Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 620)
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen metsätaloudessa

    Merkitty: 

    Olin seminaarissa nimeltään ”Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tila ja tutkimus”. Raporttia pukkaa myöhemmin. Sopeutumista tutkiskelleet asiantuntijaryhmät olivat tulleet siihen tulokseen, että metsiä koskevat ainakin mm. seuraavat näkökulmat:

    – Tuuli- ja lumituhoriski kasvaa talvien leudontuessa.

    – Alemman tieverkon kunto tulee kriittiseksi puuhuollon kannalta.

    – Huonot talvikorjuukelit yleistyvät lumi- ja routa-ajan lyhentyessä.

    – Hyönteistuhoriski kasvaa.

    – Ravinteita ja kiintoainetta voi huuhtoutua enemmän vesistöihin vuotuisen sadannan kasvaessa (nimenomaan talvella).

    – Sopeutumiskeinot. Riskipuita poistetaan jo nyt sähkölinjojen, ratojen ja teiden varsilta. Sekametsiä pitäisi suosia. Korjuukaluston kehittäminen tärkeää.

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Gla:

    ”Niin, onhan meillä tosiaan ilmatieteen laitos. Pitäisi varmaan muuttaa nimeksi säätilan povauslaitos.”

    Glalla on huono sisälukutaito. Kun peräsin tieteellisiä ennusteita niin totesin että kaksi asiaa on onnistunut:

    1. Taivaan kappaleitten liikkeet hyvinkin pitkälle tulevaisuuteen voidaan laskea. Sen lieveilmiönä mm vuorovesikalenteri.

    2. Säätila muutaman päivän eteenpäin. 3..5 päivää kohtuullisesti viikko huonosti ja jo kymmenen päivää näyttää olevan raja jonka yli ei juurikaan päästä.

    A.Jalkanenkin puolustelee ennusteita kertoen hienoilla nimillä ennustamisen vaikeudesta ja luottamusvälistä.

    Miksi se on niin vaikeaa tunnustaa suoraan että kukaan ei tiedä minkälaisia ilmaston muutoksia meillä tulee 5 vuoden kuluessa, saati sitten vuosikymmenien kuluessa.

    Nämä IPCC hommat tulevaisuuden suhteen ovat täyttä potaskaa.

    Jopa menneen ajan tiedoista on aina silloin tällöin kiistaa. Eikös juuri jäätikköjen sulamisen manipuloinnista ole jääty jopa kiinni. Muistaaksen kaksi tapausta, toinen etelänapamantereen ja toinen Himalajan suhteen. Joskus tämän ilmastovouhkeen alkuaikoina oli joku pikku uutinen Australiasta, jossa oli mitattu ”hälyttävää” lämpötilojen nousua. Kun sitten jätettiin pois kaupungeissa olevat mittauspisteet tulokset olivatkin himpun verran toisin päin.

    Onko olemassa sellainen ilmastoon liittyvä tieteelliuen ennuste, jonka aikajänne on vähintään viisi vuotta, joka on myöhemmin todettu toteutuneen ennustetusti.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Timppa

    Kannattaa muistaa ”Havukka-ahon ajattelijan” neuvo:

    ”Asiat toteutuvat, ovat huvikseen toteutumatta tai toteutuvat eri tavalla kuin suunniteltu.  Joka nämä ottaa huomioon, sille maailman sivu on kevyt kulkea”

    Eipä siis tulevaisuutta tiedetä, mutta järki sanoo, että kannattaa vakavasti ottaa huomioon sellainen vaihtoehto, että ilmaston lämpeneminen on todella riippuvainen tuosta hiilen ylettömästä polttamisesta.

    Vihreät eivät haluaisi käyttää puuta mihinkään.  Siis vähentää puun kasvua ja edesauttaa metsien lahoamista ja sitä kautta lisätä hiilidioksidia ilmakehään.

    jees h-valta

    Niinpä, Ville Niinistö paahtoi täysillä puoliyhdeksän uutisissa että metsien jättihakkuut?? vaarantavat tavoitteeseen pääsyä. Mitkähän ihmeen jättihakkuut? Jos kuituteollisuus tai Kaidin energiateollinen toteutuvat niin kait kyse on ennemmin paljolti harvennus/hoitotyyppisistä hakkuista. Jolloin metsän hiilen sitovuus paranee.

    Rane2

    Vihreiden johtaman pääkaupunkiseudun jättimäiset hiilenpolttajaiset vaarantavat tavoitteisiin pääsyä.

    Gla Gla

    Tuskin Villen huoli täysin aiheeton on ja kyllähän Tiilikainen sitä hiukan myötäilikin, vaikka osatotuutena pitikin. Avainsana on hyvä metsänhoito ja siihen nyt pitäisi päästä. Muissa viestiketjuissa on sen edellytyksiä jo käsitelty, joten ei siitä tässä yhteydessä enempää. Eniten Villen kommenteissa ihmetyttää se, mistä raaka-aineet tuotantoon pitäisi saada, kun kotimainen uusiutumaton on noin rajallinen, ettei hakkuita pitäisi lisätä eli mikä on vaihtoehto hakkuiden lisäämiselle.

    Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin metsätalouteen liittyen kysyn vielä uudestaa Tanelilta, että mistä nykytieto tulevaisuudesta on peräisin?

     

    Puuki

    Ei se metsien hakkaamatta jättäminenkään auta hiilen sidonnan lisäämisessä. Vaikka kokonaiskasvu lisääntyykin niin luonnonpoistumaa tulee paljon ja siitä hiili menee pääosin  ilmoille hiilidioksidina.

    Jos metsiä sen sijaan hoidetaan hakkuin ja pyritään lisäämään sahapuiden kasvatusta ja niiden käyttöä jo pikkutukkikoosta alkaen mm. rakentamiseen, se parantaa hiilitasetta. Saman suuntainen vaikutus on silläkin jos pieniläpimittaista puuta käytetään esim. bioöljyn valmistukseen  entistä enemmän tai kuitupuun loppujakeen käyttämisellä sähkön tuotantoon.

     

    Reima Ranta

    Tanelin logiikka pettää pahemman kerran. Se, että kaaottista säätä kyetään ennustamaan suhteellisen hyvin vain muutamia vuorokausia, ei osoita oikein mitään ilmastomuutoksen ennustettavuudesta.

    Säänkin ennustettavuus on huomattavasti parantunut laskentakapasiteetin lisääntyessä ja paranee entisestään, kun kvanttitietokoneet räjäyttävät laskentakapasiteetin aivan uudelle tasolle.

    Kiistääkö Taneli todella sen, että hiilidioksidin mitattavissa oleva lisääntyminen ilmakehässä ei nosta lämpötiloja, vai mistä on kysymys? Kysymyshän on gravitaatioon verrattavissa olevasta ilmiöstä, johon taivaankappaleiden liikkeiden ennustettavuus perustuu.

    On hyvin perusteltua pohtia ilmastonmuutoksen vaikutuksia metsänkasvatuksessa, kun kasvatusaika on niin huomattavan pitkä. Uhkia ja mahdollisuuksia on suurella todennäköisyydellä.

    Gla tähdentää hyvän metsänhoidon merkitystä. Mitähän se hyvä metsänhoito oikein on? Kenen ja mistä näkövinkkelistä katsottuna. Vaihtoehtoja on todella runsaasti.

    Jos ilmastomuutoksesta ennustettu ongelma tulee, se tulee vaikuttamaan radikaalisesti metsätalouteemme ja päätökset siitä tehdään aivan muualla kuin täällä Suomessa, koska metsäteollisuus on täysin vientiriippuvainen.

    MaalaisSeppo

    A.Jalkanen aloituksessaan totesi mm sadannan ja tuulituhojen kasvavan ilmastonmuutoksen seurauksena. Suositteli mm. sekametsien kasvatusta.

    Itse olen eri mieltä. Sekametsät kasvavat parhaiten rehevillä mailla, eli siellä missä kuusi. Kuusen kasvua rajoittaa mm veden saatavuus. Kasvatuskokeissa on todettu kastelun lisäävän kuusien kasvua voimakkaasti. Siispä kuusien kasvattaminen olisi ehkä tehokkain tapa hyödyntää lisääntyvää sadantaa. Lisäksi on huomattava, että kuusen kyky sitoa (varastoida) hiiltä/ha on selvästi korkeampi kuin lehtipuilla. Varttuneessa kuusikossa on huomattavasti enemmän puuta kuin sekametsässä ja lisäksi maahankin sitoutuu kuusikossa enemmän hiiltä kuin sekametsässä, koska kuusen neulaset lahoavat hitaasti.

    Mitä tulee tähän Vihreidenkin kritisoimaan metsien hakkuiden lisäämiseen, niin ovat pahasti metsässä. On otettava huomioon, että metsien kasvun ja hakkuiden lisäysten on kuljettava käsi kädessä. Hakkuita voidaan tietysti lisätä, jos myös metsien kasvu lisääntyy. Metsien kasvuhan on jo lisääntynyt, mutta hakkuut vain vähän verrattuna kasvuun. Eli nykyinen kasvu antaa jo mahdollisuuden lisätä hakkuita puhumattakaan siitä, mille tasolle kasvu voidaan nostaa, jos lisääntyvästä kasvusta merkittävä osa voidaan myös käyttää. Ellei lisääntyvää kasvua voida käyttää, niin miksipä metsänomistajat sitten sitä lisäisivät? Vihreiltä voisi tiedustella, millä porkkanalla tai kepillä he aikovat painostaa metsänomistajia parantamaan metsien kasvua (hiilivarantoa).

    Puuki

    Sopiva lehtipuusekoitus päätehakkuuseen asti lisää kuusikossa kokonaiskasvua n. 5 % ja tukkipuun kasvua n. 10 %. Veden lisääntyminen hyödyttää myös sekametsän kasvua jos vedestä on puutetta.   Koivusekoitus parantaa kuusikon pienilmastoa  ja parantaa karikkeen koostumusta, jolloin mineralisaatio vilkastuu. Kasvun lisääntyminen johtuu siitä ja osin siitäkin että koivun juuristo on vähän syvemmällä kuin kuusen. Tiheässä kuusikossa  sadanta pidättyy puulajeista eniten latvuskerrokseen ja haihtuu sieltä takaisin ilmaan. Sekin puoltaa sekametsärakennetta puhtaan sulkeutunen kuusikon sijasta.

    Maalaissepon kommentin loppuosasta olen aivan samaa mieltä.

    Gla Gla

    RR: ”Gla tähdentää hyvän metsänhoidon merkitystä. Mitähän se hyvä metsänhoito oikein on? Kenen ja mistä näkövinkkelistä katsottuna. Vaihtoehtoja on todella runsaasti.”

    Itseasiassa ministeri asiasta puhui. Kimmo vastasi Villen kritiikkiin eilisissä uutisissa. Villen esittämä huoli eli ympäristöongelmat torjutaan hyvällä metsänhoidolla. Tietenkään tuossa yhteydessä ei puhuttu rahasta, mutta ei ympäristöasioiden, puun riittävyyden ja puuntuottajan liiketaloudellisen kannattavuuden tarvitse olla ristiriidassa keskenään.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 620)