Keskustelut Metsänhoito Hirvi Kanta

  • Tämä aihe sisältää 48 vastausta, 17 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten VisakalloVisakallo toimesta.
Esillä 8 vastausta, 41 - 48 (kaikkiaan 48)
  • Hirvi Kanta

    Merkitty: 

    ”Viime vuosina hirvikantaa on pienennetty asetettujen tavoitteiden toteuttamiseksi, mikä näkyy päättyneellä metsästyskaudella aiempaa vähäisempänä saaliina, tiedottaa Suomen riistakeskus.”

    Mitä tuosta selityksestä voisi päätellä?

    Hirviä on.

    Hirviä on edelleen liikaa verrattuna -70 luvun hyviin kanta tavotteisiin.

    Nykyään metsästäjillä on käytettävissään hyvät tiet, autot, puhelimet yms tarvittaessa vaikak dronet

    Silti ei saada ammuttua riittävästi hirviä.

    Metsästäjät ovat laiskistuneet, hirven ampuminen ei anna semmsota arvonnousua kuin se antoi  -70 luvulla tai karhunmetsästykseen osallistuminen.

    Toivottavasti ei käy niin kuin kävi Majavan metsästyksen kohdalla.  Niin kauan kuin majavan metästys oli luvan varaista ja kallista, majavia metsästettiin. Mutta kun luvista luovuttiin metsästys into romahti.

    Hirven metsästäjillä on peiliin katsomisen paikka tai metsästyssysteemeihin on tehtävä raju muutos.

    On kaksi asiaa jotka ovat kestämättömiä taloudellsiesti Suomessa, ensimmäinen on se että maksimoidaan hirvisaalista, toinen on se että luullaan maksimoimalla metsien hakkuu se tarkoittaa samaa kuin maksimoidaan metsästä saatava tulo.

  • Metsuri motokuski

    Meillä ei kauriskanta ole muuttunut miksikään enemmänkin lisääntynyt. Ei lupavapaus ole sen enempää metsästystä lisännyt. Samat ukot sitä harrastaa on ne sitten luvan tai ei luvan takana.  Se on totta että mekin laitoimme loput hirviluvat jäihin. Osa jätettiin kaatamatta.  Hyvä niin sillä kanta on nyt alle kolmen /1000ha. Joten tiheystavoitteessa ollaan.

    mehänpoika

    Kun hirvimiesten ”tarinoita” lukee, niin kuusettuminen ja metsäluonnon monimuotoisuuden köyhtyminen jatkuu. Odotettavissa on ehkä jo tämän kuusisukupolven aikana laajoja metsätuhoja ilmaston edelleen lämmitessä. Seurauksena metsien kasvun hiipuminen edeleen sekä hiilinielujen heikkeneminen. Mahdollisia olisivat myös laajat pystyynkuolemassa olevien kuusikoiden dumppaushakkuut.

    suorittava porras suorittava porras

    Metsien kasvu hiipuu ,jos taimikoita ei hoideta. Sama tapahtuu ,mikäli hurahdetaan enemmälti jatkuvaan kasvatukseen ja pidetään harsinnalla metsät vajaatuottoisina . Hirvi ei ole nykytiheyksillä mikään ongelma. Edellisiin seikkoihin verrattuna kaukana mariginaalissa.

    Esitin mehänpojalle jo kymmenen vuotta sitten ,että ryhtyy puuhamieheksi alueelliseen pilottihankkeeseen , jossa pyyntiluvista luovutaan hirvien kohdalla. Ei ole kuulunut edistystä sillä rintamalla. Metsästäjät sitävastoin ovat saaneet hirvikannan putoamaan merkittävästi. Mihinkä sitä lupavapaata touhua tarvitaan ,kun nytkin luvista jää keskimäärin 20% käyttämättä…siis keskimäärin? Pitäjämme lukema oli 30%. Jos metsästyksessä ei olisi käytössä velvoitteen luonteisia pyyntilupia ja reaaliaikaista seurantaa, ei hirvikantaa olisi saatu alenemaan nykyisiin mittoihin.

    Visakallo Visakallo

    Minä kyllä uskon tilanteen paranemiseen, sillä eihän kahta asiaa voi saada samalla kertaa, eli lehtipuun viljelyn lisäystä ja pitää tähän asti totuttua hirvikantaa. Kun on koko metsätalouden osalta kysymys näin suuresta linjamuutoksesta, hirvikanta pidetään nykyisestä alemmalla tasolla sekä metsästystä ohjaten ja suurpedoilla vasoja syöttäen. Entiseen kun ei ole enää paluuta.

    Alaneva

    Itsellä on usko mennyt kanta-arvioon, kun on muutaman vuoden ollut hirviporukassa mukana. Joka vuosi heitetään hatusta jäävien hirvien määrä joka osuu tavoitekantaan. Ja en tiedä millä sen paikallisen hirvikannan voisi oikeastaan laskeakkaan? Syksyllä kun jahti on päällä niin aika äkkiä paikalliset hirvet lähtevät talvilaitumille ja sitten kytätään milloin alkaa rannikolta päin tulla muiden alueiden hirvet meidän seuran alueelle ja yritetään niitä pistää nurin. Ja naapuriseurat ampuvat sitten meidän alueilta lähteneitä hirviä. Eipä siitä tiedä mikä on alueen jäävä kanta, kun alueen hirvistä iso osa on muualle vaeltanut. Se talvikantahan tietysti ratkaisee mäntytaimikoiden kohtalon, mutta se riippuu siitä minkä verran hirviä sattuu alueelle sinä talvena vaeltamaan.

    Jotenkin on vaikea uskoa, että tavoitekannassa ollaan kun joka syksy ammutaan 10 000 hehtaarin alueelta 20 – 30 hirveä neljässä tai viidessä viikonlopussa ja jahti on ohi. Hirviä on alueella takuulla enemmän kuin tavoitekanta. Ainoa haaste jahdissa on löytää vasattomia naaraita, kun pyritään säästämään tuottavat naaraat joilta vasat on ammuttu.

    Visakallo Visakallo

    Aivan samansuuntaiset ovat havainnot täälläpäin. Eipä ole hirvet mihinkään vähentyneet, vaan lisääntyneet entisestään. Muutaman vuoden kuluttua ollaan taas ennätyssuuressa kannassa. Suorittavan näkemykset ovat sinällään ymmärrettäviä, mutta eivät vastaa todellista tilannetta valtakunnan tasolla. Hirvien todellinen määrä pystyttäisiin nykytekniikalla melko edullisestikin selvittämään, mutta siihen ei ole ymmärrettävistä syistä halua.

    suorittava porras suorittava porras

    Määrä kenties olisi helppo selvittää ,mutta ei sitä ,missä elukat ovat metsästyskaudella.  Nyt niitä voi tavata vain talvehtimisalueilla. Visakin yleistää talvehtimisalueensa tilannetta koko maahan.

    Näillä kulmilla ei ole talven mittaan montaa sorkanpainallusta näkynyt. Ei edes siellä ,missä viime talvena joitakin merkkejä näkyi . Jahtikauden alun havainnotkin olivat pitkään lähes nollassa. Keskimäärin pitäjässä kuitenkin 2,4/ päivä. (Sisältää kaadetut yksilöt). Viisi vuotta sitten luku oli 3,5….ja vasoja ei jäänyt lähellekään suositusten edellyttämää määrää jäävästä kannasta lupien käyttöasteella 70%. Tämä 45000 ha:n tilanne.

    Visakallo Visakallo

    Kyllähän ne talvehtimisalueet löydetään joka seudulta jos halutaan, ja hirvet olisi helposti laskettavissa. Ei ne hirvet sentään satoja kilometrejä vaella talvehtimaan ja takaisin. Talvehtimisalueella on nämä kolme asiaa: Taimikkoa, suojaisaa kuusikkoa ja virtaavaa vettä.

Esillä 8 vastausta, 41 - 48 (kaikkiaan 48)