Keskustelut Metsänomistus Holtittoman sorkkaeläinlaidunnuksen syyt ja seuraukset

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 152)
  • Holtittoman sorkkaeläinlaidunnuksen syyt ja seuraukset

    Metsäekosysteemimme sietokykyyn nähden kymmenkertainen sorkkaeläinkanta on valikoivalla laidunnuksellaan aiheuttanut itseään ruokkivan kierteen.

    Hitaasti hajoava kuusen hapan neulaskarike on lisääntynyt ja emäksinen maan viljavuutta lisäävä lehtipuiden karike vähentynyt.

    Maaperän ravinnekierto on hidastunut, maaperä on köyhtynyt; viljavaan maaperään sopeutuneet lajit joutuvat väistymään ravinneköyhän maaperän lajien tieltä.

    Der Steppenwolf

  • jees h-valta

    Nyt olisikin se ”yhdeksäs hetki” alkaa lehtipuu-uudistajaksi vanhojen kuusikoiden tyvilahoa torjumaan. Eikä se ötökkäpuoleltakaan huono ajatus olisi. Mielestäni tällä hetkellä hirvielämä on kohtuu-uomissa ja asiaton liioittelu tarpeetonta.
    Ainoastaan talvehtimiskolkat on eri juttu.

    suorittava porras suorittava porras

    Kyllä tuntuu tuottavan suuria vaikeuksia eräille tunnustaa , että hirviä alkaa olla vähemmän kuin 20 vuotta sitten . Hirvi-invaasio oli ja meni .

    Metsästäjät alkoivat vähentää paisunutta hirvikantaa huomattavasti ennen , kuin keskiverto mo tajusi , että vahinkoja on syntynyt ja elukoita on liikaa. Tuntuukin aika merkilliseltä tuo nykyinen vahinkovouhotus , kun kannan ollessa suurimmillaan vahinkoilmoituksia ei tehty merkittävässä määrin . Nyt sitten vaaditaan metsästäjien päitä vadille ja hirviä lahdattavaksi viimeistä elukkaa myöten , kun virhe on korjattu ja eläinmäärä puolitettu…… no taisihan tosiaan vielä viime vuosikymmenellä joku ”japsi” piileskellä viidakossa kuvitellen , että toinen maailmansota on vielä käynnissä…sallittakoon siis Anttoonin elää uskossan , kun ”(hirvi)sodan” päättymisestä on vasta muutama vuosi aikaa.
    PS . Tämä ei ole kusetusta!

    Gla Gla

    Suorittava porras: ”..vielä vähän tilastoista…
    Hirvikolareiden määrä on vähentynyt 61% ”ennätysvuodesta” 2001 . Muutos on 3034 kolarista 1195:een epätoivottuun kohtaamiseen hirven kanssa .
    Vuoden 2011 kolarimäärä oli alhaisin sitten vuoden 1993 .”

    Entä sitten? Saavutetaanko ennätysvuoteen vertaamisella jotain?
    Kanta on ollut laskussa huippuvuosien jälkeen, mutta on edelleen varsin iso ja aiheuttaa paljon vahinkoa. Yhteiskunnassa asioilla on taipumus kehittyä ja kun tartuit liikenneonnettomuustilastoon, katsotaanpa yleistä kehitystä. Vuonna 1993 kuoli liikenteessä 484 henkeä, vuonna 2010 vajaa 300. Vuoden -93 liikennesuorite oli n. 42 mrd ajoneuvo-km, vuonna 2010 n. 54 mrd. Se, että nykyään tapahtuu 29 % suuremmasta liikennesuoritteesta huolimatta saman verran hirvikolareita kuin 20 vuotta sitten, ei ole mikään kehumisen arvoinen saavutus. Etenkin, kun Valtioneuvosto on asettanut periaatepäätöksessään 9.3.2001 tavoitteeksi, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä. Tämän päätöksen tueksi on tehty mm. ohjelma ”Tieliikenteen turvallisuus 2006-2010”, jossa mainittujen toimenpiteiden avulla tavoite pyritään saavuttamaan. Yhden toimenpiteen mukaan tulee ”hirvieläinkanta pitää suunnitelmallisesti niin pienenä kuin luonnon kannalta on mahdollista.” Vastuu tästä on määritelty Maa- ja metsätalousministeriölle. Ei vaan ole lähelläkään, että tuo tavoite olisi toteutunut. Ainakin minun näkemäni asiantuntijoiden antamat arviot kestävästä minimikannasta liikkuvat 40 000 ja 60 000 välillä, ei 100 000 suuruusluokassa, johon tuona aikana on päästy. Mikään ei viittaa siihen, että edes halua tavoitteen mukaiseen kannan laskuun olisi ollut.

    Gla Gla

    Suorittava porras: ” Näitä taustoja vasten tarkasteltuna vuoden 2005 vahinkotilastot ja valtakunnan metsien inventointitulosten käyttäminen hirvikannan määrän ohjailuun on pahasti jälkijättöistä .”

    Vuoden 2005 vahinkotilastoja ei käytetä hirvikannan määrän ohjailuun, ja tuskin kukaan onkaan väittänyt käytettävän. Vuoden 2005 raportti toi julki ne ongelmat, joita hirvikannan määrän ohjailuun liittyy.

    Suorittava porras: ” Jos hirviä on puolta vähemmän , kuin huippuvuosina , on enemmän kuin todennäköistä , että vahingotkin ovat puolittuneet.”

    Kyse onkin siitä, että vastaako nykyinen vahinkotaso metsästyslaissakin mainittua vaatimusta kohtuullisuudesta. Edelleen, huippuvuoden puolittaminen ei ole mikään referenssi. Logiikka pettää pahemman kerran, jos nykytilaa ei verrata tavoitteeseen, vaan pahimpaan epäonnistumiseen.

    Suorittava porras: ” Kyllä tuntuu tuottavan suuria vaikeuksia eräille tunnustaa , että hirviä alkaa olla vähemmän kuin 20 vuotta sitten . Hirvi-invaasio oli ja meni .”

    Minulle ainakin tuottaa suuria vaikeuksia tunnustaa tuollaista asiaa. Liikenneturvan hirvionnettomuuksia käsittelevän julkaisun sivun 4 kuvan 2 mukaan kanta on nykyään n. 20 000 yksilöä suurempi kuin 20 vuotta sitten.

    Suorittava porras: ” Metsästäjät alkoivat vähentää paisunutta hirvikantaa huomattavasti ennen , kuin keskiverto mo tajusi , että vahinkoja on syntynyt ja elukoita on liikaa.”

    Huono kommentti. Hirvikanta paisui ennätyksellisen suureksi, ennen kuin keskivertometsästäjä tajusi tilannetta. Jos sinun kommenttisi pitää tältä osin paikkaansa, metsästäjien suorittama hirvikannan arviointihan petti pahemman kerran.

    Suorittava porras: ” sallittakoon siis Anttoonin elää uskossan , kun ”(hirvi)sodan” päättymisestä on vasta muutama vuosi aikaa.”

    Kuka on julistanut ”hirvisodan” päättyneeksi?

    mehänpoika

    Epäuskottavaa selittelyä nimimerkki ”suorittava portaan” mielipiteet tämän otsikon alla. Hänelle haluaisin sanoa, että metsien taimikkotuhot ja maanteiden hirviturmat eivät ole hirvien syytä vaan liian vähän pyyntilupia hakeneiden hirviporukoiden eli lopulta metsästäjien itsensä aiheuttamia.

    Todisteeksi käynee monet hirvivahinkotutkimustulokset joista selviää, että metsävahinkojen ja hirvikolareiden määrä korreloi melko tarkkaan hirvien määrän kanssa. Jos valtakunnassa olisi vain yksi hirvi, olisi hyvin epätodennäköistä että hirvivahinkoja ilmenisi.

    Käytännössä hirviporukat hirvenpyyntilupia anoessaan määräävät taimikoiden hirvivahinkojen määrän ja kuolleiden ja loukkaantumisten määrän liikenteessä. Selittelyksi ei riitä, että vahingot ovat vähentyneet edelliseen tai muuhun vuoteen verrattuna.

    Myös tänä päivänä merkitään metsänkäyttöilmoitukseen kuusenistutusketju uudistamisketjuksi nimenomaan odotettavissa olevia hirvivahinkoja peläten. Edullisin maapohjan mukainen puulajivalinta voisi kuitenkin olla joko mänty tai rauduskoivu.

    Nykytilanne tällä hetkellä on todella surkea puulajivalinnan ja uudistamisketjun osalta. Kaikki yksinomaan hirviporukoiden syytä, kun heidän hirvikannan kurissapitolupauksiinsa ei ole ollut koskaan luottamista.

    Suomen metsät jatkavat kuusettumistaan juurikäävästä ja kirjanpainajatuholaisesta huolimatta. Kuusi on myös ehkä arin puulajimme kovasti lisääntyneille myrskytuulille ja niiden seurannaistuhoille.

    suorittava porras suorittava porras

    Hirvikannan paisumien yhtäkkiä yllättävän suureksi ei välttämättä johtunut lainkaan metsästäjistä . Tutkijat ovat jälkikäteen tunnustaneet , että toimivia laskentamalleja hirvikannan kehityksen ennustamiseksi ei ollut . Sapluuna ei yksinkertaisesti toiminut kannan vomakkaimman kasvun aikana . Metsänomistajien passivoituminen omaisuutensa hoidon suhteen heitti vielä lisää bensaa liekkeihin.

    Metsien yleisen peitteisyyden lisääntyminen oli vaikeuttamassa omalta osltaan hirvikannan arviointia . Peitteiset alueet jäivät luonnollisesti aktiivisemman metsästyksen ulkopuolelle jo pelkästään turvallisuus – ja eläinsuojelullisista syistä ( haavoittamisriski) .

    Jokainen vähänkin hirvien elintapoja tunteva tietää , että eläin viihtyy parhaiten suojaisilla ruokamailla. Suosikkipaikkoja ovatkin autiotilat , joiden pellot kasvavat edelleenkin vähän heinää ja ojat runsaasti vesakkoa . Jos viereen osuu hoitoa vaille jäänyt uudistusaala , ovat olosuhteet optimaaliset hirven kannalta . Syrjäinen sijainti , umpeen kasvava tie tilalle ja tien päässä järeällä lukolla varustettu puomi varmistavat hirvile täysin riskittömän elinympäristön . Metsästyskielto alueella kruunaa kaiken .
    Nämä tosiasiat on syytä pitää mielessä , jos arvostellaan pelkästään metsästäjiä hirviongelmista .

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Suorittava porsas voisi lukea aloitukseni hieman tarkemmin:

    Metsäekosysteemimme sietokykyyn nähden KYMMENKERTAINEN sorkkaeläinkanta…

    Sietokyvystä on kysymys. Näin EI voi jatkua.

    suorittava porras suorittava porras

    Mehtäpojalle tiedoksi , että viime vuonna pitäjän hirviluvista pystyttiin hyödyntämään ainoastaan 80% , mutta siitä huolimatta lupia haettiin tänä vuonna 20% viime vuotista enemmän. Lupia on siis haettu varmasti vähintäänkin riittävästi .
    Hirvi ei ole enää este edullisemmalle puulajivalinnalle suurimmassa osassa maatamme . Viimeisimmilläkin ongelma-alueilla ollaan pääsemässä toivottuun lopputulokseen tehostetun pyynnin ansiosta. Hirvi ei ole enää taimikon kehityksen riskitekijä . Hoitamattomuus sitävastoin muodostaa kasvavan uhkan metsiemme tulevaisuudelle.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Sen toivotun lopputuloksen ovat kyllä määritelleet prosenttijengiläiset (2%) ihan itse, päälobbarinaan kaikkien aikojen röyhkein ja häikäilemättömin solutus, lauri kontro, joka on onnistuttu tunkemaan puuntuottajajärjestön tiedonantajan päätoimittajaksi.

    Pähkäilijä

    Suorittava porras kirjoitti

    >Mikäli uudistustoimet on tehty asiallisesti , taimikko kasvaa kovaa
    >vauhtia hirvien ulottumattomiin. Toisaalta hirviä ei kiinnosta lainkaan
    >suojaton alle 2000 taimen tiheydessä kasvava uudistusala.

    Meilläpäin hirvet kävivät viime talvena ruokailemassa 1500 tiheydessä olevassa rauduskoivikkotaimikossa, hyvin tiheäään oli ristiinrastiin kävelty ja viimeinen vuosikasvu pistelty poskeen ainakin joka kolmannesta/neljännestä latvasta…

    Pohjalla näyttää olevan muuta lehti/havupuuta nousemassa sen verran koivujen alla etten enää ala toista kertaa alaa uudistamaan, tulkoot mitä tulkoot. Ala ei onneksi ole kun hehtaarin verran.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 152)