Keskustelut Metsänhoito Ilmastonmuutos ja maankäyttö

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 124)
  • Ilmastonmuutos ja maankäyttö

    Merkitty: 

    IPCC julkaisi eilen raportin, jonka mukaan 70 prosenttia maapallon maa-alasta on ihmisen käytössä, eli käytännössä melkein kaikki viljelykelpoinen ala. Maankäytöstä tulee neljännes kaikista ilmastonmuutosta nopeuttavista kasvihuonekaasupäästöistä. Helsingin Sanomien jutussa Ilmastopaneelin puheenjohtaja ekonomisti Markku Ollikainen esittää maankäyttöön liittyviä päästöjen vähennyskeinoja. Metsänhoidon asiantuntija Markku Remes kirjoittaa vieraskynäartikkelissa metsätalouden mahdollisuuksista ja huomauttaa, että soiden ennallistamisen kanssa pitää olla varovainen: se voi johtaa joissain tapauksissa päästöjen nousuun. Itse olisin positiivisen odottavalla kannalla: nykyhallitukselta on odotettavissa järkeviä esityksiä liittyen maankäyttöön. Yksi peltojen käyttöä ajava voima on maatalouden keskittyminen suurempiin yksiköihin: peltoa on toisaalla liikaa ja toisaalla liian vähän, joten peltojenkin raivaamiselle metsistä voi joissakin tapauksissa olla vielä tarvetta.

    Porkkanoita/hyviä kulutustapoja maankäytön päästöjen vähentämiseen tai hiilinielujen lisäämiseen olisivat esimerkiksi (korjattu versio):

    * Viljelystä poistuvien peltojen ja laitumien metsitystuki

    * Lannan biokaasutus ja kierrätys

    * Jatkuvan kasvatuksen lisääminen turvemaametsissä

    * Tuhkalannoitus turvemaametsissä

    * Lihantuotannon ja kulutuksen vähentäminen

  • Scientist Scientist

    Ilmastomalleissa (IPCC) on käsittääkseni huomioitu vesihöyry ja pilvisyys pääosin lämmittävänä. Pelkää CO2:n kaksinkertaistuminen nostaa fysiikanlakien mukaan lämpötilaa noin 1 C, arviot ovat kuitenkin vesihöyryn takaisinkytkennän vuoksi 2-3 kertaisia eli 2-3 C. CO2 nähdään eräänlaisena säätönuppina ja IPCC myöntää nykyisin vesihöyryn olevan se pääasiallinen lämmittävä kaasu. Mielenkiintoista sinänsä, ettei edes pilvisyyden/vesihöyryn vaikutuksen etumerkistä olla yksimielisiä.

    Suomen oloissa ja käsittääkseni muuallakin pilvisyys vaikuttaa enemmän lämmittävästi. Ainakin juuri nyt pilvisyys pitää yöt lämpiminä. Kovan helleaallon aikana taas pilvisyys laskee jonkin verran lämpötilaa.

    Scientist Scientist

    Amerikoissa osataan kaupallistaa kaikki ja ainakin tämä Indigo Ag firma näyttää kovasti uskovan maaperän mahdollisuuksiin CO2:n sitomisessa.

    https://eu.commercialappeal.com/story/money/business/development/2019/06/12/climate-change-indigo-ag-farming-may-reduce-earth-carbon-dioxide-levels-greenhouse-gas/1410173001/

    Videot löytyvät hakusanoilla Indigo Ag tai Terrazon.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Päivällä pilvet viilentävät, yöllä lämmittävät? Miten lie sitten kokonaisvaikutus. Meteorologien luulisi tietävän.

    Gla Gla

    Sitten on vielä vaikutus talvella ja kesällä. Ei taida olla helppo tuosta muuttujaviidakosta luotettavasti laskea viivan alle jäävää tulosta.

    Puuki

    Metsitys paras keino lisäta CO2-kasvukaasun imemistä varastoon, kun se nyt luultavasti on kuitenkin haitallista  tietokonemallinnuksen  mukaan, ainakin tällä hetkellä.

    V. -18 julkaistun tutkimusselostuksen mukaan (Ojanen. vv.-10-16 ) suopuustojen hiilensidonta on 15,6 Mt CO2/v.  ja  rehevien metsäojitettujen soiden maaperäpäästöt 5,4 Mt Co2/v.  Ennallistamiseen sopivia neva -ja lettosoita 200 000 ha.      Muut mahdollisesti ennallistamista tarvitsevat suot  pitäis jättää itsestään ennallistumaan eikä mennä ronkkimaan niitä kaivinkoneilla.

    Puuta hyvin kasvavilla turvemailla ja vanhoilla ojitusalueilla pitäisi kasvattaa puuta ja mieluummin lisätä sitä kasvatusta esim. tuhkalannoitteilla  .    Minkkinen  ym. kump. (*)tutkimus -98 kertoo, että ojitetut  turvemaat (60-vuotta ojituksesta) on maaperältään nieluja ; nieluvaikutus  keskimäärin n. 100 g CO2/m²/v.   Vain rehevimmät ruoho-ja mustikkaturvekankaat voi olla päästölähteitä.     ( * Tutkimuskohteita  satoja  ympäri Suomea).   Simolan ym. paljon suppeamman tutkimuksen mukaan turvemaat olisi päästölähteitä keskimäärin n. 175 g CO2/m²/v.  Muiden vast. tutkimusten  (n. 80%  kaikista 9:stä) mukaan turvemaat on maaperältään keskimäärin hiilinieluja eikä lähteitä .

    Aukeiden maiden (avohakkuualueet) CO2-päästöt olisi yhden käppyrän mukaan (Minkkinen ym. )  ~ 550 g/m² /v,  3-4 vuotta hakkuun jälkeen.   ( 16,5 – 22 t /ha) .    Sen ”kuittaantuminen” puun ym. biomassan kasvulla vaihtelee sitten mm. kasvupaikan ja puulajien mukaan.   Suht, hyvällä kasvupaikalla E-Suomessa taimikkokin saattaa kasvaa jo 10 vuoden ikäisenä n. 4 m³/ha/v uutta puuta .  Esim. 15 vuotias ra- koivikko kasvanut  pienemmän ls:n alueella n. 35-40 m³ puuta ja sitonut hiiltä n. 1,3 x 35 t = 45,5 t /ha .

    Lisäksi jos oletetaan , että istutetaan jalostettuja taimia ja maanmuokkaus tehty oikein ,niin kiertoajan kasvulisän voi olettaa olevan vähintään n. 25 % parempi . Joka vastaa 70 vuoden kiertoaikana n. 105 motin lisäkasvua esim jk:n metsään verrattuna. (6 motin keskikasvu/70v. luonnon omilla taimilla .) .   Siis n. 133 t lisäsidonta max 22 t lisäpäästöjä vastaan.

     

     

    Scientist Scientist

    Kun meteorologitkaan eivät oikein tiedä tätä vesihöyryn/pilvisyyden kehitystä ja vaikutusta. Laskelmat perustuvat paljolti ns Myhren yhtälöön, jonka vesihöyrypitoisuus data ei ole julkinen. Yleensäkin ns. ilmastoherkkyysarviot ovat tulleet alaspäin vuosien mittaa selvästi. Nyt haarukka on 1,5-4 C/CO2 pitoisuuden kaksinkertaistuminen.

    Myöskään pienhiukkasten vaikutuksista ei ole täyttä yksimielisyyttä. Yleisempi käsitys on kuitenkin, että ne viilentävät ilmastoa.

    Puukin esittelemät suotutkimukset ovat ielenkiintoisia. Kuinka ollakaan täysin erilaisia tutkimustuloksia saa aktiivinen SLL:n toimija. Jos tutkimusala ja ideologia ovat samoja myös tutkimustulokset ovat helposti ideologisia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puukilla hyvä yhteenveto. Turvemaametsien maaperän päästöjen suhteen Luken ja Helsingin yliopiston tutkimukset ovat laajimmat sekä ajallisesti että paikallisesti joten luotan niihin eniten (Ojanen, Minkkinen, Laine, Vasander, Laiho, Tuittila, Penttilä ym.).

    Vaikeusastetta lisää vielä mm. se että metsäisillä alueilla on yleensä pilvisempää ja enemmän aerosoleja sekä erilainen albedo verrattuna metsättömään alueeseen. Ilmastomallitukseen verrattuna metsien kehitysennuste on melkein eksaktia tiedettä.

     

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Ehdottoman eksaktia, kuten kasvuvastaavan professorin väite vuonna 2007 mitatusta metsiköstä (jyväskylän lähellä, ei missään brasiliassa), jossa on (ja oli) 650 runkoa hehtaarilla ja jokainen runko oli (ja on nyt paljon isompi) kasvuvaipaltaan 30 neliömetriä ja lustonohuudeltaan luokkaa 3 millimetriä. Tämä eksakti professori väitti, että kylläsetoistakymmentäkuutiotakasvaa. Kasvaa aivan varmasti, mutta monta toistakymmentäkuutiota.

    Täällä keskustelu on samantasoista täpertämistä. Ei olla edes asian vieressä. Puhumattakaan että oltaisiin kartalla. Lumikkohypoteetikoiden (ja -hypoteesin) luokkaa. Se eksaktius. Sokeat sokeita taluttamassa.

    Maailman vanhimman tiedeakatemian (royal society) tunnuslause on nullius in verba, joka tarkoittaa, että kyseenalaista auktoriteetit, älä usko kaikkia tarinoita.

    Gla Gla

    Samaa mieltä. Nykyinen keskustelu eri muuttujista on lähinnä kilpailua siitä, kuka epämääräisimmällä teorialla / osatotuudella saa ohjattua huomion pois itse asiasta. Visakallon kanssa olen samaa mieltä siitä, että muutaman vuoden päästä näitä ei kukaan halua muistella. Syynä voi olla talouden kehitys, mutta myös nykyisestä hypetyksestä herääminen reaalielämään.

     

    Reima Ranta

    Olen ymmärtänyt, että Gla:n metsätaloudellinen ajattelu perustuu ennen muuta tarpeeseen korvata fossiilisia. Millä tavalla ja johtaako se sinusta täällä selkeään puun hinnan kohoamiseen jollakin aikavälillä?

    Totuus kuitenkin lienee sellainen, että rajallisella alueella Etelä-Amerikassa voidaan tuottaa kaikki se puu, jolle löytyy käyttöä.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 124)