Keskustelut Metsänhoito Hybridihaapa

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 100)
 • Hybridihaapa

  Onkohan tuosta hybridihaavasta tullu nykyään uusia klooneja vai vieläköhän tarjoavat vanhoja 70-lukulaisia? Jos alkaisi savusaunahirsiä pojalle kasvattaa. Etelänpänä kasvattelevat jo nopeista puista pawloniaa. On muuten komeita peltoja. Ei vain suomaliassa menesty kun Keski-Eurooppakin on jo rajoilla.

 • kiipiä

  Jätän hyviä haapakasvuja etenkin nuorten kuusimetsien sekaan samoin leppiä (joita olen karsinut viiteen metriin) ja pihlajaa että raitaa. Pieni kanalintu Pyy ilmestyy heti alueelle kun kuusimetsä tarjoaa riittävästi suojaa. Leppä ja koivu Pyyn ruokapuita talvella.  Sopivasti kun jättää kyseisiä lehtipuita kuusikon sekaan tarjoaa hyönteisille, linnuille ja nisäkkäillä elinympäristöä eikä metsän tuotto kärsi, päin vastoin esimerkiksi leppä tuottaa typpeä kuusen käyttöön. Raita keväällä kukkiessaan ensimmäinen sokereita tuottava kasvi mesipistiäisille ja perhosille.

  Puuki

  Jos polttopuulle on tarvetta niin kannattaa leppääkin jopa viljellä kuusen kasvatukset jälkeen juurikääpä-alueilla varsinkin. Kunnon lepikko lisää ~ 60 -160 kg/ha  typpeä vuodessa. Kasvunopeus 0- 25 vuotiaana sillä on paras kotimaisista puulajeista. Muutenkin jo ed. mainittujen monimuotoisuus-seikkojenkin takia tärkeä puulaji.

  Haapa sopii hirsirakennuksien tekoonkin. Voihan niitäkin veistää tai sahata norm. pelkkahirsiksi. Se etu haavalla on havupuihin, että ei tarvitse välttämättä mitään pintakäsittelyä .

   

   

  Visakallo Visakallo

  Terveelle haapatukille tuo 45 euroa on ihan käypä hinta. Se toki edellyttää, että tukkeja löytyy yhteensä enemmän kuin muutama pölli. Mhy:t keräävät yhteen pienempiä eriä, jolloin mottihinta saadaan nousemaan kelvolliselle tasolle.

  jees h-valta

  Kyllä se tukkikin siitä haavasta sitten syynätään. Luvannut on. Meinaan M-G:in ostaja esim.

  oppipoika

  Itse en Haapaa istuttaisi vaikka maksettaisiin. Ei ole kuin harmia koko puusta houkuttelee hirviä menet kaatamaan ilman pukitusta niin on puolen hehtaarin haavikko tiedossa sitten tulee liitoorava ja saa hakata mitään. Eroon pitää pyrkiä koko puusta

  pitkät neulaset pitkät neulaset

  Syksyllä ostin 30 vuotta sitten sahattua haapalankkua . 9×3 tuumasia kookkaimmat. Laitan erään vanhan aitan eteen uudet portaat ja terassintapaista. Saa siinä olla käsittelemättömänä. Ei keiku jalan alla.

  Joutuu varmasti esiporaamaan pienen reiän 8 tuumaiselle naulalle. Kaksi

  kertaa kiinnitettävän puun vahvuus eli 22,5 cm pitäisi naulat olla, mutta jos vähän poikkeaisivat ohjeesta kun sattuu tuommoisia olemaan hyllyssä.

  Sepän tekemiähän ne pitäs olla, mutta…..

  Timppa

  Kyllä sen haapatukin markkinointi on tosi vaikeaa.  Meidän pitäjässä joku tekee haavasta erilaisia tuotteita.   Oli syntynyt pieni haapametsä kaatuneen suuren haavan juurivesoista.  Sitä piti harventaa. Soitin, että kiinnostaako, jos hakkuun yhteydessä tuodaan pölkyt tien varteen.  Kaveri sanoi, että ovat taitaneet kasvaa liian nopeasti.  Ei edes käynyt katsomassa.  Olisi pitänyt  olla hitaasti kasvanutta ja ehjää haapatukkia.  Aika haasteellinen yhtälö.  Niinpä menivät harvennushaavat kuiduksi.  Alue jätettiin maisemapuuryhmäksi.  Yhteen haapaan teki palokärki kotinsa.

  Isot haavat ovat toki hyviä jättöpuita.  Niitä minäkin jätän.  Usein kuitenkin pyrkivät kaatumaan.  Kerrankin vedin nauhat ”suojele, säästä”  haavan ympäri.  Seuraava kunnon myrsky kaatoi.  Onneksi meillä hirvet syövät haavanvesat polvenkorkuisina, joten ei haapojen kaatumisen jälkeen syntyneistä vesoista haittaakaan ole.

  Visakallo Visakallo

  Isot haavat ovat erinomaisia jättöpuita, mutta vain tapettuina. Lehdettöminä ne pysyvät pystyssä, kunnes lopulta lahoavat kaatuvat maahan. Se on sitten makuasia miten sen tappamisen kukakin tekee. Minun menetelmäni kyllä tiedätte!

  Jätkä

  Haapa on kyllä samanlaista puuta kuin koivukin, eli mitä nopeammin kasvaa, sitä parempi laatu.

  Jos minä tekisin haapatukista hirsiseinää, se olisi pyöreää hirttä ilman sorvaamista. Jos halutaan, että haapa ei kuivuessaan vääntyile, se pitäisi makuuttaa heinäpellossa kesän yli. Syksyllä sitten alettaisiin työstämään ja ennen seinään laittoa sen pitäisi saada kuivua. Halkemajohde kannattaisi sahata hirren ”selkään” ennen kuin halkeama syntyy itsestään.

   

  pitkät neulaset pitkät neulaset

  Savusauna on tuossa rannassa. Tehty haapapelkasta. Leppää polttopuiksi.

  Siellä on hyvä pestä syntistä nahkaa. Välillä pieksää koivunoksilla ja kun herpaantuu niin hypätä järveen hakemaan uutta intoa.

  Nestetasapaino täytyy pitää kohdillaan ettei vaan kuivu rusinaksi.

  Ulos nuotio tuomaan tunnelmaa.

  Kyllä puusta vaan saa …..

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 100)