Keskustelut Metsänhoito Hirvi Kanta

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 48)
 • Hirvi Kanta

  Merkitty: 

  ”Viime vuosina hirvikantaa on pienennetty asetettujen tavoitteiden toteuttamiseksi, mikä näkyy päättyneellä metsästyskaudella aiempaa vähäisempänä saaliina, tiedottaa Suomen riistakeskus.”

  Mitä tuosta selityksestä voisi päätellä?

  Hirviä on.

  Hirviä on edelleen liikaa verrattuna -70 luvun hyviin kanta tavotteisiin.

  Nykyään metsästäjillä on käytettävissään hyvät tiet, autot, puhelimet yms tarvittaessa vaikak dronet

  Silti ei saada ammuttua riittävästi hirviä.

  Metsästäjät ovat laiskistuneet, hirven ampuminen ei anna semmsota arvonnousua kuin se antoi  -70 luvulla tai karhunmetsästykseen osallistuminen.

  Toivottavasti ei käy niin kuin kävi Majavan metsästyksen kohdalla.  Niin kauan kuin majavan metästys oli luvan varaista ja kallista, majavia metsästettiin. Mutta kun luvista luovuttiin metsästys into romahti.

  Hirven metsästäjillä on peiliin katsomisen paikka tai metsästyssysteemeihin on tehtävä raju muutos.

  On kaksi asiaa jotka ovat kestämättömiä taloudellsiesti Suomessa, ensimmäinen on se että maksimoidaan hirvisaalista, toinen on se että luullaan maksimoimalla metsien hakkuu se tarkoittaa samaa kuin maksimoidaan metsästä saatava tulo.

 • isaskar keturi

  Kun asettaa tavoitteet sitten, kun tulos on nähtävillä, ja tekee piirustukset valmistumisen jälkeen, niin aika lailla on asiat kohdallaan…paperilla.

  suorittava porras suorittava porras

  Tavoitteet asetettiin ,kun hirvikannan hoitosuunnitelma otettiin käyttöön. Viimeiset puolikymmentä vuotta hirvikannan kehityskäyrä on osoittanut tasaisesti kaakkoon ja nyt ollaan silloin asetetulla tavoitetasolla muutamaa poikkeusta(V-S2) lukuunottamatta. Jos tuo ei riitä , vaihdetaan porukat ja innokkaimmat voivat hoitaa homman mieleisekseen.

  Ennusteeni on kuitenkin ,että aktiivisuus ei lisäänny ja hirvikanta alkaa pikkuhiljaa kasvaa samaan tapaan ,kun kymmenen vuotta sitten edellisen aallonpohjan jälkeen.

  Visakallo Visakallo

  Menikö hoitosuunnitelmissa jotakin vikaan, kun Luke on nyt alkanut pudonneiden vasamäärien syytä selvittää?

  Nostokoukku

  Senkin asian selvittäminen kuuluu Luken tehtäviin. Ja totta on, että vasatuotto on muutamana viime vuonna ollut laskeva. 15-20 vuotta sitten kaksoisvasaporukat olivat enemmistönä. Nykyään lähes kaikki ovat yksivasaisia. Olen hirviasioita pohtinut, lukenut kaikki käsiini saadut tutkimukset ja vielä yrittänyt ne ymmärtääkin. Vasatuotto on on mielestäni vaikuttanut vasasuojan poistaminen naaraalta. Ainakin nämä 110 kiloiset mullikat ovat lisääntyneet saaliissa. Tuollainen kitukasvuinen, yksin talvehtinut naarasmullikka ei tee vasaa pitkään aikaan, tuskin koskaan. Hirvipolitiikka on muutaman vuoden patistanut ampumaan naaraita enemmän kuin uroksia, vähän ontuvilla perusteilla. Ja uros ei vaso. Etsin tuossa yhtä ruotsalaisen tutkijan juttua, mutta enpä omista törkykasoista tähän hätään löytänyt. Kuitenkin hän väitti, että oikein kuuman kesän jälkeen vasatuotto putoaa. Kolme on nyt ollut ennätys hellekesiä peräkkäin.

  hirvivahti

  Hirvikantoihin alkaa nyt vaikuttamaan isosti suuri susimäärä, niiden hampaisiin jää enimmäkseen vasoja joten siksi niitä ei pyyntiaikana enää näy vaikka alkukesästä riistakameroissa käy paljon tuplavasoja.

  Luke alkaa pikkuhiljaa nostaa hirvimääriä koska susille pitää taata riittävä ruokamäärä ja ne kun eivät saalista sen mukaan mikä Luken tavoite uros/naaras tai aikuinen/vasa suhde niin varmuuden vuoksi määriä lisättävä ettei kanta vaarannu.

   

  Timppa

  Luke tutkii tänä vuonna syytä vasojen pieneen määrään. Mitä arvelette syyksi?

  Karhut, sudet ja ahmat.  Viime vuonna nähtiin riistakamerassa ahma.  Viime vuonna vasoja oli selvästi vähemmän ja vasattomia lehmiä enemmän kuin edellisinä vuosina. Vuonna 2021 ammuttiin yksi vasa aikuisen luvalla.  Vuonna 2022 jäi 3 vasaa ampumatta.

  Metät kunnossa!

  Eiköhän tässäkin ole ihan luonnollinen selitys. Jos kuuma kesä vaikuttaa, niin helposti voidaan todeta, että evästä vaan on vähemmän? Runsas peurakanta osassa maata on samoilla apajilla, joten tästäkin syystä kantokyky on koetuksella. Toki pedot varmasti lounastavat osan vasoista. Toivottavasti kaatotavoitteet ei pienene….Jos ravintoa on riittävästi / yksilö myös vasapainot normalisoituvat (nyt vasat ovat olleet pieniä). Kaatotavoitetta supistamalla asia ei parane.

  suorittava porras suorittava porras

  Yksi mahdollinen tekijä vasojen alhaiseen määrään on sukukypsien urosten yliverotus. Liian monta kertaa puuttuvien vasojen asemasta on ammuttu uroksia ja hirvikannan rakenne on saatu vinoutumaan. Viikkojen tuloksettoman vasajahdin jälkeen ammutaan helposti uros ,että saadaan kiintiö täyteen ja voidaan lopettaa jahti . Olisi kuitenkin viisasta jättää se uroskin juoksemaan , jos vasoja ei näy. Niitä pitäisi löytyä kuitenkin jahdin jälkeen vähintään neljännes jäävästä kannasta.

  Nyt nähtävästi joudutaan taas kasvattamaan hirvikantaa samalla tavoin , kun kymmenen vuotta sitten ,että saadaan rakenne kohdalleen ja vielä syömävaraa vinhaa vauhtia yleistyville suurpedoille.

  Visakallo Visakallo

  Luonto pyrkii huolehtimaan eläinkantojen tasapainosta silloinkin kun ihminen on niihin vaikuttamassa. Meillä on vuosikymmenestä toiseen rummutettu, että hakkuut hävittävät Suomen metsät ja lähes kaiken muun elävän siinä mukana. Tämähän on totta ainoastaan poliittisessa todellisuudessa, ei reaalitodellisuudessa. Aika vähälle huomiolle on jäänyt, että pitää mennä historiassa todella kauas, milloin suurpetokanta olisi ollut yhtä suuri kuin nyt. Yhteensä 5000-6000 ilvestä, karhua, ahmaa ja sutta etsivät päivittäin Suomen metsistä itselleen liharavintoa. Ihmisten muutettua kaupunkeihin ja karjanlaiduntamisen loputtua niiden tilalle tulivat metsien sorkkaeläimet ja niitä ravintonaan käyttävät suurpedot. Täällä Päijät-Hämeessäkin näkee nykyisin metsässä useammin suurpedon kuin ihmisen. Tätä tosiasiaa on vain aika vaikea sovittaa nykyajan city-vihreään maailmankuvaan. Erävihreät ovat asia erikseen, mutta eipä heillä juurikaan ole tilaa tiedon valtavirrassa.

  jees h-valta

  Visa siis tarkoittaa erävihreillä niitä kerrostalokopeissa lymyäviä piiperoita jotka vetävät kokaa ja muita mömmöeriä päivittäin.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 48)