Keskustelut Metsänhoito Hybridihaapa

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 100)
 • Hybridihaapa

  Onkohan tuosta hybridihaavasta tullu nykyään uusia klooneja vai vieläköhän tarjoavat vanhoja 70-lukulaisia? Jos alkaisi savusaunahirsiä pojalle kasvattaa. Etelänpänä kasvattelevat jo nopeista puista pawloniaa. On muuten komeita peltoja. Ei vain suomaliassa menesty kun Keski-Eurooppakin on jo rajoilla.

 • jees h-valta

  Miten nyt ”vähäarvoisesta roskapuusta” voisit arkkusi teettää Toloppa? Mielestäni edes tuo sinun hintasi, HUOM: SINUN, ei ole huono mutta hankintana en ole edes kysellyt enkä kysele. Mutta kun ottaa kasvunopeuden huomioon on aina tuokin hinta kaikille muille kuitulajikkeille kilpailukykyinen.

  Tolopainen

  Minä niin ihmettelen  tuota sinun positiivisuuttasi tuon haavan suhteen. Perustuuko se johonkin vai onko pelkkää selittelyä, kun tuli pää kolautettua haavan kylkeen.

  Kipi Kipi

  Tässä muuten yksi jalostaja Länsi-Suomesta jonka kanssa kävin keskusteluja muutama vuosi sitten haapasaunasta. Ehti jäämään eläkkeelle kanssa. Nettisivut ovat näköjään vieläkin auki: http://www.salonhaapajaloste.fi. Ymmärsin että oli kokenut tekijä ja muistaakseni kertoi että paras metodi on tehdä vain muutama kuukausi vanhasta tavarasta hirsikehikot jolloin työstettävyys on hyvä. Ammattitaidolla tehdyillä salvoksilla, tapituksilla ja muilla jäykistävillä rakenteilla ilmeisesti pysyy vääntelyt kurissa. Kysymääni saunaan laskettiin tarpeiksi nuppikuorma haapatukkia, pisimpien ollessa 7m, piilutetun pelkan vahvuus oli 150mm ja muuttuva korko.

  Virosta löytyy todella paljon vanhaa käsityötaitoa ja haapa- ja muuta hirsiosaamista. Jostain luin että melkein kaikki suomessa käytettävä haapa tuodaan Virosta. Nopeakasvuinen kotimainen puu ja tässä ketjussa esitetyt hinnatkin ok. Onko se vaan koko logistisen ketjun ja kasvattajien puute isossa kuvassa syynä tuontiin. Virossa kuutiohinnat eivät ole niin pieniä kuin voisi ajatella.

   

  (edit. hybridihaapa siis vain puoliksi kotimainen)

  jees h-valta

  No joo. Hybridihaavan turmioksi, ainakin Metsäliiton vanhan innokkuuden muistaen, on sertifioinnin vaatimus kotimaisten puulajien käytöstä. Siksi muutin viljelyn rauduskoivun suuntaan. Ei kauhean paljon jää haavan kasvun nopeudesta mutta kyllähän olisin h-haapaa jatkanut ilman yhteistyökumppanin kielteistä suhtautumista. Mutta aika saattaa muutua ja tarpeet enkä sinällään aio unohtaa haapaa edelleenkään. Saatan jopa itse jonkinverrran hommata taimia Taimi-Tyllilästä jatkossa.

  Tolopainen

  Tuleepa vähän iso sauna jos nuppikuorma tarvitaan haapoja. Meikäläisen sorvatut saunahirret, veivät tilaa ehkä kahdeksan kuutiota.

  Pihkakintas

  Näin se on,  Kipi. Asiaa. Ja se ketju on valitettavasti katki joka lenkinvälistä. Jos on tukkeja, ei ole ostajaa. Jos tarvii tukkeja, mistä niitä silloin löytää.  Jos rakennuttaisi talon ja tukit on, ei ole tekijää.

  Koko klusterille peiliinkattomisen paikka. Tsemppiä haapapioneereille!

   

  Jätkä

  Kylläpä haapatukkia löytyy Suomestakin. MHY:n porukat tietää kyllä oman reviirinsä erikoispuutkin, samoin haapaa sahaavat sirkkelisahurit ovat vahvasti hajulla paikoista, mistä haapaa löytyy.

  Harjavallassakin on yksi Haavankasvattaja, joka varmasti pikku suostuttelulla möisi valikoitua tyvipölkkyä piirustusten mukaisilla mitoilla.

  Hirsirakentamisen perinnetaitojen levittäjänä, meilläkin on ollut yksi hirsirakentaja, joka pestattiin Viroon kouluttamaan hirrenveistäjiä paikallisista nuorista miehistä. Kertoi, että ei niistä ainutkaan pärjää Suomalaisille veistäjille, joita hän on täällä kouluttanut ja työllistänytkin.

  Apli

  Luonnon takia muutama haapa hyvä olla hehtaarilla, jos lähtee leviää kaataa maahan pupuille ja hirville. Ja onhan vanhat isot haavat komeita puita.

  jees h-valta

  Onhan niitä mukava olla tuhatkunta hehtaarilla. Muut puut lisäksi. Ja jätkäkin kerrankin oikeilla jäljillä. Haavikkoon jäljet vielä helposti johtavat. Toivottavasti lihavan rahamassin kera. Sopivan, rinnankorkeushalkaisijaltaan noin +parikymmensenttisen haavan kappalehinta voisi olla jotain parinkympin luokkaa. Siitä saa silloin ainakin pari hyvänpituista, vahvuudeltaan lähes valmista pyöröhirttä. Minä tietysti pidätän itselläni oikeuden latvukseen (poltinrankaa). Puutkin saa itse valita, mutta mielellään harvennustyyppisesti ettei tule isoja turhakeaukkoja.

  Jätkä

  Varsinkin pyöröhirsirakentaja käyttää mielellään lähes saman vahvuisia hirsiä. Jos tehdään ”Villillä nurkalla”, saa tyvilaajentumatkin aseteltua kivasti niin, ettei niitä tarvitse katkaista tai vuolla pois.

  Haapahirrestä komea sauna. Kohta kumoon ja kun kuori sulaa nyljetään kuori pois. ei vuolla. Sitten pölkyt aluspuille päivettymään ja tuloksena on aito kelopinta.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 100)