Keskustelut Metsänhoito HIRVIELÄIKANNAN MÄÄRÄN PIENENTÄMINEN ON SUURI ILMASTOTEKO

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 116)
 • HIRVIELÄIKANNAN MÄÄRÄN PIENENTÄMINEN ON SUURI ILMASTOTEKO

  Merkitty: 

  EU:n komitean kaavailema metsästrategia tunnustaa metsien suuren merkityksen ilmastomuutoksen hillinnässä. Runsaan hirvieläinkannan aiheuttamasta kuusettumisesta johtuvaa monimuotoisuuden vähenemistä ja lajikatoa ei ohjelmassa tunnusteta. Niinpä niitä pidetäänkin strategiassa lähinnä käytettyjen metsänhoitomenetelmien aiheuttamina. Esim. avohakkuita ja aukon kokoa halutaan nyt voimakkaasti rajoittaa.

  On kuulunut sellaisiakin huhuja, että metsien sosiaaliseen kestävyyteen luokiteltu hirvieläinten metsästys siirrettäisiin kokonaan EU:n hallintaan. Se varmasti sopisi hyvin myös Suomen ja Ruotsin metsästysjärjestöille, joilla on nyt erityisiä paineita eläintensä säätelyssä. Ei haluta enää lisää julkista arvostelua.

 • kim1

  Mm…tarkoitit varmaan kuinka mittavat vahingot aiheuttavat kuusentaimille…,eikö niin..

  suorittava porras suorittava porras

  Gla:lle totean ,että valkohäntiä koskeva lupamäärä on tänä vuonna kolmanneksen viime kautta isompi Varsinaissuomessa. Jotain on siis tekeillä sielläkin hirvieläinrintamalla . Saa nähdä riittääkö virta hoitaa homma.

  Muistutan vielä ,että ko alueella oltiin huolissaan valkohäntien vähenemisestä vielä 10 vuotta sitten . Enää ei tarvitse olla .

  Metsuri motokuski

  Luin jostain että selvitetään kuinka suuri puuravinnon rooli on kyseisten elukoiden päivittäisessä ravinnossa. Sen sitten aikanaan nähdään, jos nähdään.

  Visakallo Visakallo

  Onkos niillä talvella puuravinnon lisäksi sitten joku vaihtoehto olemassa?

  mehänpoika

  suorittava porras: ”Mehänpoika ei ota huomioon vaihtoehtoa ,että ei metsästettäisi. Hirvet lisääntyvät tällöin ilman rajoituksia. Kuka sitten on syyllinen?”

  Täytyy  todeta edellisestä, että ihmeellinen on nurkkaan ajetun hirvimiehen ajatuksen juoksu. Pyyntilupajärjestelmän kannattajien ja ylläpitäjien, eli hirvimiesten, moraalinen velvollisuus olisi lunastaa metsästysmaata vuokranneille antamansa lupaukset hirvikannan pitämisestä kohtuullisella tasolla.

  Viimeistään nyt pitäisi hirvimiehenkin tunnustaa, että juuri he ovat toteuttaneet  jo pitkään runsaita kaatoja mahdollistanutta kaatolupapolitiikkaa, josta on vahinkojen lisäksi syntynyt metsiemme kuusettuminen. Hirville hyvin maistuvat männyn taimet ja rauduskoivun taimet ovat jääneet istutuksissa melko vähäisiksi. Lähinnä on istutettu vain kuusen taimia, mikä on johtanut nopeaan metsien kuusettumiseen.

  Kuusettumiskehitys on huomattu joka puolella, mutta vielä nykyisinkin pyyntiluvista päättäjät, eli hirvimiehet, eivät kuuntele metsänomistajien toiveita talvelle jäävästä alhaisemmasta hirvikannasta. Sekin on huomattu, että kuusettuminen vähentää metsien monimuotoisuutta ja vähentää seurannaisvaikutuksineen metsiemme hiilinieluja.

  Metsästyksestä luopuminen, ja ko. asian esille nosto esim. painostamismielessä, on suorittavalta portaalta ala-arvoinen teko, mikä osoittaa suurta moraalin puutetta.

   

  suorittava porras suorittava porras

  En ole varsinaisesti esittänyt metsästyksestä luopumista . Ainoastaan sitä ,että ilman metsästystä tilanne olisi paljon pahempi.

  Aina ,kun hirvi ammutaan , niitä on yksi vähemmän. Lisääntymisen hoitavat elukat ihan itse. Hyvissä olosuhteissa kanta runsastuu ja heikommissa pysyy ennallaan tai taantuu.Määräänsä enempää ei metsästäjillä ole aikaa ja mahdollisuuksia viettää aikaa metsässä eikä harrastustoiminnassa pitäisi asetella enää mitään hikitappeja . Niitä on työelämässä ja perheen parissa ihan tarpeeksi.

  Lupapolitiikalla on yritetty lisätä tehoa pyyntiin ,mutta lupia jää toistuvasti  lähes viidennes käyttämättä. Eli luvista homma ei kiikasta.

  Paremmalla taimikonhoidolla voidaan vähentää vahinkoja ,jos pyssy ei omaan kouraan istu. Aina ei voi odottaa apuja toisilta. En minäkään odottanut ,kun tilanne oli päällä . Nyt metsästelen omaan tahtiin tai harrastan jotain muuta. Voi vaikka pyöräillä senkin aikaa emännän kaverina ja yrittää paimentaa perillisten jälkikasvua ,kun tarvetta ilmenee. En varmasti ole ainoa ,joka näin ajattelee. Perhe on tärkeä nuoremmillekin. Käyvät jahdissa ,kun ehtivät. Enää ei peritä sakkomaksuja poissaoloista.

  Jätkä

  Hirvien kaatoluvat tulisivat täysimääräisesti käytetyiksi, kun kaikki myönnetyt kaatoluvat pitäisi maksaa, eikä rahoja palautettaisi.

  Hirvijahdin ohessa saisi vielä kaataa vapaasti kaikkia sorkkaeläimiä (naudat ehkä poisluettuina),- mitä metsästä löytyisi.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Pitäisi kysyä metsästäjiltä mistä kiikastaa. Onhan meillä tällä palstalla jokunen, mutta laajempi kysely jossa peräänkuulutettaisiin ehdotuksia hirvieläinpolitiikan toimeenpanevalta portaalta tilanteen korjaamiseksi.

  Gla Gla

  Suorittava: ”Gla:lle totean ,että valkohäntiä koskeva lupamäärä on tänä vuonna kolmanneksen viime kautta isompi Varsinaissuomessa. Jotain on siis tekeillä sielläkin hirvieläinrintamalla . Saa nähdä riittääkö virta hoitaa homma.”

  Ymmärränkö oikein, ettei kyse vastoin aikaisempia puheitasi olekaan metsänomistajan virheestä, vaan peurojen määrästä?

  Ota huomioon, että peurakanta on kaksinkertaistunut vajaassa 10 vuodessa. Kolmanneksen lisäys lupamääriin, joka on siis mahdollistanut 15% kannan kasvun, ei ihmeitä tee.

  Milloin metsästäjät alkaa pyytää apua urakkaan?

  ”Muistutan vielä ,että ko alueella oltiin huolissaan valkohäntien vähenemisestä vielä 10 vuotta sitten . Enää ei tarvitse olla .”

  Oltiin? Kuka oli? Sano vaan suoraan että metsästäjien päättävissä asemassa olevista joku oli huolissaan, kukaan muu ei ollut. Ehkä siellä on luotu porukkaan samaa henkeä, kuin hirvimäärän puolittamisen kohtuullisuudesta suunnitelman mukaiselle tasolle.

  Ja että huoli peurojen määrästä oli täysin aiheeton, koska se perustui vain ja ainoastaan vahinkoja aiheuttavan vieraslajin saalisvarmuuteen.

   

  MaalaisSeppo

  Metsästysseuroillahan on nyt sorkkaeläinmonopoli. Ainakin valkohäntäpeurat voisi vapauttaa vapaampaan metsästykseen. Saunan lämmityksen aikana voisin samalla hommata paistin.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 116)