Keskustelut Metsänhoito Harsintahakkuut palasivat metsärahastojen myötä

  • Tämä aihe sisältää 135 vastausta, 32 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten AvatarTimppa toimesta.
Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 135)
  • Harsintahakkuut palasivat metsärahastojen myötä

    Metsärahastot kanpanjoivat uusista asiakkaista luvaten hyviä tuottoja. Tämä johtaa helposti hakkuutapaan, joka ei ole pidemmällä tähtäimellä kestävää. Tässä ote S-Pankin S-metsäraston mainoksesta:

    ”Suurimmat heilahtelut ovat puun kantohinnan muutoksissa. Puun ostaja määrittää kantohinnan, ja esimerkiksi rakentaminen ja sellun kysyntä vaikuttavat siihen. Metsänhoidolliset ratkaisut vaikuttavat metsän tuottoon. Avohakkuita vähentävällä metsänhoidolla puun myynti painottuu 3–4 kertaa kuitupuuta arvokkaampaan tukkipuuhun.”

  • Timppa

    Mistä ihmeen metsistä ne likavedet sinne Pohjoisen vesistöihin tulevat?  Pari kertaa vuodessa käyn Lapissa.  Eihän ainakaan 4-tielle näy juuri minkäänmoisia hakkuita.  Muokkauksista puhumattakaan.

    Kannattaisi ehkä tarkastella voimantuotantoa tekoaltaineen ja säännöstelyineen, kaivosteollisuutta, turismia ja jopa liikenteen likaavaa vaikutusta.  Epäilemättä aikanaan ne syväauraukset vaikuttivat vedenlaatuun.  Nythän nekin alueet kasvavat kuitupuuta.

    sitolkka

    Aika suuria kuulostaa huoltoaseman raatin tietotoimiston mukaan metsähallituksen vuotuiset maanmuokkausmäärät olevan. Ja virallisen luvun voit tarkistaa tarjouspyynnöistä. Ja hakkuut ovat kyllä olleet viimevuosina suuria. Hyvin nuoria metsiä hakataan aukoksi. Tienvarsien kulissimetsät on aina asia erikseen. Juuri joelle verkoille lähdössä. Olisipa vesi yhtä puhdasta kuin ennen vanhaan, niin ei tarvisi verkkoja jatkuvasti pestä.

    Timppa

    Katselin hakkuumääriä vuodelta 2015.  Keski-Suomi 5 515 000 m3, Pohjois-Pohjanmaa 5026 000 m3 ja Lappi 4110 000 m3.  Miksiköhän Päijänteen vesi on puhdistunut vaikka hakataan enemmän kuin koko Lapissa.  Yksinkertainen selitys on, ettei metsien käytöllä ole nykymenetelmillä merkittävää vaikutusta veden laatuun.

    Kannattaa tunnustaa, että ainakin Kemijoen veteen voimateollisuudella on kaikkein suurin vaikutus.  Tekoaltaista irtoaa jatkuvasti humusta, mikä ei koskaan pääse saostumaan pysyvästi vesistöjen pohjiin, koska jatkuvasti suoritetut virtausvaihtelut irrottavat sitä pohjasta.   Tietysti sitten muutkin edellä mainitsemani kuormitustekijät ovat edelleen lisäämässä kuormitusta.

    Siis Sitolka.  Älä hauku väärää puuta.

    Kalle Kehveli

    Ei pidä unohtaa, että pohjoisessa pitää hakata samaan kuutiomäärään puuta 4-6x enemmän kuin keskisuomessa. Myös uudistusalat ovat 4-6x suurempia! Kyllä se vaikutta vesistöihinkin. Kesätulvat ovat pohjoisen vesistöissä nykyään kovan sateen jälkeen yleisiä. Metsistä vedet tulevat pikana pois.

    Timppa

    Sitä en kyllä ymmärrä, että samaan puumäärään tarvitsee hakata puuta 4-6 kertaa enemmän Lapissa.  Tarkoitit ehkä, että tilavuus siellä on vain 4-6 Keski-Suomen puista?  Silloin hakataankin valtaosin harvennuspuuta, mikä ei vesistöjä kuormita.

    Jos katsotaan tukkipuiden määrä, niin Keski-Suomessa hakattiin 2505 000 m3, Pohjois-Pohjanmaalla 1408 000 3 ja Lapissa 1155 000 m3.

    Sen tietenkin myönnän, että Lapissa tarvitaan suurempi ala aukkoa saman puumäärän tuottamiseen.  Mutta on siinä pinta-alassakin eroa.  Sitolka valitti, että nyt Kemijoen vesi on likaista.  Eihän tulva ole vielä alkanut.  Jos kyse olisi metsistä kevättulvan mukana tulleista vesistä, niin viimevuotiset olisivat Itämeressä ja tämän vuotiset vedet ovat vielä hankina.  Siis hyvät veljet tunnustakaa tosiasiat.

    Timppa

    Sekin kannattaa todeta, ettei Tornionjoen vedenlaadusta valiteta.  Ainakin sinne nousee lohta.  Mutta eipä sen alueella olekaan tekoaltaita.

    Loppujen lopuksi vielä sekin, että kaikki hakkuut eivät suinkaan kuormita Kemijokea.  Osa vesistä valuu Jäämereen ja osa siis Tornionjokea pitkin.

    Kalle Kehveli

    Metsistä tulee kiintoainesta ympäri vuoden. Jokien vesi on niin paskasta, ettei sinne mökkiä voi kuvitellakaan. Joka sateen jälkeen joet on kuin likaviemäreitä.

    Päätehakkuussa tulee pohjoisessa keskimäärin 100 m3/ha puuta. Kiertoajalla 100-150 vuoden aikana keskimäärin 120-170 m3/ha. Laske siitä paljonko on päätehakattu metsää ja ojamätästetty metsähallituksen toimesta. Paljon!

    Tornionjoen valuma-alueesta suurin osa on yksityisten maata eli länsiraja. Eikä metsähallitus uskaltaisikaan pilata rajajokea. Keskiosat ja itäosat pohjoisesta valtion maata ja se näkyy.

    Timppa

    Minulla oli yhtenä keväänä istuttamassa pellolainen tyttönen.  Oli ollut parina keväänä istuttamassa Metsähallitukselle.  En oikein usko, että tekniikoissa eri puolilla Lappia on eroja.

    Se on selvä, että joet ovat likaisia, koska niihin on vuosikymmeniä kerääntynyt tekoaltaiden saastaa, jota virtausvaihtelut jatkuvasti irrottavat.   Älkää yrittäkö selittää, että lumisateen jälkeen jokien vesi muuttuu rannoilta tulevan virtaaman vuoksi.

    Puuki

    Paljonko niistä Mh:n hakkuista on Lapissa ojitusmätästettyjä ? Niitä varmaan pitäisi tehdä vain samalla sapluunalla kuin isompia kunnostusojituksiakin tehdään valutuskenttineen , kaivukatkoineen ja lietekuoppineen.   Mäntykankaita taitaa olla enin osa lapin hakkuualueista, niitä ei tarvitse ojittaa, mutta monenlaista maastoahan sitä löytyy laajalta alueelta.

    Pelkkä kaivinkoneella tehty mätästys ei kiintoaine- ja ravinne valumia juuri aiheuta, jos vesistöjen varsia ei muokata rantaan asti. Setifikaattien mukaisia luulisi olevan MH:kin hakkuut jo nykyisin.

    sitolkka

    Mitä altaita Ounasjoen latvoilla on? Iijoen latvoilla on joitain pieniä säännösteltyjä järviä, mutta niistä ei likaa pahemmin tule. Entäs Simojoen altaat? Kyllä se tuo jokien tilanne on jo niin paha, että ne ovat rehevöityneet niin, että vesi on likaista ympäri vuoden. Talvellakin pitää aina olla vaihtoverkot tilalle kun ovat niin likaisia. Kalakin on nykyään etupäässä pientä lahnaa ja särkeä. Kateeksi käy etelän suuret järvet, joissa puhtaampi vesi. Kauheasti ei näytetä vesiensuojeluun tuolla muokkausalueilla kiinnitettävän huomiota. Eihän niille tehdä edes mitään vesiensuojelusuunnitelmia toisin kuin ojitusalueille. Suoraan mätästysalueelta oli vanhoihin perattuihin puroihin ojat aukastu. Reitti onkin sitten avoin kohti väljempiä vesiä. Omille hirvenmetsästysmaille on nuoriin metsiin syntynyt valtavia aukkoja. Metsähallituksen tulostavoitteet ovat kovat ja vaativat.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 135)