Keskustelut Metsänhoito Hirvi Kanta

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 48)
 • Hirvi Kanta

  Merkitty: 

  ”Viime vuosina hirvikantaa on pienennetty asetettujen tavoitteiden toteuttamiseksi, mikä näkyy päättyneellä metsästyskaudella aiempaa vähäisempänä saaliina, tiedottaa Suomen riistakeskus.”

  Mitä tuosta selityksestä voisi päätellä?

  Hirviä on.

  Hirviä on edelleen liikaa verrattuna -70 luvun hyviin kanta tavotteisiin.

  Nykyään metsästäjillä on käytettävissään hyvät tiet, autot, puhelimet yms tarvittaessa vaikak dronet

  Silti ei saada ammuttua riittävästi hirviä.

  Metsästäjät ovat laiskistuneet, hirven ampuminen ei anna semmsota arvonnousua kuin se antoi  -70 luvulla tai karhunmetsästykseen osallistuminen.

  Toivottavasti ei käy niin kuin kävi Majavan metsästyksen kohdalla.  Niin kauan kuin majavan metästys oli luvan varaista ja kallista, majavia metsästettiin. Mutta kun luvista luovuttiin metsästys into romahti.

  Hirven metsästäjillä on peiliin katsomisen paikka tai metsästyssysteemeihin on tehtävä raju muutos.

  On kaksi asiaa jotka ovat kestämättömiä taloudellsiesti Suomessa, ensimmäinen on se että maksimoidaan hirvisaalista, toinen on se että luullaan maksimoimalla metsien hakkuu se tarkoittaa samaa kuin maksimoidaan metsästä saatava tulo.

 • suorittava porras suorittava porras

  Gla asuu alueella ,jossa riistaa riittää…ja väestöpohjaa. Täällä ylempänä ei ole enää oikein kumpaakaan.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Metsänomistajien ja hiilinielujen kannalta olisi hyvä jos hirviharrastus hiipuisi hiukan. Silloin hirvikantaa ja kauriiden kantaa ei tarvitsisi pitää niin korkeina. Samalla suurpetojen kannan nopea kasvu hiipuisi. Jos ei hiivu, metsästäisi sitten niitä pois.

  Visakallo Visakallo

  On aivan luonnollista, että hirviharrastuskin pienenee ikäluokkien pienentymisen ja kaupungistumisen myötä. Muutamaa suurinta kasvukeskusta lukuun ottamatta nykyiset ikäluokat ovat kooltaan vain 10-30% siitä, mitä ne olivat vielä 90-luvulla.

  suorittava porras suorittava porras

  Kanta pysyy ja kasvaa pitämättäkin. Metsästäjien väheneminen ja heidän kiinnostuksensa laimeneminen on johtanut aina hirvikannan kasvamiseen. Viimeksi kymmenen vuotta sitten. Tekijöistä voi olla uupelo ,kun hirvikantaa yritetään leikata seuraavan kasvupyrähdyksen jälkeen. Elukat ei vähene pelkillä puheilla ja hartailla toiveilla.

  mehänpoika

  Suorittavalle sanon, että höpö, höpö!

  Hirvikanta saataisiin tarvittaessa pienemmäksi vaikka helikoptereista ampumalla. Ensin päitäisi katsoa mitä tapahtuisi pyyntilupien vapauttamisella.

  Valtiovallan olisi pitänyt jo ennakolta rajoittaa hirvikanta sellaiseksi, että metsien kuusettuminen ei olisi päässyt tapahtumaan. Nyt se on jo osittain myöhäistä, mutta ”parempi myöhään kun ei milloinkaan”.

  Kuusettumisen haitat ovat kaikkien tiedossa, mutta MMM ei tee ongelmalle mitään. Tosin kehoitaa taimikoiden hoidossa jättämään sekapuuksi koivua, lähinnä samanmittaista kuin havupuun taimet.

  Nytkin on ohjattu tutkimusvaroja hirvien vasatutkimukseen, kun vasat ovat vähentyneet. On huolensa kullakin! Pitäisi entistä näyttävämmin julkaista tutkimustietoa kuusettumisen vaikutuksesta metsätalouteen ja puuta käyttävään teollisuuteen tulevaisuudessa.

  MMM:ssä näyttää olevan sellainen henki kuin suorittava porras viesteissään kaavailee. Siis pidetään hirvikanta jatkuvasti ”kipurajalla” vuosi kerrallaan, niin oma valta siinä lisääntyy.

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Niin, vasojen vähentyminen on hyvä asia. Kun alennetaan naarasosuutta niin niiden määrä vähenee vielä lisää. Ongelman hoitamisen vaikeutta liioitellaan kun halutaan pitää omista palleista kiinni.

  Nostokoukku

  Jos nyt aivan rehellisiä ollaan, niin kuusettumiseen taitaa olla muitakin syitä kuin hirvien pelko. Hirviporukat ukkoutuu, se on totta. Nuoria on käväissyt porukoissa, pari vuotta intoa riittää ja sitten häipyvät. Parikymppisiä juoksuttavat muut karvat viikonloppuisin kuin hirvenkarvat. Kolmikymppisillä alkaa olla perhe kasassa, lapsilla harrastukset, jotka syövät iskän aikaa viikonloppuisin. Ja sellaisten vaimojen valmistus on lopetettu, jotka kolmekin kuukautta odottavat kotona lasten kanssa märkää , väsynyttä ja veristä hirvimiestä joka viikonloppu. Siirtyvät vielä Kinderiin ja se on lopun alkua. Lisäksi nykynuorisoa tahtoo vaivata suuri kärsimättömyys. Jos joka toisesta ajosta ei heille tarjoudu ampumatilaisuutta alkaa marina, että ei tänäänkään mitään tapahtumia. Tapahtumaksi metsästyksessä käsitetään vain ampumatilanteet. Porukassa roikkuvaan vain lihasaavin voimalla, se kyllä yleensä joudetaan tuomaan lihanjakopäivänä, useimmiten iltapäivästä.

  Visakallo Visakallo

  Kun metsästävät ikäluokat pienenevät, on myös hyväksyttävä se, että hirvikantakin pienenee samassa suhteessa. Nyt näyttää siltä, että yhteensä 5000-6000 suurpedon kanta on jo alkanut pienentää vasojen määrää, eli ollaan päästy myönteisen kehityksen alkuun. Tätähän edellyttää jo lehtipuun kasvatuksen osuuden lisääminenkin metsiä uudistettaessa.

  arto arto

  Meillä sudet jää autojen alle. 4 susikolaria 2 viikon aikana. Sunnuntai iltana viimeinen. Ei yhtään hirvikolaria koko talvena. Eli susia enempi kuin hirviä

  Gla Gla

  ”Ensin päitäisi katsoa mitä tapahtuisi pyyntilupien vapauttamisella.”

  Katsotaan. Kaurissaalis aleni ja kanta todennäköisesti jatkaa kasvuaan, kuten koko lupavapaan jakson aikana. Kun hirviä ei saa edes yksin pois metsästä, tuskin nille kaatajia enempää löytyisi.

  Nykyisillä metsästäjillä on kova halu pitää kanta metsästettävän kokoisena, joten saattaisivat jopa vähentää metsästystä, jos kaatolupien velvoittava vaikutus loppuisi. Varsinkin täällä peura-alueella pakastimet natisee liitoksistaan muutenkin.

   

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 48)