Keskustelut Metsänhoito Hybridihaapa

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 100)
 • Hybridihaapa

  Onkohan tuosta hybridihaavasta tullu nykyään uusia klooneja vai vieläköhän tarjoavat vanhoja 70-lukulaisia? Jos alkaisi savusaunahirsiä pojalle kasvattaa. Etelänpänä kasvattelevat jo nopeista puista pawloniaa. On muuten komeita peltoja. Ei vain suomaliassa menesty kun Keski-Eurooppakin on jo rajoilla.

 • sitolkka

  Paanukaton kestävyys johtuu siitä, että haapa vetää hyvin tervan sisäänsä. Mutta ei se haapa hirtenäkään ole paha lahomaan.

  arto arto

  Haapa arvokkainta  lautasena ja helppo tehdä jos lautanen maksaa 10e kpl voi laskea tukin hinnan, lautaseen menee 6mm siimu puuta,

  Jätkä

  Haapapaanuja tekivät tuossa Paanu Oy:ssä ja sydeemi oli se, että kun paanu oli sahattu, kuivattu ja ilmeisesti joko höylätty tai veistetty, se upotettiin lämpöiseen / kuumaan tervaan useaksi vuorokaudeksi. Terva-amme oli useamman kuution, joten kyse oli aika isostakin toiminnasta. Sitten paanut nostettiin pois – valumaan. Ne olivat vielä siinä vaiheessa, kun ne tuotiin kirkon kattotyömaalle, ainakin nihkeitä.

  Silloin oli ohje, että muutaman vuoden kuluttua katto tervataan pinnasta kohtalaisen jäykällä tervalla, jolloin siihen muodostuu pikipinta.

  Uskon, että valmiina paanuina haapa oli aika hyvässä hinnassa.

  Siilinjärvellä oli puusepänliike, joka teki tuotteitaan Koivusta ja haavasta. Huipputuote oli tuhkauurna virheettömästä haavasta. Korkeus noin 200 mm.. pohjapinta-ala ehkä 120×120 mm. Hinta jotain luokkaa 200 €.

  jees h-valta

  Arto oikeassa, mielenkiintoisia juttuja haavasta tehdään. Mitähän tuokaan tullessaan muovisista kertakäyttöastioista luopuminen? Ei tässä ihan päätäpahkaa kannata haavikoita selluvärkiksikään pelkästään hukata.

  puunhalaaja

  Jos saunaan sisustuspuita haluaa kasvattaa, niin lehmus ja tuija.

  Noista lehmus on parempi monimuotoisuuden kannalta.

   

  Kipi Kipi

  Ymmärrän niitäkin jotka haapaa vitsaukseksi sanovat. Kitkeminen on varmasti vaikeaa siellä missä haapaa ei haluta, tai halutaan vaihtaa puulajia.

  Kun raivasin käsin ja lapiolla saunan paikkaa kallion päälle poistamalla koko 0-50cm pintamaakerroksen, oli siellä haavan juuria kuin köysiä risteillen ristikkona pintamaan alla. Metsässä on mäntyä ja kuusta pääosin mutta alueella on vanhoja haapoja ympärysmitaltaan melkein 2m. Tein johtopäätöksen että haavan juuret vain maan alla ylittivät kalliokumpareet koska läheisissä kosteammissa painaumissa on sakeaa haapavesakkoa. Tämä ruokapöytä usein täynnä sorkkaeläinten jälkiä ja läheiset männyt ovat olleet rauhassa. Noiden köysimäisten juurien katkominen oli kova työ. Tuntui vähän puistattavalta tuollainen elinvoima.

  Oliko se jotain 20 000 haapaa kun voi olla juuriyhteydessä toisiinsa hehtaarin alueella tai yhteen vanhaan emohaapaan.

  Jätkä

  Kuopijon viinakaupasta (ALKO) ostin kaksi pullollista ”Savon viinaa”, jotka oli pakattu lepästä katkaistun pöllin sisään. Oli nätisti sorvattu pakkaus, pyöreän kannen kera ja punertavaan puuhun oli polttorauralla painettu leima : Savon viina.

  Kyllä siinäkin puulle hyvä hinta tulee.  Harmaaleppä on erinomainen saunapaneli ja järeämpänä hienot lauteet tulee lepästä.

  jees h-valta

  Minua ei kyllä puistata haavan elinvoimaisuus. Eiköhän juuri tuo ole yksi parhaita ominaisuuksia tulevaisuudessakin metsän kasvatukseen. Olen varma että vahva ja hyvin saasteita ja vaihtelevia ominaisuuksia sietävä puulaji on tulevaisuuden kasvatuspuu. Lisänä tosiaan moninaisia sellun huippuominaisuuksia kuten liimautuvuus ja hyvät valkeusominaisuudet.

  Tolopainen

  Se vain tuo teollisuus keksii koko ajan keinoja millä painetaan kuitupuun hintaa alas. Haapa on lähes ilmaista kuitupuuta, miksi siitä ei haluta maksaa, jos on hyviä ominaisuuksia, mikään kuitupuun ostaja ei kysele erikseen olisko myydä haapaa, kun siinä on hyviä ominaisuuksia sellukattilaan. Äänekosken uudelle tehtaalle siitä on ilmeisesti vain ongelmia. Onneksi hirvet pitävät haavat kurissa, ilman hirviä, se olis ääretön riesä ja valtava lisäkustannus taimikon hoitoon.

  pikkutukki

  Taitaa haapa olla ihan mieluinen puu selluun , mutta siitä ollaan suu supussa , että saisi lähes ilmaiseksi . Jeessillä haapaa aika paljon , pitäisi jo hyvissä ajoin etsiä tukeille jalostajia . Jees on ottanut rohkean liikkeen haavan kanssa , saattaa olla hyvä , että volyymiä on . Kyllä metsäalalle sopii ennakkoluulottomuutta . Tässä tapauksessa nähtävästi maanomistaja tehnyt päätökset mikä mielestäni OK .

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 100)