Keskustelut Metsänhoito Harsintahakkuut palasivat metsärahastojen myötä

  • Tämä aihe sisältää 135 vastausta, 32 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten AvatarTimppa toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 135)
  • Harsintahakkuut palasivat metsärahastojen myötä

    Metsärahastot kanpanjoivat uusista asiakkaista luvaten hyviä tuottoja. Tämä johtaa helposti hakkuutapaan, joka ei ole pidemmällä tähtäimellä kestävää. Tässä ote S-Pankin S-metsäraston mainoksesta:

    ”Suurimmat heilahtelut ovat puun kantohinnan muutoksissa. Puun ostaja määrittää kantohinnan, ja esimerkiksi rakentaminen ja sellun kysyntä vaikuttavat siihen. Metsänhoidolliset ratkaisut vaikuttavat metsän tuottoon. Avohakkuita vähentävällä metsänhoidolla puun myynti painottuu 3–4 kertaa kuitupuuta arvokkaampaan tukkipuuhun.”

  • pihkatappi pihkatappi

    Mittakaava etuhan tuossa tulee, eli vaikkapa muutaman satasen sijoituksella voi olla osaomistajana niin isossa metsien kokonaisuudessa, että puukaupoissa toteutuu korkeimmat hinnat ja yksikkökustannukset saadaan aina mahdollisimman alas. Mitä taas tulee jatkuvaan kasvatukseen, niin sehän tuottaa aluksi tietysti hyvin, kun valtaosa tukeista poistetaan kasvatusmetsistä, pitemmän päälle tulee kyllä osalla kuvioista tappiota. Onkohan tuolla kuitenkin järki mukana ja osa kuvioista viljellään, ammattilaisethan tuolla tietysti ovat kasvatusketjuja valitsemassa. Varmaan on korjuuporukkakin koulutettu juuri heidän hakkuitaan varten.

    savo'ttamies savo’ttamies

    Rahastot kuorii kermaa päältä Kataisen junaileman veroedun turvin.

    Asiasta tutkittua tietoa tuolla.

    http://www.metla.fi/aikakauskirja/full/ff14/ff141013.pdf

    Nyt nostivat äläkän, jos kaavailtu yrittäjä vähennys ei koskisikaan em.

    ”meille samat edut, muiden etujen lisäksi”

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei metsärahasto ole pyramidi eikä Wincapita, mutta ei myöskään kultakaivos. On kuitenkin helppotöinen vaihtoehto yhteismetsämuotoiselle metsänomistamiselle. Pyramidista metsärahaston erottaa se, että kun rahasto on täyteen merkitty, siihen ei tule enää uusia omistajia. Siitä eteenpäin homman pitäisi pyöriä sijoitetun pääoman ja ostetun metsäpinta-alan turvin. Aika näyttää, pyöriikö se sittenkin.

    Jätkä

    Harsintahakkuu ei onnistu oikein, jos metsätyyppi on VT- tai karumpi. Niillä pitäisi kuitenkin kasvattaa mäntyä, joka ei harsintametsissä kunnolla uudistu.

    Kuusikossakaan ei uudistuminen onnistu, ellei maan pintaa hieman raaputeta ja silloin tyvilahon määrä lisääntyy, joten tauti tappaa kasvatettavaksi tarkoitetun metsän.

    Metsärahaston touhu varmaan sopii niille palstalaisille, jotka istuttavat päätehakkuutiheyteen taimikkonsa, ettei tarvitse raivata lainkaan.

    Veikkaan, ettei siellä metsässä ole tukkirungoiksi kelpaaviakaan puita silloin, kun olisi päätehakkuun aika.

     

    Reima Ranta

    Kertokaahan nyt arvon keskustelijat, mistä kumpuaa tuo teidän suorastaan  liikuttava huoli joidenkin toisten käyttämistä metsänhoitomenetelmistä?

    En metsänomistajana pane pahakseni, vaikka naapurimetsänomistaja ei tuottaisi kalikkaakaan. Ainakaan taloudellisen etuni vastaista en koe sen olevan – päinvastoin. Saan oman leimikkoni helpommin ja paremmalla hinnalla kaupaksi.

    Tiedämme, että puusta on meillä huomattava ylitarjontatilanne ja kuitupuun tuottaminen on näissä olosuhteissa ja kustannustasolla auttamatta kannattamatonta. Olemme kuidun tuottamisessa täällä huomattavalla takamatkalla.

    Tiedämme, että todennäköisesti jaksollinen, voimaperäiseen uudistamiseen perustuva metsänhoito tuottaa enemmän kuutioita. Taloudellinen tulos sitä vastoin on huomattavasti monitahoisempi kysymys. Valtaosalla Suomen metsäpinta-alasta uudistamiskustannus on iso taloudellinen ongelma. Uudistamiseen sijoitetun pääoman tuotto on kestämättömän alhainen ja suunta selkeästi aleneva. Kustannukset kasvavat huomattavasti tuottoja nopeammin.

    Metsänomistus tulee siirtymään tahoille, joilla on taloudellisesti tehokkain menetelmä, eikä sitä mitata kuutiometreissä. Metsien liian korkeaa hintaa itkevien menetelmät ovat yksinkertaisesti kestämättömiä.

     

    Tolopainen

    Rannalla ei ole yhtään vastausta kysymyksiinsä ja mikä on tämä epämääräinen taho, jolle metsät siirtyvät. Muutamia kauppoja olen seurannut ja ostajina ovat olleet aivan tavalliset pulliaiset, jotka tuskin edes ymmärsivät sitä, miksi tekivät metsästä tuhansia euroja korkeamman tarjouksen kuin muut. Se nyt vain piti saada ostettua, kun olsi mennyt ehkä naapurille. Sitten tulee kova hätä tehdä aukko, kun lainaa pitää alkaa lyhentää.

    Jovain

    Uusi metsälaki palautti harsintahakkuut, mutta myös avohakkuut sallittiin entistä laajemmin. Tavallaan kysymys oli yhteisestä linjauksesta. Nähtäväksi jää miten metsienhoidossa edetään. Tuskin kuitenkaan eriytyneenä, niin kuin tällä hetkellä toimitaan, sillä paineet kustannusten hallintaan ovat todelliset.

    Reima Ranta

    Yksittäistapauksia on Tolopainen vaikka minkälaisia ja metsäthän siirtyvät valtaosin muulla tavoin kuin vapailla kaupoilla ja tunnesyillä on usein iso rooli. Taloudellinen tehokkuus ja markkinat tulevat kuitenkin viimekädessä määräämään kuinka mennään.

    Kuutiometri ei ole se mittayksikkö, jolla taloudellista tehokkuutta mitataan ja se näyttää olevan ylipääsemätön kynnys aivan yleisesti metsätaloudesta puhuttaessa.

    Tolopainen

    Ei ole kuutiometri, mutta jos hakataan vain kuutio päivässä, taloudellinen tulos on huono eli taustalla on kuutiot ja tulos lasketaan euroissa, mutta määrä on kaikessa tuotannossa aivan oleellinen, jos tehdään tulosta. Tietenkin joku taiteilija voi saada tuotteen hinnasta suurimman osan nimen mukaan, vaikka tuotteen käyttöarvo olisi huono.

    Metsäteollisuus tekee bulkkia eikä tulosta synny kuin isoilla volyymeilla, sellupuun tuottaja on osa tätä kokonaisuutta eikä sille paljon makseta. Raaka-aineesta on ylitarjontaa Suomessa ja trobiikissa voidaan tuottaa Suomen kokoisella pinta-alalla periaatteessa koko puumäärä, jonka maailman sellutehtaat tarvitsevat, lukuunottamatta pitkäkuituista sellua. Eli metsäteollisuuden paras paikka ei ole enää pitkään aikaan ollut havumetsävyöhyke, jos ajatellaan taloudellista tulosta. Suomenkin metsäteollisuus tekee tuloksestaan suurimman osan ulkomailla ja ulkomaisesta puusta se nyt vain on totuus ja valitettavasti se on näin kaikessa teollisuudessa ja näkyy taloudellisen kasvun puutteena. Yhteisvaluutassa ja yhteismarkkinoilla reuna-alueilla pitää olla tehokas, jos aikoo pärjätä. Eikä vapaalippuja jaeta, vaikka siirryttäisiin markkaan takaisin. Globalisaatio ja tekninenkehitys eivät pakita, menneisyyttä on turha haikailla.

    Visakallo Visakallo

    Uusharsinnalla haettu tehokkuus on petollista, sillä se kyllä aikaistaa tuloja, mutta siirtää kuluja eteenpäin. Mitä tapahtuu näille metsille siinä vaiheessa, kun kulut alkavat juosta, mutta tuloja ei enää tulekaan? Suomen oloissa harsintahakkuiden lopputulos on lähes aina sama, eli huonokasvuinen ja valmiiksi sairas kuusikko, jonka aukkopaikoissa kasvaa arvotonta lehtipuuta. Metsäbiologian lait ovat siitä hankalia, etteivät ne taivu taloudellisten mieltymysten edessä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 135)