan,niin se hakkuun päivätuotos pitäs olla yli 15 kiintoo päivässä. Jo sanotaan tuommosella satalitrasella puulla ja mitä pienempään puuhun mennään, niin tottakai sitä isompi.” Pidän kymmeniä vuosia ammattimetsurina työskennelleenä tuota vaatimusta melko järjettömänä. Päteekö tuo vaatimus kaikissa olosuhteissa? Talvella metrin lumessa ja kun puusto on lumista? Päivinä, kun valoisaa on vain muutama tunti? Kun ensiharvennusta tehdään metsässä, josta lähtee vain muutamia kymmeniä kiintoja? Pienempää puuta pitäisi siis saada vielä enemmän?? Jokainen, joka on vähänkin hakannut, tietää, että rungon pienentyessä myös tuotos pienenee, se on fakta. Tuo , mitä Toppi piti vähimmäisvaatimuksena hankintahakkaajalle, on mielestäni hyvä tulos ammattimetsurille ensiharvennuksella hyvissä olosuhteissa. Hankintahakkaajalle ei ole mitään kannattavuusrajaa. Itse tein joskus hankintahakkuun, jossa sain 6 kiintoa päivälle(samalla raivailin moottorisahalla karkeasti). Sain mieleiseni työjäljen, ja pidin hakkuuta myös taloudellisesti kannattavana. Toisessa, samaan asiaan liittyvässä videossa Toppi näyttää käytännössä, miten kannattavuutta saadaan lisättyä. Lähtökohta on tietysti ykkösluokan, melko järeä ensiharvennuskuusikko. Ensin kaadetaan yksi puu siirtelykaadolla. Tyvipölli karsitaan ja katkotaa, latva jää tekemättä. Seuraavaksi kaadetaan toinen runko,tämä ensimmäisen päälle vinottain ristiin ja siinäpä se käytännön opetus onkin. Tempoa pitää kuulemma lisätä. Olisi mielenkiintoista nähdä opetusvideo, ilman mitään välikommentointia, millaista tuhon tuohon yli 15 kiinnon päivävauhtiin johtava työskentely on. Kommentointi sitten jakson lopussa. Parinkymmenen minuutin pätkä riittäisi.

  • Jätkä

    Jätkäpätkä. Jos vaihtoehtona on hakkuumenetelmä = Uran varteen kourakasoihin – Ajo lyhytpuomisella omalla, Ajo käsin kuormaten omalla, taikka Ajattaminen pitkäpuomikoneella ja hakkuu palstalle kasoihin, niin TAKAAN, että jos MINÄ opetan sinulle hakkuutekniikan, saat omaan työhäsi niin paljon lisää tehoa, että sen lisääntyneen tuottavuuden ”Tuloksella” maksat ajon kustannukset ja vielä jää vähän ylimääräistäkin.

    Järjen käyttö ei ole kiellettyä – Edes Hankintahakkaajalta!

    Berza

    Eli vieraalla ajattamisen pidät kannattavinpana ? Varmaankin näin, jos se naapurin isäntä on olemassa. Itselleni ei sitä enää oikein ollut tarjolla, joten jouduin oman ajolaitteen hommaamaan. Hinta 0 alv alle 30 000 e. Varmaankin edullisempi olisi se naapurin isäntä ollut, mutta näillä mennään.

    metsänkasvattaja

    ainahan  sitä  pelkällä  puheella   saa  niitä  motteja  niinkuin  aloituksessa mainitaan  .harvassa  ovat  ne  ensiharvennus palstat  missä  keskikoko  on 100  l  hyvissä  olosuhteissa  ja  kuten  jätkä   mainitsee   tekniikka  kohdallaan  tuleehan  niitä  motteja,  mutta  kuin  pitkään  sitä  kovaa  työtä  jaksaa  kuukausia, tai  vuosia  ja   sitten  selkä ja  lonkkavaurioisena   eläkkeelle onko  kannattavaa  ?

    Hämis

    Pitkää kuitua. Siinä tulee tavaraa.

    Itse voin sanoa suoraan että 4 tankkia talvella on jo ihan ok päivä. Välillä voi olla vain 2 tankkia. Riippuu niin monesta.

    Jätkä

    Ei millään naapurin ukolla,  vaan oikealla urakoitssijalla, joka tulee lavetin kanssa ja ajaa tehokkaasti ja natisematta puut pinoon.

    Sitä meinaan, että kätevä mies hakkaa oikealla tekniikalla puuta niin paljon enemmän, kun ei tarvitse tuhrata vaatimattoman kaluston kanssa kelvottoman pienin tuloksin, vaan voi senkin ajan vain sahata tavaraa. Oikealla tekniikalla puuta tulee aikayksikköä kohti lähes kaksinkertainen määrä, joten tuootavuus lisääntyy niin paljon, että kannattaa ajattaa urakoitsijalla 5 € / motti.

    Laskekaapa, paljonko traktorin kanssa tienaatte, kun ajotaksa on tuon ja saatte hyvässä lykyssä ajettua neljä mottia tunnissa, jos kuormain on käytössä.

    Hakkuussa neljän tankillisen sahaaminen Huskulla / päivä, on jo enskassa hyvä saavutus. Tilhillä on siihen sahattava kahdeksan tankillista ja pari tuntia pidempään.

    Berza

    Varmaankin noin, mutta kyllä täällä päin tällaiset urakoitsijat ovat firmojen renkinä, eikä niiden varaan kyllä voi laskea. Muutama vuosikymmen sitten ajomies löytyi, mutta se oli silloin se. Tähän työliytyneenä hankin oman laitteen ja siihen on tyytyminen.

    Oma ajokalusto kyllä tuo yksitoikkoiseen työhön vaihtelua , kun välillä kiikuttaa kuorman laaniin. Myös omaa konetta voi hyödyntää vinssin avulla esim. tuulenkaatojen keruussa.

     

    Metsä Kuusela

    4 tankkia talvella ok, kyllä näin on. Jos Huskun tankki kestää esim 1h15min keskimäärin, se tekee pimeään aikaan täällä etelässäkin, jo lähes koko valoisan ajan. Aivan turha kytätä mitään tankki määrä ennätyksiä.

    Oikealla tekniikalla, kuten Jätkä sanoo, hitainkin sahuri tuplaa päivätuotoksensa, palautuu paremmin turhien liikkeiden ynnä muun ylimääräisen jäädessä pois. Joten päivä tuotos on seuraavanakin päivänä huomattavasti suurempi, kuin ilman tekniikan harjoittelua olisi ollut.

    Jätkäpätkä

    Berza taitaa hakata muulloinkin kuin syyskuulta joulukuuhun lauantaisin harrastuksena. Sitähän tekee työkseensä jos täysiä viikkoja hakkaa. Kyllähän noita videon rankoja heittelee miten vain, mutta kaadetaan puita joista ei tahdo laippa yltää läpi, parin, kolmen tukin puita, niin ei lennä tuolla tavalla. Jätkälle, sanoin että riippuu täysin omasta kalustosta onnistuuko ollenkaan videoiden hakkuutapa, ja ei onnistu kun ei ole puut uran varressa. Se on hakattava siten kuin kalusto vaatii.

    Berza

    No eläkeläisellä on aikaa. Kyllä syksyn varaan tähän pöpelikköjen putsaukseen. Useampi kuukausi niissä menee. Paljolti niitä hatelikoita, jonne konetta ei ole vara laskea

    Jätkä

    Berza. Minulla on sukulaisia Lahden seudulla ja ainakin siellä on urakoitsijoita, jotka tulevat sopimuksen mukaan ja hätkähdyttävän edullisestikin.

    Samoin on puoliammattilaisia, jotka tekevät keikkaa lähes kuin maatalouatraktorilla, mutta kuitenkin on jo vanhempi kahdeksanpyöräinen ajokone. Siirrot traktorivetoisella lavetilla.

    Hakkuutekniikan takia maataloustraktorikalusto ei pärjää edes huonosti. Työtehoseuran työtutkimuksissakaan nelivetotraktori, telikärryllä ja kuormain aisalla ajoi harvennukselta keskimäärin hieman alle 5 kiintoa tunnussa. Jos taksa on 5 € / kuutio, niin laskeppa kannattaako!

    Moottorisahalla ammattitaitoinen mies tekee rahassa ainakin tuplatilin, ellei kolminkertaaisen… Samassa ajassa – ja halvemmin kustannuksin.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 173)