Keskustelut Harrastukset Hirvikannan koko syksyn 2017 jahdin jälkeen

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 55)
 • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Näin on ja enemmän olisivat kaataneet, mutta kun ei ollut lupia, hirviä kyllä olis ollut.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  wanhajätkä

  Taneli se pysyy asialinjalla….kunnioitan. Ittellä kiehuu välillä yli.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Wanhajätkä! Asiat asialinjalla! Et tuota täällä ole isommin yli keittänyt.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

   

  jees h-valta

  Pojilla on yösse menny pitkäksi. Mutta asiaa vrk:n ajasta riippumatta.

  suorittava porras suorittava porras

  Tanelin tilukset lienevät Pohjanmaan aluekokonaisuuden piirissä. Siellä lupien käyttöasteet ovat olleet vuosina 2013-17 seuraavat .76,8  ,77,4  ,77,9,  84,9 ja vuonna 2017 85,3. Rannikkopohjanmaan lukemat kahdelta viimevuodelta ovat 77%.

  Kauhajoen lupien käyttöasteet ovat olleet vuosina2013-17

  72,4 ,74,9  ,80,6 , 85,5 ja 100 vuonna 2017

  Vuosi 2017 on siis ollut ensimmäinen , jolloin luvat ovat ”loppuneet kesken”Kauhajoella. Ei kuitenkaan koko alueella, kun keskiarvo näyttää 1,5 lupaa kymmenestä jäneen käyttämättä ja vertailujakson alussa lähes 2,5 lupaa kymmenestä on jäänyt vaille käyttöä, Kauhajoellakin lähes 3.

  wanhajätkä

  Kovin on suoraviivasta suorittavan tilastojenluku. Otetaan sitten koko Suomi alueeksi. Ollaan tavoitekannassa. Mitä sitten jos jossakin ei oo hirviä ja jossakin on viisin tai kymmenkertainen määrä arvioon nähden. Tavoitekanta jonka Riistakeskus on määrännyt neuvostoja vain kuunnellen. Liika on liikaa ja se pitäis viranomaisenkin ymmärtää.

  Keskimäärin pitäs olla hyvä olo jos toinen jalka on jääkylmässä vedessä ja toinen riittävän kuumassa. Saavutetaan tavoitetaso 36,7. Ilmeisesti näin lasketaan prosentteja. hatusta vedetään kantamäärittely ja sitten huomataan jälkeenpäin että hupsis. Päässy pikku virhe tulemaan mutta nämähän on vain yksittäistapauksia. Keskimäärin ollaan tavoitteessa.

  suorittava porras suorittava porras

  Mistähän leinee Lapin väki vetänyt jäävän hirvikannan arvionsa(230 000 yksilöä riistawebin mukaan)? Luke on ilmoittanut vastaavaksi arvioksi hiukan yli 20 000 yksilöä.

  Ilmeisesti porotkin on laskettu mukaan ja 10% lapinlisää päälle. Vuonna 2016 hirvien määrä oli pumsahtanut 8 kertaiseksi edelloseen vuoteen verrattuna ja vuonna 2017 ”enää” kolminkertaiseksi vuoteen 2016 verrattuna. Jos metsästäjät yleisesti ilmoittelevat hirvien jäävän kannan edellä kerrotulla tavalla , ei ole ihme , että metsästyksen ohjailussa on haasteita.

  wanhajätkä

  Inarissa metsästäjät arvioivat 1000 ja luken laskenta osoitti 5000 olevan oikea luku. Todellakin, on se ihmeellistä. Kuivaniemellä toisinpäin. Metsästäjät vuokrasivat kopterin ja videoivat laskennan. Hallinnon laskuihin verrattuna todellinen kanta oli yli kymmenkertainen. Olen seurannut läheltä tätä tempoilua 45 vuotta. Muutaman vuoden välein on tullut uusi systeemi. Aina on hehkutettu että nyt asiat korjaantuu ja kanta- ja verotusarviot tulevat reilaan muutaman vuoden ylimenokauden jälkeen. Kerta toisensa jälkeen heiluri on vaan kasvanut. Ja tulee kasvamaan edelleen. Kiitos riistakeskuksen ja ”neuvoston”….samaa mieltä kun nimismies kuten entinen lautamies.

  Eikö Luke luota edes omaan laskentaansa. No ei. On luottavinaan ja siitäpä tämä heiluriliike johtuu. Haasteita on niin paljon että lupasysteemi on purettava ja kyllä kateus ja luonto hoitaa kannan riittävän alas. Jokin alue varmasti tyhjeneekin. Sitä saa mitä tilaa. Sukupuutto on kuitenkin kaukana.

  Planter Planter

  ”Mistähän leinee Lapin väki vetänyt jäävän hirvikannan arvionsa(230 000 yksilöä riistawebin mukaan)?”

  Riistawebin lukuja ei sentään käytetä viralliseen kannanarviointiin. Olisiko syynä ns. digiloikka, uudet vehkeet, kosketusnäyttö ja leveä sormi.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Suorittava aktiivisesti unohtaa että on sellainenkin käsite kuin ”pankkihirvet”, nehän jäävät ampumatta, eli pienentävät kaatoprosenttia. Ei siis se että kaatoprosentti jää alle 100% merkitse sitä että hirviä ei ole, vaan sitä että niitä syystä tai toisesta ei ole ammuttu.

  Suorittava vetosi siihen että Kauhajoen lähialueilla on kaatoprosentti ollut alle sata. Voin paljastaa sen salaisuuden siellä on, nimiä mainitsematta, muutama seura, jotka katsovat pakastimeen ja sanovat ei enää. Tämä siitäkin huolimatta että esim Kauhajoella on hirvenliha huutokaupoissa ollut kysyntää. Viime syksynä jauhelihan alarajahinta oli 14€/kg.

  Rannikon kaatoprosentit kärsivät tänä vuonna siitä että pyynnin sai alkaa vasta kun hirvet olivat pääsääntöisesti jo lähteneet vaellukselle.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 55)