Keskustelut Metsänhoito HIRVIKANNAN HOITOSUUNNITELMA TARPEEN PÄIVITTÄÄ HETI

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 206)
 • HIRVIKANNAN HOITOSUUNNITELMA TARPEEN PÄIVITTÄÄ HETI

  Merkitty: 

  Ns. ”metsien monipuolinen käyttö”, erikoisesti pelkän hirviharrastuksen vuoksi liian korkealla pidetty hirvikanta moninaisinen vaikutuksineen, on aiheuttanut runsaasti hiilidioksiidi- päästöjä. Jos hirvieläinkantoja ei nyt leikata, on tulevaisuudessa odotettavissa metsien  jatkuvasta kuusettumisesta johtuvan monimuotoisuuden heikkenemisen seurauksena lajikatoa ja moninaisia seuraustuhoja, jotka lisäävät kasvihuonepäästöjä. Myös metsissä päästöt täytyy saada minimiin.

  Suomen ilmastopaneeli on juuri  päivittänyt Suomen päästötavoitteet. Sen pohjalta ilmastolakia on tarkoitus päivittää niin, että Suomi olisi hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Siihen tarvitaan avuksi myös metsien lisäkasvun mahdollistama hiilinielu.

  Metsät ovat sekä päästölähde että puiden lisäkasvun yhteydessä tapahtuva hiilinielu. Molempiin elementteihin on hirvikannan hoitosuunnitelma pyyntilupamitoituksineen ollut vaikuttamassa negatiivisesti. Syöhän hirvi hyvin usein jalostetut männyn ja koivun taimet, jos joku niitä on uskaltanut viimeisten vuosikymmenten aikana vielä istuttaa. Harrastus on hirviasiassa ollut ohjaamassa metsien käyttöä sekä päästöjä lisäävästi että hiilinieluja heikentävästi.

  Myös kansallisen metsästrategian uusin päivitys olisi tarpeen päivittää samoilla perusteilla kuin hirvikannan hoitosuunnitelmakin.

  Pitää ottaa huomioon, että viimeisessä hirvitarkastuksessa valtiontalouden tarkastusvirasto (2005) piti hirveä yhteiskunnan kannalta vahingollisena eläimenä. Ko. virasto esitti yhdeksi vaihtoehdoksi hirviongelmaan pyyntiluvista luopumista. Se olisi viisasta myös metsänomistajien ja liikenteen kannalta.

 • Metsuri motokuski

  Eikös caruna toimi vain osassa suomea.  Meillä oli paikallinen valo jonka kunta myi vattenfallille.

  Visakallo Visakallo

  Nettisivujensa mukaan Caruna palvelee noin 700 000 asiakasta Etelä, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa, Koillismaalla sekä Satakunnassa. Kotitalouksien lisäksi asiakaskuntaan kuului vuonna 2019 noin 80 kuntaa ja noin 90 000 yritystä. Yhtiön markkinaosuus sähkönsiirrosta oli samana vuonna noin 20 prosenttia.

  Mettämakuri

  Caruna: saat…nan rolexi ranteet ja köyhän kansan nylkijät, käteinen voisi suksia takaisin belkkuun tai vaikka wuhaniiin

  mehänpoika

  Ja sitten otsikon aiheeseen:

  Mielestäni sekä Lähde että Katainen ovat nyt yhteisellä asialla puolustellessaan jatkuvaa kasvatusta parempana nykykäytännön  mukaiseen metsien käsittelyyn. Lä’hde ollut asiansa puolesta jo pitkään, Katainen julkisesti vasta nyt.

  Nykyisen hirvikannan hoitosuunnitelman puolustelu on selvästi agendalla. Katainen perustelee samaa asiaa myös metsien monimuotoisuuden säilyttämisellä.

  Molemmat tietävät, että jk:n lisääntyvä käyttö vähentäisi korvattavia hirvivahinkoja. Jo se yksin mahdollistaisi nykyisen hirvipolitiikan jatkumisen.

  Erkki Lähde ilmeisesti tiesi jo ennakkoon jatkuvan kasvatuksen ”markkinointiinsa” lähtiessään, että huomattava osa vanhemmasta metsänomistajakunnasta suhtautuu myötömielisesti hänen viestiinsä. Hän tiesi, että heitä kiinnostaa lähivuosien hakkuumahdollisuudet ja uudistamisen kustannusten pois jääminen enemmän kuin tulevaisuuden metsän tuotto. Ilmeisesti juuri siksi hänkään ei kerro jk-tiedotuksensa todellista motivaatiota.

  Katainen Sitran yliasiamiehenä on ottanut pääteemaksi metsäluonnon monimuotoisuuden heikkenemisen ehkäisemisen:

  ”Ilman luontoa ei ole tulevaisuuden menestystä. Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ja kuudes sukupuuttoaalto horjuttavat koko nykymuotoisen sivilisaation perusteita.”

  Hän pitää avohakkuista luopumista hyvänä tämän asian korjaamiseksi. Kuitenkin jk:n käyttö laajentuessaan lisäisi kuusettumista ja metsätuhoja sekä heikentäisi monimuotoisuutta. Myös hirvien talviravinto keskittyisi enemmän kuivahkoille mäntykankaille.

  Hänelle riittää, että korvattavat hirvivahingot vähenesivät, ja harrastus entisessä laajuudessaan olisi turvattu. Hyvä eläke ja mieluinen harrastus eläkepäivien ajaksi riittää. Jälkipolvet nauttisivat siitä, mitä nykyisiltä valtaa pitäviltä jää jäljelle.

  Metsuri motokuski

  Eikös tuo nyt ole vähän vainoharhaista.

  mehänpoika

  Jo pitkään asioiden kehitystä seuranneena tiedän, että ko. asia voi hyvinkin olla juuri näin. Ymmärrän hyvin, että sinä, Metsuri motokuski, hirvestystä harrastavana pyrit olemaan epäilevällä kannalla.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Muistaakseni E. Lähde on kasvissyöjä, ei ehkä arvosta hirvestystä korkealle…

  Metsuri motokuski

  Niinhän minä harrastan. Harrastan paljon muutakin. Olen kuitenkin sitä mieltä edelleen että niitä sovittuja tiheyksistä pitää noudattaa ja saada kanta sellaiseksi että se on raamien mukainen. On sitten kyseessä mikä hirvieläin tahansa.

  Itse olen edelleen ns jaksottaisen kannattajia ja varmaan jk:n tulee joskus varteenotettavaksi kunhan tietoa tulee lisää. Nykyiset havainnot jk:sta eivät ole kovinkaan kehuttavia. Sen verran on tullut niitä aukoksi hakattua kokeilun jälkeen. En väitä etteikö se jossain toimi  kunhan herrat tutkivat.

  mehänpoika

  Kyllä kasvissyöjäkin voi olla hirvestysriippuvainen. Ainakin jos on päässyt sopivaan hirviporukkaan ja ehkä myös vastuullisiin tehtäviin siellä.

  Jean S

  Löysin suorittavalle portaalle uuden tunne-elämän kohteen keskeltä Peurmudan kolmiota:

  https://www.metsatilat.fi/metsatilat/akaa/metsa-hakoja-10185

  Mhy ilmaisee hienosti kohteen metsätaloudelliset ominaisuudet: istuta, mitä itse parhaaksi näet.

  Kerätäänkö kolehti ja ostetaan tästä edullisesti keskustelutoverillemme oma metsätila, jota pääsee raivaamaan ja hoitamaan?

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 206)