Keskustelut Metsänhoito HIRVIELÄIKANNAN MÄÄRÄN PIENENTÄMINEN ON SUURI ILMASTOTEKO

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 116)
 • HIRVIELÄIKANNAN MÄÄRÄN PIENENTÄMINEN ON SUURI ILMASTOTEKO

  Merkitty: 

  EU:n komitean kaavailema metsästrategia tunnustaa metsien suuren merkityksen ilmastomuutoksen hillinnässä. Runsaan hirvieläinkannan aiheuttamasta kuusettumisesta johtuvaa monimuotoisuuden vähenemistä ja lajikatoa ei ohjelmassa tunnusteta. Niinpä niitä pidetäänkin strategiassa lähinnä käytettyjen metsänhoitomenetelmien aiheuttamina. Esim. avohakkuita ja aukon kokoa halutaan nyt voimakkaasti rajoittaa.

  On kuulunut sellaisiakin huhuja, että metsien sosiaaliseen kestävyyteen luokiteltu hirvieläinten metsästys siirrettäisiin kokonaan EU:n hallintaan. Se varmasti sopisi hyvin myös Suomen ja Ruotsin metsästysjärjestöille, joilla on nyt erityisiä paineita eläintensä säätelyssä. Ei haluta enää lisää julkista arvostelua.

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  😀👍

  Planter Planter

  Voisin konsultoida Annelia.  En saa niitä mitenkään pysymään pois pihasta, joka on aidattu. Jos jättää tahallaan portin auki, niitä lappaa sisään ihan hyvä tokan alku. Valkohäntä on tyhmä luupää, toisin kuin villisika. Jos tekee ison aitauksen ja sisään kunnollisen ruokahoukuttimen ei ole mitään vaikeuksia kerätä niitä. Portti säppiin ja sen jälkeen se maltillinen kannan kasvatus tehdään vain aidatuille, muille nappi otsaan.

  Linkki: https://hirvikota.wordpress.com/2017/02/16/peurakanta-vahvistuu-tarhassa/

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kiitos Planter, näillä mennään!

  MaalaisSeppo

  Luonnonvaraisia eläimiä ei käsittääkseni saa ottaa kasvatettaviksi. Aitaus ja kameravalvottu portti etäohjauksella voisi toimia. Kauriin lopetus kun ehtii paikalle. Luvat pitää tietysti olla kunnossa.

  Planter Planter

  Maa-ja metsätalousministeriö on määritelyt, että haitallinen vieraslaji valkohäntäpeura ei ole haitallinen, koska se on riistalaji.

  Maa-ja metsätalousministeriö on myös tehnyt lakiin poikkeuksen, että ”riistanhoidollisessa” tarkoituksessa luonnonvaraisia riistaeläimiä saa tarhata. Riistanhoidolliseen tarhaukseen tarvitaan riistakeskuksen lupa.

  13 §
  Luonnonvaraisten eläinten ottaminen elätettäväksi

  Luonnonvaraisten nisäkkäiden ja lintujen ottaminen elätettäväksi on kielletty, ellei kysymyksessä ole eläimen pyydystäminen eläintarhassa pidettäväksi, eläimen tarhaaminen lihan, munien tai niiden tuottamiseen tarkoitettujen siitoseläinten tuottamiseksi taikka riistanhoidollisessa tarkoituksessa, eläimelle tilapäisesti annettava sairaanhoito tai muu hyväksyttävä tilapäinen tarve taikka tieteellinen tutkimustyö.

  https://riista.fi/metsastys/lupien-haku/muut-lupalomakkeet/riistanhoidollinen-toimenpide-tai-elaimen-tarhaaminen/

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Nonni. Tarkoitukseni olisi siis laillinen, eli tieteellinen tutkimustyö. Tila tosin vielä puuttuu… pitäisikö ostaa maatila?

  MaraKet

  A. Jalkanen taitaa olla vähän ilkikurinen. Hänen puuntuotantovolyymien mahdollistavien metsien sisälle mahtuu useampi ikioma maatila!

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Toki aitauksia mahtuu. Kun ideana olisi synnyttää perinneympäristöä, eli paahde- tai ketokasvillisuutta, karu kallioinen maasto voisi olla hyväkin lähtökohta. Kuitenkaan ainakaan Natura 2000 -ohjelman arvokkailla kallioalueilla ely-keskus ei ehkä katsoisi toimintaa hyvällä! Kauriit ja hirvet alueella olisivat jo valmiina.

  Planter Planter

  Ketoa olen yrittänyt ylläpitää perhosten, pölyttäjien, hyönteisten ja lintujen iloksi. Omien silmien iloksikin. Olen kerännyt ketokukkien siemeniä ja ostanutkin jonkun pussukan ja kylvänyt. Siitä on nyttemmin tullut luovuttua, sillä valkohännät ovat mieltyneet kukkiin ja putsaavat kedon puhtaaksi kukista, jokunen siankärsämö siellä törröttää. Ei luulisi, että esimerkiksi tahmainen mäkitervakko maistuu, mutta kaikki nekin menivät. Kellokukista aloitettiin syönti ja sitten perään loputkin.

  Jos palaisi vielä siihen itsensä telonneeseen valkohäntään. Tapahtuma saisi alkunsa erään naapurustossa asuvan vanhemman naisihmisen puutarhasta. Hän oli suojannut marjapensaansa sellaisella vihreällä rastasverkolla (en suosittelle) varmaan jotain 10-15 metriä pitkällä. Valkohäntä oli onnistunut sotkeutumaan siihen ja kiertämään ja pyörittämään sen ikäänkuin muoviköydeksi, joka oli pureutunut koipiin sisälle ja nylkenyt toisesta takajalasta nahat pois. Tämä paketti oli takertunut puutarhaa ympäröivään metalliverkkoaitaan, jota oli raahattu jonkin matkaa pusikkoon, johon elukka oli tuupertunut.

  Täti oli soittanut hätäkeskukseen ja kysynyt neuvoa. Sieltä oli kysytty löytyykö läheltä metsästäjää tai muuta apua, joka voisi lopettaa eläimen kärsimyksen. Soitti minulle ja kävin hoitamassa asian. Sain vuolaat kiitokset ja perinteisen Juhla Mokka kahvipaketin, (ja tältä metsänomistajien hommafoorumilta rikossyyteen). SRVA-henkilö, jonka kanssa keskustelin ruhon kohtalosta kyllä varoitti, että aihe on ”herkkä”, mutta en ymmärtänyt miten herkkä.

  suorittava porras suorittava porras

  Tuossa tilanteessa on toimittu oikein. Ilmoituskin asiasta on lähtenyt. Yleensä noissa tilanteissa syötäväksi kelpaava osa huutokaupataan julkisesti. Omaan käyttöön ei saa erehtyä ottamaan. Siinä on se arka kohta. Nyt raato meni ketuille ja ehkä hyvä niin. Pääasia ,että kärsimys päättyi.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 116)