Keskustelut Metsänhoito Hirvi Kanta

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)
 • Hirvi Kanta

  Merkitty: 

  ”Viime vuosina hirvikantaa on pienennetty asetettujen tavoitteiden toteuttamiseksi, mikä näkyy päättyneellä metsästyskaudella aiempaa vähäisempänä saaliina, tiedottaa Suomen riistakeskus.”

  Mitä tuosta selityksestä voisi päätellä?

  Hirviä on.

  Hirviä on edelleen liikaa verrattuna -70 luvun hyviin kanta tavotteisiin.

  Nykyään metsästäjillä on käytettävissään hyvät tiet, autot, puhelimet yms tarvittaessa vaikak dronet

  Silti ei saada ammuttua riittävästi hirviä.

  Metsästäjät ovat laiskistuneet, hirven ampuminen ei anna semmsota arvonnousua kuin se antoi  -70 luvulla tai karhunmetsästykseen osallistuminen.

  Toivottavasti ei käy niin kuin kävi Majavan metsästyksen kohdalla.  Niin kauan kuin majavan metästys oli luvan varaista ja kallista, majavia metsästettiin. Mutta kun luvista luovuttiin metsästys into romahti.

  Hirven metsästäjillä on peiliin katsomisen paikka tai metsästyssysteemeihin on tehtävä raju muutos.

  On kaksi asiaa jotka ovat kestämättömiä taloudellsiesti Suomessa, ensimmäinen on se että maksimoidaan hirvisaalista, toinen on se että luullaan maksimoimalla metsien hakkuu se tarkoittaa samaa kuin maksimoidaan metsästä saatava tulo.

 • Gla Gla

  Suurpetoja on runsaasti itärajalla, jossa sorkkaeläinten määrä on pieni. Luontomme siis pystyy ylläpitämään tällaista petoeläinkantaa huomattavasti nykyistä pienemmälläkin sorkkaeläinkannalla, vaikka pedot tietysti hyötyvätkin kantojen kasvusta.

   

  suorittava porras suorittava porras

  Mielenkiintoisen itärajan tilanteesta tekee se, että osalla alueesta tuskaillaan hirvivahinkojen kanssa ja toisaalla hirviä ollaan rauhoittamassa kannan valahdettua olemattomiin. Veikkaan ,että tulevalla metsästyskaudella rauhoitusalueita tulee lisää. Siellä ei sitten metsästetä millään perusteella .

  Visakallo Visakallo

  Jesse taisi vitsailla? Kyllä erävihreät ovat aivan muuta kuin mitä Jesse tuolla edellä kuvaili:

  https://www.maaseutujaeravihreat.fi/

  Köpsä

  Hirviseurueiden metsästäjien keski-ikä on todella korkea. Ne nuoret, joita saadaan mukaan kulkevat pitkästä matkasta jahtiin ja heillä on jo sunnuntaina kova kiire kotia, ihan luonnollista. Me paikalliset pyöritetään koko rulettia lihan paloittelua myöden. Hirven metsästäjistä vain harvat osaavat suolistuksen puhumattakaan lihan käsittelystä. Nämä harvat pitävät hirviporukat pystyssä. Meidän seurassa aprikoidaan miten tästä urakasta selvitään 10 vuoden päästä. Meidän tulee kantaa huolta kuinka saadaan hirvikanta pysymään jatkossakin kurissa, ainakin täällä korpiseuduilla.

  Nostokoukku

  Hirven suolistaminen ja lihankäsittely eivät ole kirurgin taitoja vaativaa työtä, sen oppii kuka vain haluaa. Mutta totta on, että kun kaadolle kokoonnutaan ja suolistustoimet alkavat, eräille tahtoo tulla pitkiä puheluita. Ja yleensä aina samoille miehille. Armeijaahan on mm. kuuluteltu vuosien varrella apuun hirvien hävittämiseen. Se olisikin hyvä konsti. Pikku ohjuksin ja kranaatin kun metsästävät jää suolistus ja lihankäsittelykin pois.

  Tomperi

  Odotellaan itarajalla kaikessa rauhassa…. koemme mielenkiintoisia aikoja kunhan saadaan valmiiksi aita itärajalle…. loppuu isojen nisäkkäitten liikkuminen rajan yli ja ylittämistä yrittävät linnut kuolevat aitaan…. lintujen surma valmistuttuaan.

  suorittava porras suorittava porras

  Köpsälle toteaisin ,että meillä ampuja suolistaa saaliin…aina . Vasan suolistaminen onnistuu kaikilta yksinkin ,mutta aikuisen hirven kohdalla joillekin on sorkanpitäjän apu tarpeen. Yleensä vatsaontelo on jo tyhjä ,kun vetopurukka ehtii paikalle.

  Saaliin jatkokäsittely paloittelua myöten kannattaa opettaa heti uusille metsästäjille, jotta homma sujuu sittenkin ,kun vahat konkarit poistuvat kehästä.

  Suuremmat ongelmat alkavat ,kun koiranohjaajalla ei ole enää halua jatkaa. Tämä saattaa lopettaa vähissä voimissa olevien porukoiden harrastuksen siihen. Metsästäjien ikääntyminen voi johtaa dramaattiseen harrastajakatoon jo viiden vuoden sisällä. Väkeä poistuu enemmän ,kun on tulossa uusia halukkaita tilalle.Silloin on hyvät neuvot tarpeen.

  Gla Gla

  ”Meidän seurassa aprikoidaan miten tästä urakasta selvitään 10 vuoden päästä.”

  Mitä olette tehneet? Taivastelleet sitä, ettei ovella ole jonoa koejäseniksi pyrkiviä vai panostaneet juniorityöhön. Järjestättekö metsoleirejä, onko ohjattua toimintaa, johon nuoret pääsevät mukaan jne.

  suorittava porras suorittava porras

  Harrastetarjonta on tänä päivänä laaja. Siinä kisassa metsästys on häviämässä pelin. Meillä ukkoutumisongelma yritettiin ratkaista liittymällä isompaan seuraan ,jolla on potentiaalia järjestää leirejä ja koulutusta metsästyksestä kiinnostuneille. Jopa kouluilla on käyty kertomassa toiminnasta ja osallistuttu asiantuntijoina luontokerhojen toimintaan. Riistaakin on opetettu seuraamaan koululle luovutettujen riistakameroiden avulla ja Metsoleiri järjestettiin pari vuotta sitten. Tunkua harrastuksen pariin vain ei ole ja vähäinenkin kiinnostus hiipuu hirven kohdalla vallitsevan lajikadon seurauksena.

  PS. Edellä mainittuja tapahtumia on toteuttanut aktiivinen metsästykseen suuntautunut perhe. Hirvitouhut olivat katkolla siinä perheessä 10 vuotta sitten hirvikannan edellisen aallonpohjan aikana. Perheenpää oli sitä mieltä ,että tyhjiä saloja ei kannata nuoren perheenisän koluta. Hirvikannan kasvu sai uusiin ajatuksiin ja aktiivisuus kasvoi ja heijastui perheen ulkopuolellekin.

  Metsässä tulee olla pyydettävää ,jotta kiinnostus säilyy. Nyt on tultu taas tilanteeseen,jossa pyydettävää on niukasti , jonka seurauksena moni siirtyy mielekkäämpien harrastusten pariin.

  Gla Gla

  Kaksi vuotta olen yrittänyt ilmoittaa pojan metsästysleirille, mutta ovat olleet täynnä heti, kun ilmoitus on julkaistu.

   

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 48)