Keskustelut Harrastukset Hirvieläintilanteen päivitystä

Viewing 10 replies - 91 through 100 (of 196 total)
  • Hirvieläintilanteen päivitystä

    On kulunut kaksi kolmivuotiskautta, jolloin alueelliset riistaneuvostot ovat asettaneet hirvitiheystavoitteet 59:lle hirvitalousalueella. Hirvikannan hoitosuunnitelma on ollut voimassa saman ajan, kuusi vuotta ja sähköinen hirvitiedon keruujärjestelmä viisi vuotta. Aika tuntuu riittävältä uuden systeemin sisäänajoon, joten lienee sopiva kohta tarkastella saavutettuja tuloksia.

    Valtakunnallinen talvikantatavoite on ollut 76 000 ja määrän pitäminen 68 000 – 85 000 hirven välillä, hirvitiheyden vaihdellessa eri hirvitalousalueiden välillä.

    Luken riistahavainnot.fi sivuston hirvitietotaulukosta laskien alla olevasta kuvasta puuttuvan vuoden 2015 hirvimäärä on 105 000. Tämän vuoden (2020) arvio tulee maaliskuussa.

    Ensimmäisen kolmivuotiskauden (2015-2017) ajan hirvimäärä on pysytellyt. 102 000 – 105 000 haarukassa.

    Toisen kolmivuotiskauden (2018-2020) osalta ei ole vielä tarkkoja määriä saatavissa, mitään merkittävää muutosta ei kuitenkaan ole tapahtunut. Oletetaan, että Luken takaisinlaskenta tarkentaa määriä ylöspäin noin 15 000, kuten edellisellä jaksolla. Reaaliaikaiset arviot ovat olleet 86 500 vuonna 2018 ja 87 200 vuonna 2019. Suurella todennäköisyydellä hirvikanta on ollut toisella kolmivuotiskaudellakin noin 100 000.

    Keväällä alueelliset riistaneuvostot asettavat tavoitteet kolmannelle kolmivuotiskaudelle ja aloitetaan syksyn pyyntilupien hakuprosessi. Sitä odotellessa kannattaisi perehtyä taustamateriaaliin ja mitä on odotettavissa. Käytettävissä olevat luvut viittaavat siihen, että maaliskuussa saamme lukea, että tavoitehaarukkaan on päästy, eli hirvimäärä on pudonnut alle 85 000:n. Todellisuus on kuitenkin erittäin suurella todennäköisyydellä toinen.

  • Visakallo

    Ainakin täälläpäin on näissä asioissa jo totuttu kahden rinnakkaistodellisuuden olemassaoloon. Näyttäköön luvut mitä tahansa, hirviä on juuri nyt alueellamme enemmän kuin kukaan muistaa. Hirvenjälkien valtava määrä on herättänyt jo laajempaakin huomiota.

    arto

    Meillä taas niin vähän .Oliko tammikuu kun viimeset jäljet näkynyt.  Sekin vaelsi idästä länteen.

    Gla

    Täälläkään ei hirvien jälkiä näy. Ovat sotkeutuneet peurojen jälkien alle.

     

    A.Jalkanen

    Jos hirvikannan arviointi ei onnistu, politiikan onnistumisen mittareina voisi käyttää hirvivahinkoilmoitusten määrää alueella ja liikennevahinkojen määrää per ajosuorite alueella.

    Taviokuurna

    Hirvihavainnot hukkuvat jahtikulttuurin muutokseen. Metsästäjät istuvat tulilla tai nojailevat maasturin konepeltiin — koira pyörii kännykän kartalla ja kun pysähtyy, niin sinne riennetään jalan/autolla tahi sekä että suorittamaan nosto lihapankista. Kyllä mopedi on ajettu niin syvälle lettoon, että nostoyrityksistä kannattaa luopua ja käynnisstää isot uudistukset, välttämättömät. Kauriiden, valkohäntäpeurojen, villisian ja istutettujen kuusipeurojen (kenen luvalla?) talviruokinta kiellettävä — pääsemme eroon vieraslajeista! Ikääntyvä jahtijoukko ei jaksa, ehdi, viitsi jne. pyytää tarpeeksi riistaa. Lihan tuorevarastointi toisten mailla estää koivun ja haavan viljelyn. Hesarissa on ollut hyviä kirjoituksia (Kauppila, Smolander) sorkkariistan tuhoista luonnon monimuotoisuudelle. Nyt pitäisi jaksaa vai rummuttaa ja toistaa, toistaa ja taas toistaa viestiä julkisuudessa. MOT -ohjelma kiinnostuu asiasta, Hesari kiinnostui jo, maakuntien lehdet tärkeitä kanavia myös.

     

    Metsuri motokuski

    Voihan tuo jahtikulttuuri muuttua myös digitalisaationkin mukana. Ei kai siinä mitään huonoa ole. Se on totta että joissain paikoissa metsästäjät vanhenee ja monessa paikassa myös lihamäärä on kohtuuton taloudelle. Täytyy kuitenkin muistaa että yli 70% metsästäjistä on metsänomistajia ja ne vaikuttavat aika paljon sen alueen metsästykseen. Kyllä kai se asennemuutos pitäisi näillä suurilla riistamääräalueilla saada paikallisille metsänomistajille asiaksi.

    Planter

    Kysymys oli mihin ovat kannan arviointiin käytetyt jahdinaikaiset hirvihavainnot hävinneet, ei lihanjaosta. ”Taviokuurna” arveli, että ne ovat hukkuneet jahtikulttuurin muutokseen.

    Tuskin jahtikultuuri kuitenkaan muuttui autoon nojailuun yhdessä vuodessa, kun 2016 siirryttiin digitaaliseen tiedonkeruuseen. Siinä vaiheessa tapahtui selvä nytkähdys alapäin havainnoissa.

    Havaintoja tekevät silmäparitkaan eivät ole vähentyneet. 2015 oli kirjattuja metsästäjiä Luken mukaan 65690 ja vuonna 2020 kirjattuja metsästäjiä 86736 . Saattaa olla, että 2015 luvut on kerätty jostain havaintokorteista, joista vain 85% on toimitettu perille, mutta siinäkin tapauksessa 2020 olisi ollut metsästäjiä 10 000 enemmän kuin 2015.

    Metsuri motokuski

    Nyt en ymmärrä mitä jahdinaikaisella hirvihavainnoilla tekee sellainen henkilö joka ei työkseen tutki hirvikantaa ja sen kehitystä. Sehän on vain yksi indikaatti. Meillä oli jahdissa syksyn aikana kaikkiaan 74 hirvihavaintoa. Tällä hetkellä en tiedä muiden vuosien havaintoja kun ilmoittajat ovat eri henkilöitä. Osa ilmoitti yhdellä kertaa koko syksyn havainnot. Tuo 74 havaintoa on minun ilmoittamat havainnot ja tein ne joka jahtipäivän jälkeen. Osaatko planteri vetää johtopäätöksen tuon perusteella meidän seuran hirvimäärästä tai jäävästä kannasta ? Minä luulen osaavani eikä paljon heitä todellisuudesta.

    suorittava porras

    On huomattava sekin ,että havainnot on laskettu metsästyspäivää kohti . Ei kokonaisuutta paljon hetkauta ,jos aiemmin 85% seuroista täytti havaintokortin. Tieto päiväkohtaisista havainnoista ainoastaan täsmentyy ,kun ilmoitukset tehdään kattavasti ja nyt ,kun asia on opittu ,sitä mukaa ,kun havainto tehdään. Melkoista huuhaata väittää ,että havainnot katoaisivat jonnekin. Ne tehdään ja kirjataan tuoreeltaan eikä ,kuten ennen nykyistä järjestelmää jahdin päätytyyä muistin sopukoita kaivelemalla vaihtelevalla menestyksellä.

    Metsästäjien käytössä havainnot ovat parhaimmillaan  viimeistään havainto- tai kaatoilmoitusta seuraavana päivänä. Heiltä voi tilannetta udella ,jos se niin kovasti kiinnostaa. Havainnot myös päätyvät sellaisenaan tietokantoihin ja pysyvät niissä . Paikkakunnan tasolla ainakaan en ole poikkeamia havainnut. Huhuille en anna pienintäkään sijaa tässä asiassa.

     

     

    Planter

    Joku muu saattaa ymmärtää, miksi olen alkanut perehtyä hirvikannan arviointiin.

    En ole erityisen kiinnostunut Uuraisten hirvimääristä, vaan isommasta kuvasta. Uskon kuitenkin, että Metsuri motokuski on tehnyt oikeat havainnot ja ilmoittanut ne asianmukaisesti eteenpäin. Kysymys onkin siitä, kun kaikki tekevät kaiken oikein, niin miksi Lukelle toimitettavat havaintomäärät alkoivat pudota, kun siirryttiin digitaaliseen tiedonkeruuseen. Jos hirvimäärät olisivat pudonneet samassa suhteessa kuin havainnot, hirviä olisi 50 000- 60 000.

Viewing 10 replies - 91 through 100 (of 196 total)