Keskustelut Metsänhoito Harvennukset ja hirvet syövät kasvua

  • Tämä aihe sisältää 384 vastausta, 35 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten VisakalloVisakallo toimesta.
Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 384)
  • Harvennukset ja hirvet syövät kasvua

    Sen omin silmin olen havainnut että harvennukset syö kasvua.  Mutta sitä että hirvien syöminen näkyisi puuston kasvussa on kyllä enemmänkin huuhaata, kyllä se on mitätöntä hiilenkiertoon suhteutettuna.  Saman tasoinen mutta paljon todempi on kun sanoiksi asettaa, taimikon ja nuoren metsän harvennukset, taimikonhoidot, vähentävät kasvua ja nopeuttavat hiilenkiertoa.  Se on tosi mutta sillä on paaaljon suurempi vaikutus kuin hirvien syömällä puuuvaraston vähenemisellä, hiilen sidonnan pienemisenä…..  molemmat kuin kuin itikan pieru saharassa.  Varmasti metsäasiantuntijat osaavat sen, noiden, vaikutuksen uskottavasti laskea.  Mutta tuo raivaussaha se se on paha kone että menetelmä hiilen sidontaa ajatellen.

     

  • Metät kunnossa!

    Glan kanssa ollaan samoissa hommissa; Tricon ruiskutuksessa ja toki takavuosina myös pelkkää kuusta täälläkin on istutettu. Minulla on vielä kolmas menetelmä, eli kiikaritähtäimen läpi katselu ja etusormen koukistus kun ristikossa hyvä riistalaukaus näkyvissä. En osaa ottaa kantaa koko valtakunnan tilanteeseen, mutta fakta on täällä lännessä se, että kannanhoitosuunnitelman tavoitteessa ei olla. Kuten Gla toteaa tällä palstalla oletettavasti suurin osa kirjoittajista hoitaa taimikkonsa kunnolla. Kunhan jokainen yhdistys ja seura tekisi oman osuutensa yhteiskunnan edellyttämällä tavalla olisi puuntuotanto ainakin lännessä merkittävästi laadukkaampaa ja myös tehokkaampaa. Toivotaan, että keskustelu ja toimenpiteet vievät asiaa siihen suuntaan.

     

    Jätkä

    Suoriutuva:”Hirvien vaikutusta metsien kasvuun liioitellaan vahvasti.”

    Sinä olet ainakin vahva uskossasi.

    Totta Mooses hirvet vievät osan metsien kasvusta, esim pilaamalla laatua. Kone-Hemmojen jutuista paljastuu, että he eivät ymmärrä esim puutavaran / sahatavaran laadusta höykäsen pöläystäkään. Taidatte asua Betonilähiössä ja kuvittelette, että se on onni ja autuus?

    Kun sorkkaeläimet syövät puiden kasvus ja laadun hyvin heikoksi, niin perustelkaapa Hemmot, miten se ei vaikuta puutavaran kasvuun!

    Tuollaiset mielipiteet omaavat Hemmot pitäisi pistää vesurin kanssa risusavottaan muutamaksi vuodeksi ja sitten tehdä ratkaisevan kysymyksen, jonka perusteella harjoitus jatkuu, taikka päättyy toistaiseksi.

    suorittava porras suorittava porras

    Eipä ole montaa pilalle syötyä leimikkoa vastaan tullut niinä reilun 30 vuoden aikana ,joina motohommia olen tehnyt. Enimmäkseen ne heikkolaatuiset ja vajaapuustoiset kuviot ovat olleet parhaillaan lukijoiden kuvissa esillä olevien kaltaisia. Niiden syntymiseen ei hirvillä ole ollut osaa eikä arpaa. Joiltakin on hoitotoimet unohtuneet täysin ja joitakin on vuosien varrella jopa kannustettu kasvattamaan taimikoissaan energiapuita nyt vahvasti esillä näkyvin seurauksin.

    Energiapuiden kasvatteleminen ja nm-kunnostuksen viivästyminen on johtanut mittaviin laatuongelmiin jäävissä puissa . Lisäksi haitallinen ylitiheys on pakottanut ennenaikaisiin hakkuisiin ,jotta puuston latvus ei supistuisi liikaa. Liian aikaiset hakkuut onkin moteerattu merittäväksi tekijäksi huonoihin harvennustuloksiin.

    ….ja sitten ne ylispuuvoittoiset ensiharvennukset ,joiden puusto on luonnostaan epätasainen sekä kooltaan , että tilajärjestyksen suhteen. Nämä ovat niitä toivotaan toivotaan metsiä ,joiden kohdalla toiveet harvoin toteutuvat. Niiden käsittelystä tulee sanomista vaikka koneen puikoissa olisi millainen seppä.

    Onneksi ainakin isommat toimijat ja puuntuottajat ovat tilanteen oivaltaneet ja huolehtineet taimikon varhaisista vaiheista viime vuodet esimerkillisesti. Näitä tuloksia voi vain kateellisena katsella. Näiden tahojen metsissä ei hoitorästejä tunneta toisin ,kun vielä 15 vuotta sitten saattoi välillä havaita. Myönteistä kehitystä soisi näkevän enemmän myös yksityisellä puolella.

    Gla Gla

    Eipä pilalle syödyissä motolle mitään kiinnostavaa olekaan. Tuskin saa omistaja sellaisia edes kaupaksi, vaikka yrittäisi. Ei siis ihme, ettei tällaisia leimikoita tule vastaan.

    Toisaalta kun itse olen ruiskuttanut taimikoita vuosia Tricolla ja motokuski saa hyvän ensiharvennuksen työmaakseen, mikä on päätelmä? Taas oli puheet hirvituhoista liioiteltuja.

    suorittava porras suorittava porras

    Hirvikannan puolittaminen alkaa näkyä. Tricolla varmistetaan lopputulos.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Taimikonhoitojen ja harvennusten tekemättömyys voi olla yksi syy Pohjois-Suomen männiköiden heikentyneeseen kasvuun, kun kuitupuulle ei ole ollut menekkiä. Ehkä Kemin uusi tehdas parantaa tilannetta? Toivotaan että notkahdus oli pääosin muista syistä johtuvaa (kuivuus, käpysato) ja jää väliaikaiseksi.

    Gla Gla

    Toki kannan puolittaminen näkyy, mutta 50 €/ha/vuosi pelkkä materiaalikustannus (koivikossa 100 €) siihen saakka, että taimikko on 4-5 metristä, ei ole kestävä ratkaisu. Laske siitä kustannus 3% korolla 80 vuotta, niin saadaan hirville hintalappu.

    Nuakka

    Eipä ole tullut tarvetta viedä pahiten hirvensyömälle kuviolle raivaussahaakaan, motosta puhumattakaan 30 vuoteen. Ihmetellä täytyy, miten metsä voikin pysyä aukkona noin kauan. Maisema on kuin Lapissa, porot vain puuttuvat. Toki edessä ryskävät hirvet paikkaavat porojen puutteen. Muutaman vuoden jaksoin antaa varmoja vinkkejä hirviseurueelle, turhaan. Seuraava vaihe taitaa olla maanvuokrauksen lopetus, syötetään sitten hirviä pkle.

    Visakallo Visakallo

    Gla: ”Eipä pilalle syödyissä motolle mitään kiinnostavaa olekaan. Tuskin saa omistaja sellaisia edes kaupaksi, vaikka yrittäisi. Ei siis ihme, ettei tällaisia leimikoita tule vastaan.”

    Gla tuli kiteyttäneeksi juuri sen, mitä tässä on yritetty kaikkien näiden vuosien aikana hirvituhoista kertoa. Minulle ei hirvituho tarkoita yksittäisiä pilalle syötyjä tai katkottuja puita, vaan sitä, että puulajille parhaiten sopivalla maapohjalla kasvunsa aloittaneita hoidettuja ja hyvälaatuisia männiköitä ja rauduskoivikoita on silputtu sellaiseen kuntoon, ettei sinne ole motolla tarvetta mennä kymmeniin vuosiin. Silloin puhutaan ihan oikeasti vähintään 10 000 euron vahingosta / hehtaari. Kevytnimimerkit nostivat tästäkin taannoin riemun, mutta sillä ei ole väliä, koska heillä se pohjautuu tietämättömyyteen ja typeryyteen. Muilta on kyllä oikeus odottaa hieman enemmän.

    KeMeRat

    Selvästikään ei tunnu missään.

    Laita vaikka lukijan kuviin niitä tuhottuja taimikoita.

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 384)