Keskustelut Harrastukset Hirvikannan koko syksyn 2017 jahdin jälkeen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 55)
 • Korpituvan Taneli

  En tiedä lukumäärää, mutta sorkanjälkiä löytyy kyllä vähän liikaakin.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  harrastelija

  Keskimäärin saattaa ollakin noin, mutta pienempien alueiden tilanne vaihtelee kovasti. Varsinkin talvilaidun alueella hirvitiheys nousee aivan eri lukuihin.

  Planter

  Taas alkoi uutisointi, että hirvikanta pienenee:

  https://www.metsalehti.fi/uutiset/hirvikanta-pieneni/

  Vuosi sitten uutisoitiin Metsälehden paperiversion numerossa 2 , 2.2.2017 ”Saalis kasvoi kanta kutistui. Metsissä liikkuva hirvimäärä lähestyy alhaisinta tasoaan 2000-luvulla.” Aprikoitiin, että kanta asettuu lähelle 80 000 eläintä.

  Juttu näkynee esikatselulla arkiston lehdestä.

  http://extra.epaper.fi/lehti/metsalehti-arkisto/2-2017/138322.html

  Myöhemmin korjattiin, että kanta onkin 91 000  hirveä. (79 000–103 000).

  Nyt kun summaa aloituksessa olevan linkin hirvitietotaulukosta hirvitalouskohtaiset luvut, niin takaisinlaskenta onkin nostanut vuoden 2016 hirvimäärän hiukan yli 100 000 eläimen, samoin 2015 määrä on nousuut 100 000 eläimeen.

  Kun uudessa uutisessa mainitaan, että hirvimäärä on pienentynyt 11-12% prosenttia ja on nyt 88 000, nähdään siitäkin, että vuoden 2016 määrä on noussut 100 000:een, eikä ollutkaan 91 000. Vuodessa on löytynyt kahden korjauksen jälkeen 20 000 hirveä lisää.

  Takaisinlaskennan jälkeen myös 2017 määrä tulee nousemaan yli 100 000 eläimeen, joten määrä ei pienene.

  Tällainen uutisointi  johtaa siihen, että tulee mielikuva, että hirvimäärä olisi laskenut ja lupia anotaan / myönnetään vähemmän ja hirvikanta kasvaa entisestään.

  Korpituvan Taneli

  En tiedä kuinka päin pitää laskia, mutta lisääntynyt se kanta on vuosi vuodelta.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  jees h-valta

  Kyllähän tuo maastossa nähtävissä on että lisääntyy. Mutta kun siellä vain ei jahdin välillä näy yhtään hirvestäjää sitä havainnointia tekemässä. Tuskin haluavatkaan kun ei ole tarkoituskaan alkaa totuutta kertoilemaan.

  suorittava porras

  Hirvikannan kehitys näkyy aavaajan linkistä hirvitalousalueittain vuoteen 2000 asti . Sieltä voi tarkistaa kehityksen suunnan.

  Keski-Suomen alueuutisissa oli äsken metsästäjäporukoiden ukkoutumista käsittelevä uutinen. Totesivat , että väki vähenee ja voimat ehtyy. Uutispätkästä voi päätellä , että hirvikannan hallinta on paikoin vakavasti uhattuna ,ellei uutta voimaa saada innostumaan lajista. 5-6:n vanhan miehen porukat eivät ihmeisiin pysty .

  Metsäkupsa

  Ei ole pelkoa,että olisi metsästäneet sukupuuton partaalle ,EI UHANALAISTEN eläinten listalle pääse.Täällä päin vahva hirvikanta,leimaukset metsissä lisääntyneet.Ovat kai ajan hermolla,leimikoita tehtaat tarttee,kun täysillä myllyt pyörii.

  Berza

  Ehken Jessen kannattaa hakeutua siihen hirviporukkaan,voisit vaikuttaa täten metsästykseen. Valioluokan ampujana sarjatuliaseella romauttelisit hirvet mailtasi.:)

  jees h-valta

  En vielä kerkeä sellaiseen loputtomaan urakkaan mutta jos Metsälehden ja Maaseudun Tulevaisuuden uutisointiin ottaisi vuosittaisen takamatkan nii alkaisi ehkä kummastuttaa kun joka vuosi on uutisoitu kannan pienenemisestä vaikka todellisuus on pahenevaa laatua. Näiden uutisten mukaanhan hirvet olisi pitäneet loppua jo ajat sitten. Kuinka kauan tätä valleuutisointia saa jatkaa kun nyt ollaan niin tarkkoja tuosta mediavaikuttamisesta ja juuri valeuutisoinneista.

  suorittava porras

  Eihän tässä mistään valeuutisoinnista ole kyse . Metsästäjät ilmoittavat , minkä arvioivat jääväksi kannaksi ja LUKE korjaa lukuja (aina ylöspäin), jos arvio on muut tekijät huomioon ottaen pielessä. Lähimmäs totuutta päästään vasta kolmen vuoden kuluttua arviosta kehitystä seuraamalla . Voihan silläkin olla vaikutusta havaintojen määrään , kun silmäpareja on vähemmän ja yhä useampi niistä pääsee vain nuotiolle asti, harvempi peremmälle metsän uumeniin. Tyhjenneiltä kyliltäkään ei kantaudu enää viestejä hirvien liikkeistä entiseen malliin . Hirvien liikkeitä surailevat vain tyhjät ikkunat.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 55)