Keskustelut Luonto Ilmastomuutos

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 264)
  • Ilmastomuutos

    Merkitty: 

    Ilmastomuutos peruutettu, tosin nyt vain yhreksi/kahdeksi päiväksi, muista mitään, Siperiassa lienee alati – asteet.

     

  • Kurki

    kun Atlantilta purkautui lämmintä vettä Barentsinmerelle.

    Tuota ihmettelin.

    Eikö nytkin virtaa lämpimämpää vettä, kun merijää pitkälle Novaja Zemljan takanakin on avovettä?

    https://earth.gsfc.nasa.gov/cryo/data/current-state-sea-ice-cover

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En tiiä, tarvittaisi meriosaamista tai meteorologiaa. Ehkä Golf-virta oli tuolloin keskimääräistä voimakkaampi, nythän se taitaa olla heikkenemässä?

    Kurki

    Lnkistä:

    Jalkasen puhe siitä, että kesien keskilämpötilat ovat olleet suunnilleen samat jo 500 vuotta on Alestalosta outo, koska mukaan mahtuu mm. 1600-luvun ns. pikkujääkausi.

    Tuolle väitteelle ainakin tämän Keski-Englannin lämpötilamittaussarjan mukaan vuodesta 1659 lähtien Jalkaselle löytyy tukea. Lämpötila olisi noussut vain +1 asteen verran 1930-luvulle tultaessa ja 1600-luvulla Thames-joki oli talvisin jäässä. Lapin talvet viime vuosina  ovat olleet n. -1 asteen kylmenpiä kuin 1930-luvulla.

    https://c3headlines.typepad.com/.a/6a010536b58035970c0162ff86e0b7970d-pi

     

    Kurki

    Mitä tapahtui Suomen säässä ennen 60-lukua? Ilmatieteen laitos on katkaissut lähes kaikki sivuillaan näkyvät aikasarjat vuoteen 1961, tuon vuosiluvun taakse ei näe. Onneksi Suomen säätilastoja saa muualta maailmasta paikoista, jonne Ilmatieteen laitos joutuu tietoja luovuttamaan globaaleja lämpöaikasarjoja varten. Muunmuassa Hollannin ilmatieteen laitoksella on sivustoillaan aparaatti, jolla saa Suomenkin sääasemien havainnot helposti ulos.

    https://rantai.fi/2015/12/25/suomen-saatiedot-ennen-60-lukua/

    Planter Planter

    Onhan ilmatieteenlaitoksella aikasarjoja ainakin vuodesta 1900

    https://www.ilmatieteenlaitos.fi/vuositilastot

    Kurki

    Lämpötilojen aikasarjat tarkoittanee astelukuja. Ilmatieteen laitoksen linkin käyrät ulottuvat vain 1900-luvun alkuun.

    Planter Planter

    Näkyyhän käyrässä asteet, kun siirtää kursorin halutun vuoden kohdalle? Tässä vanhempaa käyrää.

    https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-muuttuva-ilmasto/-/artikkeli/16266ad3-e5f5-4987-8760-2b74655182d5/suomen-ilmasto-on-lammennyt.html

    Kurki

    Linkistä:

    Yksi olennainen ilmiö esiteollisesta ajasta (1800-luku) tapahtuneessa lämpenemisessä nykypäivän Suomeen on, että se tapahtui jo 50 luvulle tultaessa

    https://rantai.fi/wp-content/uploads/2015/12/suomi-vuodesta-61-1.png

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuo on parempi vertailu, mutta edelleen 1930-luvun vertaaminen nykyiseen ilmastoon saattaa johtaa päätelmään, että eihän tässä mitään hätää ole.

    Jos sitten se usko että ”kyllä lämpenee” osoittautuukin virheeksi, ollaan kiihdytetty tekniikan kehitystä eli uusiutuviin ja puhtaampiin energioihin siirtymistä, joka on missä tahansa tulevassa ilmastossa hyvä strategia.

    Jalapa

    Maailman hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on vähän samanlaista kuin hölmöläisten peiton jatkaminen. Tauti on ehkä oikea mutta lääke osittain väärä. En usko, että co2 päästöjä saadaan tuntuvasti alennettua maailman kasvavalla väkimäärällä joten hiilinieluja pitäisi lisätä. Nielujen lisääminen onnistunee helpoiten lisäämällä puita ja puunkasvua. Puunkasvun lisäämisen tietää jokainen metsänomistaja, mutta puita pitäisi lisätä. Suomessa löytyy paljon alueita joihin voisi istuttaa puita,-vanhoja laidunmaita, puistoja ( jotka ovat lähes pelkkää nurmea), peltoheittoja, ojan- ja joenreunoja, yms. Varsinkin Eteläsuomessa teiden varsilla näkee paljon heinää kasvavaa ”joutomaata” joihin sopisi lisää puita. etc. Uskon, että Europasta löytyy vastaavia paikkoja ja alueita joihin voidaan istutta puita.

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 264)