Keskustelut Metsänhoito HIRVIKANNAN HOITOSUUNNITELMA TARPEEN PÄIVITTÄÄ HETI

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 206)
 • HIRVIKANNAN HOITOSUUNNITELMA TARPEEN PÄIVITTÄÄ HETI

  Merkitty: 

  Ns. ”metsien monipuolinen käyttö”, erikoisesti pelkän hirviharrastuksen vuoksi liian korkealla pidetty hirvikanta moninaisinen vaikutuksineen, on aiheuttanut runsaasti hiilidioksiidi- päästöjä. Jos hirvieläinkantoja ei nyt leikata, on tulevaisuudessa odotettavissa metsien  jatkuvasta kuusettumisesta johtuvan monimuotoisuuden heikkenemisen seurauksena lajikatoa ja moninaisia seuraustuhoja, jotka lisäävät kasvihuonepäästöjä. Myös metsissä päästöt täytyy saada minimiin.

  Suomen ilmastopaneeli on juuri  päivittänyt Suomen päästötavoitteet. Sen pohjalta ilmastolakia on tarkoitus päivittää niin, että Suomi olisi hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Siihen tarvitaan avuksi myös metsien lisäkasvun mahdollistama hiilinielu.

  Metsät ovat sekä päästölähde että puiden lisäkasvun yhteydessä tapahtuva hiilinielu. Molempiin elementteihin on hirvikannan hoitosuunnitelma pyyntilupamitoituksineen ollut vaikuttamassa negatiivisesti. Syöhän hirvi hyvin usein jalostetut männyn ja koivun taimet, jos joku niitä on uskaltanut viimeisten vuosikymmenten aikana vielä istuttaa. Harrastus on hirviasiassa ollut ohjaamassa metsien käyttöä sekä päästöjä lisäävästi että hiilinieluja heikentävästi.

  Myös kansallisen metsästrategian uusin päivitys olisi tarpeen päivittää samoilla perusteilla kuin hirvikannan hoitosuunnitelmakin.

  Pitää ottaa huomioon, että viimeisessä hirvitarkastuksessa valtiontalouden tarkastusvirasto (2005) piti hirveä yhteiskunnan kannalta vahingollisena eläimenä. Ko. virasto esitti yhdeksi vaihtoehdoksi hirviongelmaan pyyntiluvista luopumista. Se olisi viisasta myös metsänomistajien ja liikenteen kannalta.

 • Visakallo Visakallo

  Heh, tuossa voisi Jean S olla ideaa! Minä voisin puolestani tarjota suoritavalle näin korona-aikaan noutolounaan Suomen eteläisimmällä ABC:llä Karjaalla. Voitaisiin siinä samalla tutustua sen puolen metsänhoidon haasteisiin.

  suorittava porras suorittava porras

  Janne ja Visa kisaa vain keskenään siitä palstasta. En kiilaa väliin.😊 Mamman kanssa ollut vähän muita suunnitelmia eläkepäivien varalle.

  jees h-valta

  Ainakin maastopyöräily kannattaa unohtaa. Voi tulla ammutuksi metsona ”lajilojaalien” metsästäjien toimesta.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  http://www.metsalehti.fi/artikkelit/hirvet-hotkivat-hiilinielua/#23e3039d

  Hirvet, kauriit ja porot hotkivat hiilinielua ja monimuotoisuutta.

  Keskustelun pohjaksi pitäisi nyt saada se hirvieläinten tuhoja koskeva raportti jonka Luke laati.

  Luken pitäisi perustaa eteläiseen Suomeen pahimmalle vhp-alueelle Urjalaan ja pahimmalle hirvialueelle (VS2) aidattuja koealoja.

  Jean S

  Tarkoitatko sellaisia aitauksia, joissa ei ole hirvieläimiä, vai joissa on? Vai lähdetäänkö pyytämään peuroja eräänlaisella rysällä?

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Koealoja joissa ei ole hirvieläinten mahdollista laiduntaa ainakaan koko ajan – näkyy niiden vaikutus kasvillisuuteen.

  mehänpoika

  Kun lukee Metsälehden artikkelin A.Jalkasen linkistä 25.3.2021 11.20 niin näyttäisi siltä, että Hirvikannan hoitosuunnitelma on tarpeen päivittää heti, ottamalla huomioon myös hirvieläinten artikkelissa esiintuodut ilmastolliset haittavaikutukset.

  Muista aiheista keskustelu tällä palstalla on nyt toissijaista. Ihmisten elämä katsotaan tärkeäksi myös Korona-lakia säädettäessä. Hirvi vie elämisen mahdollisuuksia monilta.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  MTK:n painoarvo punnitaan. Maanomistajille vaaditaan lisää painoa hirvitavoitteiden päätöksentekoon (myös vhp:t päätetään samojen toimesta).

  http://www.metsalehti.fi/uutiset/mtk-vaatii-nopeita-muutoksia-hirvitavoitteita-koskevaan-paatoksentekoon/#23e3039d

  Visakallo Visakallo

  Islannissa purkautuu melkein 900 vuotta uinunut tulivuori. Alkavatko nyt Suomen hirviasioiden mannerlaatatkin liikkua samaan aikaan?

  A.Jalkanen A.Jalkanen
Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 206)