Keskustelut Metsänomistus Holtittoman sorkkaeläinlaidunnuksen syyt ja seuraukset

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 152)
  • Holtittoman sorkkaeläinlaidunnuksen syyt ja seuraukset

    Metsäekosysteemimme sietokykyyn nähden kymmenkertainen sorkkaeläinkanta on valikoivalla laidunnuksellaan aiheuttanut itseään ruokkivan kierteen.

    Hitaasti hajoava kuusen hapan neulaskarike on lisääntynyt ja emäksinen maan viljavuutta lisäävä lehtipuiden karike vähentynyt.

    Maaperän ravinnekierto on hidastunut, maaperä on köyhtynyt; viljavaan maaperään sopeutuneet lajit joutuvat väistymään ravinneköyhän maaperän lajien tieltä.

    Der Steppenwolf

  • Metsuri motokuski

    Joo. En minäkään ole kuullut että liiasta valosta olis ongelmaa. Ehkä enemmänkin varjosta tai maapohjan soveltuvuudesta.

    mehänpoika

    Metsuri motokuskille:
    Pellonlaitapetäjät tai tienvarsipuut ovat taimesta lähtien saaneet valoa joka puolelta. On niihin haitta-aineitakin kertynyt vaikka ei olisi tarvinnutkaan. Laatu niissä on mitä on.

    Sopiva varjostus olisi laatumännyn kasvatuksen kannalta eduksi, mutta haitta-aineita ei niin paljon kaikkiin taimiin kehity. Laatua ajatellen ylitiheänä pidetty männyntaimikkokin voi vielä 5-6 metrisenä mennä pilalle, koska sivuoksiin ja runkojen kuoreen ei haitta-aineita ole pystynyt valon puutteessa muodostumaan.

    Runsas hirvikanta ja laatumännyn kasvatus eivät mielestäni millään menetelmällä ole yhteensovitettavissa. Töitä saa tehdä monta kertaa, mutta lopputulos 15-20 vuoden kuluttua hirvien hampaissa voi olla enemmän tai vähemmän runkovikainen metsän alku.

    6 m3 6 m3

    Mita toi mehanpoika hourii? Taalla manty on jo 15 vuotiaana karannut hirven ulottumattomiin. Ehkapa tuo on kuusettajien kasitys asiasta?

    mehänpoika

    6 m3:lle:
    Kyllä hirvi kuorii varjossa aiemmin kasvaneet männyn silotyvet vielä 7 metrisenäkin. Havuihin kun ei enemmälti enää yllä.

    jees h-valta

    Olen Glata pitänyt jopa asiaa hiukan tuntevana mutta tuo ettei varjossa löydy laatua männystä ja koivusta?
    Mistäs ne parhaat koivun tyvitukit yleensä löytyykään?
    Mänty mielestäni aivan yhtä selkeä ahdistettava nuoruusikänsä.

    Gla Gla

    Varjossa kasvaa väärärunkoisia koivuja ja mäntyjä. Suoraa tulee tasarakenteisesta metsästä, jossa puut saa vapaasti kasvaa. Oksat hoituu ennenkaikkea taimivaiheessa sopivalla tiheydellä. Myöhemmin on enää turha tiheydellä oksia kurittaa.

    Puun takaa

    Puun oksaisuus ja muukin laatu johtuu enemmänkin perintötekijöistä kuin ympäristötekijöistä.
    Tämän voi jokainen todeta käymällä esim. energiapuu- tai ensiharvennusta odottavassa männiköstä tai koivikosta.
    Samoissa kasvuolosuhteissa on vierekkäin täysiä räkäpuita ja laadultaan jopa huippuyksilöitä.
    Eikös se vähän samaa ole meillä ihmisilläkin?

    jees h-valta

    Koivun parhaat valiotyvet löytyvät sekametsistä ja eipä niissä edes pienet mutkat taida pahemmin haitata. Ja mäntykin kasvaa kyllä ahdistettuna suorassa jos varhaisperkaus on hoidettu. Gla alkaa pikkuhiljaa seota omiin väittämiinsä. Tosin onko mielipidepalstalla tietenkään sekään pahasta.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Gla sanoo, varjossa kasvaa väärärunkoisia koivuja ja mäntyjä. Eihän ne kasva, vaan sinnittelevät juuri ja juuri hengissä.

    Gla Gla

    Voihan koivun ja männyn varjossa kasvamista noinkin kuvata, vaikka asia tietysti riippuu valoisuuden määrästä. Eihän kuusikaan varjossa mihinkään kasva. Skaala on siis laaja.

    Minun käsitykseeni laatutyvestä ei mahdu pienet mutkat. Luulen, että ostajat ovat samaa mieltä. Tässä ehkä syy, miksi mielipide Jessen kanssa menee noin paljon ristiin.

    Sekametsässä puita voi ja kannattaa kasvattaa monestakin syystä. Käytännössä mänty on tietyissä tilanteissa poikkeus, mutta sehän vahvistaa säännön.

    Edellä mainitsin tasarakenteisesta metsästä, joka määrittelee puustoa eri kriteerillä kuin sekametsä.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 152)