Keskustelut Metsänhoito Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

Esillä 10 vastausta, 831 - 840 (kaikkiaan 853)
 • Hirvituhot: Koivua ja mäntyä ei uskalla istuttaa, isojakin havupuita kalutaan

  Tuollaisen otsikon (savon sanomat 15.10.2015) alla entinen Pohjois-Savon metsäkeskuksen metsätalouspäällikkö tenho hynönen kertoo omista kokemuksistaan.

  Hynönen seisoo kuvassa hirvien runtelemassa luokkaa viisi (5) metriä olevassa koivuntaimikossa kotipaikkansa lähellä leppävirran niinimäessä ja sanoo:
  ”Koivun ja männyn viljely on liian riskialtista, jopa mahdotonta.
  Ajattelin, että jospa melko vilkasliikenteisen kylätien varrella pärjäisi hirvinauhoilla, karhunkuvilla ja hajusteilla, mutta ei niistä tunnu olevan hyötyä. Ainoa toimiva keino taitaa olla luoti”.

  Hynösen mielestä kaatolupia hallinnoiva Suomen riistakeskus on epäonnistunut hirvikannan säätelyssä, kun metsätuhojen laajuutta ei ole otettu huomioon.
  ”Valtakunnan metsien inventointituloksissa on selvästi osoitettu, että mänty- ja koivutaimikoiden huonoon tilaan merkittävin syy on liian suuri hirvikanta. Mielelläni istuttaisin myös koivua ja mäntyä, mutta hirvien takia on pakko istuttaa kuusta, vaikka maapohja olisi liian vähäravinteinen. Männyn- ja koivunviljely on lähes toivotonta ja mahdotonta”.

  Edes varttuneemmat havupuut eivät saa olla rauhassa. Hynönen kertoo merkanneensa viime syksynä ja talvena maalilla yli tuhat kuusta, joita hirvet olivat kalunneet hampaillaan. Kun vauriokohta kasvaa umpeen, puu voi olla päältä siisti, mutta sisältä laho tai muuten kelvoton tukiksi. ”Tähän on kiinnitetty liian vähän huomiota. Puiden koloaminen on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt. Siitä aiheutuu suuret tappiot metsänomistajille”.

 • jees h-valta

  Villikoirat tekee aivan yhtä pahaa jälkeä metsästyskoirille. Kuten koirasudetkin.

  Lenkopetäjä

  Mitkä ihimeen villikoirat?

  Kuitupuunkasvattaja

  Arton kertoma koirien menetys susille on tosiasiaa Suomessa, Jostain syystä vihervasemmistolaiset ovat asiasta vahingoniloisia. Haluavat myös estää, ettei koiravahinkoja korvata valtion varoista.

  Ylisuuri hirvikanta on este monimuotoiselle metsätaloudelle. Ylisuuri hirvikanta on myös este järkevälle metsätaloudelle.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Joku kirjoittaa tänään MT:ssä mielipideosastolla, että hirvikantatavoite ei saa olla susireviirillä korkeampi. Juttu jää minulta maksumuurin taakse, voisiko joku kertoa mistä on kyse?

  kim1

  Onko kukaan huolestunut?..  kuinka maannousema riski kasvaa,kun sorkkaeläimiä käyskentelee metsissä riittävän paljon…

  puunhalaaja

  Joku kyseli villikoirista: https://yle.fi/uutiset/3-10651577 On näitä muuallakin Suomessa tuhoja tekemässä.

  Lenkopetäjä

  No eipä maha olla.

  arto

  Meillä päin susia oikeita valtavan paljon laumoissa ja yksinäisiä. Viime viikonlopulla mönkijä reissulla näkyi jälkiä paljon. Havulinnun aloitukseen eräpoliisit tuli vahtaamaan ettei sudet häviä.

  puunhalaaja

  No eipä maha olla.

  Lenkopetäjä, mun moka sanavalinnoissa. Olisi pitänyt sanoa, että villeinä/vapaina juoksevat koirat raatelevat kotieläimiä  ympäri Suomea.

  jees h-valta

  Jos Lenkopetäjällä tuossa on noin kova pätemisen tarve että pitää sanamuodoistakin saivarrella niin jopas onkin pätsky poika. Koira kuin koira, aina yhtä vaarallinen kun pääsee vapaaksi.

Esillä 10 vastausta, 831 - 840 (kaikkiaan 853)